China heeft veel grondstoffen nodig en dat stuwt de prijzen op de wereldmarkt omhoog . Een verstandig alternatief is investeren in buitenlandse mijnen, en dat gebeurt volop. Niet altijd even gemakkelijk weliswaar.
Een filiaal van Minmetals Group biedt nu 6,3 miljard dollar voor de overname van het Australische bedrijf Equinox Minerals, dat kopermijnen uitbaat. Dat zou de grootste overname door Chinezen in de mijnbouwsector tot nu toe zijn. Een vorig record was de deal van 2,9 miljard dollar voor de Australische steenkoolmijnen van Felix Resources die Yanzhou Coal mining in 2009 afsloot. Alleen de deelname van 12% die Aluminium Corp. of China in het Australische Rio Tinto in 2008 verwierf was nog groter.
De nieuwe overeenkomst moet door de Australische regering goedgekeurd worden. Die stelde destijds als voorwaarde dat Yangzhou de activa van Felix Resources in Australië naar de Australische beurs zou brengen. In het geval van Equinox Minerals verwacht men minder problemen, want de firma werkt vooral in Zambia en Saoedi-Arabië.
Het filiaal van Minmetals dat de overname wil doen wordt overigens al geleid door een Australiër, die in 2009 overkwam nadat Minmetals OZ Metals wilde overnemen voor 1,8 miljard dollar. Die operatie werd uiteindelijk pas goedgekeurd voor 1,21 miljard dollar nadat een deelname in een Australisch wapentestprogramma eruit gehaald was.
Zowel India als China zoeken grotere participaties te nemen in de Zuid-Afrikaanse steenkoolmijnen. Beide landen voeren nu al veel steenkool in uit Australië en Indonesië, maar willen nog meer leveranciers omdat de leveringen door de overstromingen van Queensland voor een tijdje stilliggen. Dat stuwde ook de prijs op de wereldmarkt naar het hoogste niveau sinds September 2008. Het Zuid-Afrikaanse Universal Coal voert met India, China en Zuid-Korea gelijktijdig gesprekken over investeringen zowel als kolenleveringen. China voerde in 2010 voor 165 miljoen ton steenkool in, tegen 85 miljoen ton voor India.