Consultancybedrijf Ernst and Young (EY) heeft een rapport gepubliceerd over buitenlandse investeringen door China in de eerste jaarhelft. Directe investeringen stegen op jaarbasis met bijna 10%. De waarde van overnames daalde echter met 14% tot het laagste niveau in 19 jaar. In Latijns-Amerika gebeuren het meeste overnames.
De Chinese buitenlandse investeringen in de eerste jaarhelft bedroegen 75,4 miljard dollar, een toename met 9,6%. De meeste investeringen – 80% – gingen naar niet-financiële sectoren.
Landen die aansloten bij het Belt and Road Initiative (BRI) zagen de Chinese investeringen groeien met 15,4%, tot 11,6 miljard dollar. Toch was dit maar 18% van het totaal. De grootste bestemmingen zijn de ASEAN-landen, de Emiraten, Rusland en Kazachstan.
Volgens EY gaan de Chinese investeringen nog versnellen nu de Chinese overheid ook privébedrijven gaat steunen voor buitenlandse expansie. De zwakke internationale conjunctuur en geopolitieke spanningen kunnen remmende factoren zijn.
In westerse media wordt veel gesproken over investeringen in de mijnsector, vooral in mineralen die nodig zijn om de groene transitie mogelijk te maken, zoals lithium in Brazilië en nikkel in Indonesië. Zoals we verder zullen zien zijn andere sectoren minstens even belangrijk.
Meer greenfield investeringen, minder overnames
Alhoewel de investeringen stegen gaat het vooral om greenfield projecten, want de waarde van de bedrijfsovernames daalde tot 11,7 miljard dollar, het laagste bedrag sinds 10 jaar. Alleen in Latijns-Amerika en Oceanië namen de overnames toe. Het gedaalde aantal overnames in de VS of de EU is ongetwijfeld het gevolg van de nieuwe wetten die Chinese overnames in een reeks technologische sectoren onmogelijk maken. Afrika is het continent waar Chinese bedrijven veruit het minste aantal overnames doen.
Vandaag is Latijns-Amerika voor het eerst in bijna tien jaar de belangrijkste regio voor Chinese overnames. Dit valt te verklaren door de goede relaties met de nieuwe Braziliaanse president, door de hulp van China aan Argentinië om 1,7 miljard dollar schulden terug te betalen, en door het opstarten van diplomatieke betrekkingen met Honduras dat de banden met Taiwan verbroken heeft. De grootste transactie greep echter plaats echter in Peru, waar China Southern Power Grid voor 2,9 miljard dollar twee filialen van het Italiaanse ENEL kocht. In volgorde van belangrijkheid slaan de overnames op nutsbedrijven, industrie en financiële diensten, vastgoed en mijnen.
Minder geld voor infrastuctuurprojecten
Het aantal nieuwe contracten voor de bouw van infrastructuurprojecten door Chinese bedrijven (meestal betaald met Chinese leningen, een vorm van financiële buitenlandse investeringen) daalt met 8,6% tot 94,7 miljard dollar. Hier domineren landen die in het BRI zitten. De grootste projecten zijn een woontoren in de Verenigde Arabische Emiraten, een pijplijn voor olie-uitvoer vanuit Oost-Afrika, een petrochemisch bedrijf in Saoedi-Arabië en een industriepark in Ethiopië. De penibele financiële situatie van veel landen door de Covid-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne vormen een rem op nieuwe projecten.
Bronnen: Ernst & Young; South China Morning Post.