Chinese geologen: ‘instorting op kernproeflocatie Noord-Korea’

nieuws Twee teams van Chinese onderzoekers hebben gelijkaardige conclusies getrokken uit afzonderlijke onderzoeken betreffende een Koreaanse kernproeflocatie.

De Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) organiseert kernproeven onder de berg Mantap. De kernproeflocatie heet Punggye-ri, naar een dorp in de buurt. De plek ligt op minder dan 100 km van de grens met China.
kernproeflocatie

Aardschokken

Na de krachtige kernproef van september 2017 waren er bij deskundige instituten waarnemingen van aardschokken in het gebied. Een team van wetenschappers in Jilin kwam tot de conclusie dat een deel van de berg was ingestort onder het geweld van de kernproef. Er was een soort schoorsteen ontstaan waardoor radioactieve straling zou kunnen lekken. Jilin is de Chinese provincie waar Noord-Korea aan grenst. De geologen werken bij een afdeling van de Dienst Aardbevingen in Changchun, de hoofdstad. In Geophysical Research Letters verscheen hun rapport. Geophysical Research Letters is een tweewekelijks wetenschappelijk tijdschrift over aardwetenschappen waarin alleen artikelen komen die door vakgenoten zijn beoordeeld.

Wetenschappelijke consensus

Datzelfde Amerikaanse tijdschrift zal nu nog een rapport over de Koreaanse kernproeflocatie publiceren opgesteld door een ander team van Chinese geologen. Zij zijn verbonden aan de Universiteit voor Wetenschappen en Technologie van China in Hefei, in de oostelijk provincie Anhui. Deze experts komen op basis van een eigen onderzoek min of meer tot dezelfde conclusies als hun collega’s uit Jilin. Een aantal Chinese professoren, onder andere van de Chinese Academie voor Wetenschappen, heeft laten weten dat er onder de Chinese wetenschappers een brede consensus is dat de twee onderzoeken tot correcte conclusies zijn gekomen.

Radiocatief ?

Het team uit Hefei heeft gevraagd om voortgezette controle op mogelijke lekken van radioactief materiaal. Volgens de autoriteiten en sommige onderzoekers is er tot nog toe geen abnormale toename van radioactiviteit vastgesteld. De bevoegde instituten verzekeren echter dat ze met de meest verfijnde apparatuur waarnemingen blijven verrichten.
kernproeflocatie

Media-aandacht

Chinese experts hebben de regering van de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) opgeroepen om hen toegang te verlenen tot de kernproeflocatie. Zo zouden ze de schade kunnen opmeten en oplossingen voorstellen om de plek te beveiligen. De hele zaak wordt al enkele maanden gevolgd door de South China Morning Post. Die krant uit Hongkong heeft ook het nieuws over het tweede rapport (Hefei) uitgebracht. Dat is verder enkel door media van buiten China overgenomen. Die leggen vooral de nadruk op de vraag of Noord-Korea nu nog kernproeven kan verrichten.
Bronnen: SCMP, BBC, Guardian, express.co.uk (website van de Daily Express), Wikipedia
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *