90 % van de Chinese bedrijven die in het buitenland actief zijn, plannen deze activiteiten de komende jaren te verhogen. Momenteel belopen de buitenlandse investeringen vrij geringe bedragen: twee derden van de bedrijven investeren er minder dan 5 miljoen $.
Het onderzoek ging uit van de “China Council for the Promotion of International Trade” (CCPIT) en de UNCTAD die 1024 ondernemingen ondervroegen. 88 % van de antwoorden gaven aan gedurende de komende 2 à 5 jaren hun investeringen in het buitenland te willen verhogen. Dit is een sterke ruk voorwaarts vergeleken met vorig jaar toen het cijfer maar 61% bedroeg. Momenteel investeren twee derden van de firma’s er minder dan 5 miljoen $ en maar 8 % investeert meer dan 100 miljoen $. 30 % van de ondervraagde bedrijven willen de komende jaren over de 5 miljoen gaan.
De Chinese nationale bank heeft het gebruik van de yuan bij buitenlands investeren makkelijker gemaakt. Verwacht wordt dat in de beginfase vooral Azië en Zuid-Amerika hiervan zullen profiteren. Na 2015 zal de kontrole op kapitaal nog losser worden. Ondertussen kijken bedrijven naast traditionele investeringsvormen zoals het (ver)bouwen van installaties, meer uit naar fuseringen of verwervingen (M&A). Chinese M&A bedroegen vorig jaar 23 miljard $, wat 40 % bedraagt van het globale M&A-investeringsbedrag. Voorbeelden waren Geely in Volvo of ook Sinopec in het Braziliaanse Repsol. In de toekomst zal meer high-tech en schone energie aan bod komen.
Vorig jaar hebben Chinese bedrijven geïnvesteerd in 3125 firma’s in 129 landen of regio’s. Volgens cijfers van het ministerie van Handel stegen de investeringen in de niet-financiële sector met 36 % tot 59 miljard $. Volgens de “Chinese Academie van Wetenschappen” is China zo de tweede opkoper geworden van buitenlandse firma’s na de VS. Dit wordt echter nog afgeremd doordat vooral KMO’s nog te weinig ervaring hebben en nog te veel enkel een beroep doen op de klassieke kanalen als eigen fondsen en bankleningen .