Terwijl sommigen in de VS en Europa pogingen doen om zich economisch van China te isoleren ontwikkelen de handelsrelaties van China met de rest van de wereld zich snel. Twee voorbeelden: de handelsbeurs van Xinjiang bloeit ondanks de Amerikaanse boycot. En het Chinese RCEP krijgt vaart terwijl het Amerikaanse IPEF slabakt
De handelsbeurs in Urumqi is een succes ondanks de boycot van Xinjiang door de VS.
Meer dan 3600 bedrijven uit 32 landen hebben deelgenomen aan de 7de China-Eurasia Expo handelsbeurs in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang.
Xinjiang is de doorgangsstreek van China naar Centraal-Azië en Europa. Het is hét Chinees bruggenhoofd in het Belt and Road Initiative (de nieuwe Zijderoutes)
De beurs was deels fysiek, deels online; er werden 17.000 producten aangeboden. Volgens een plaatselijke krant verwacht men dat er 300 grote contracten zullen afgesloten worden, ter waarde van enkele honderden miljarden yuan ( 100 miljard yuan is ongeveer 15 miljard euro)
Succes ondanks Amerikaanse boycot
Het succes van de beurs kwam er niettegenstaande de Amerikaanse boycott van alle producten uit Xinjiang door de Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA). Die werd in juni van kracht en poneert dat alle producten uit Xinjiang met dwangarbeid gemaakt zijn en dus de VS niet binnen mogen. Alleen wie kan bewijzen dat er geen dwangarbeid in zit krijgt een vrijstelling. De wet viseert op de eerste plaats de grote katoenproductie van Xinjiang (met textiel en confectie verder in de keten) en polisilicium (met de hele chipsector verder in de keten). De wet is in theorie gericht op het bestrijden van dwangarbeid, een beschuldiging waarvoor men in het geval van Xinjiang echter geen enkel bewijs heeft.
Centraal-Aziatische samenwerking
De beurs komt vlak na de top van de Shanghai Cooperation Organisation; daar werd opgeroepen tot meer samenwerken in de energiesector, betere verbindingen, meer financiële samenwerking voor betalingen in lokale munt tussen buurlanden en flexibele leverketens. In Centraal-Azië is grote vraag naar Chinese dagelijks noodzakelijke producten, keramiek, meubelen, bouwmaterialen en machines. Verwacht wordt dat de geplande spoorweg tussen China, Kirgizië en Oezbekistan de handelsstromen zal doen aanzwellen.
Tot einde augustus was de handel van Xinjiang met de vier onafhankelijke Centraal-Aziatische landen 116 miljard yuan ( 16 miljard euro), een stijging met 55% op jaarbasis. De Chinese uitvoer steeg met 66%. De handel met Kirgizië steeg liefst 205%. De handel met de vier landen tekent voor meer dan driekwart van alle handel van Xinjiang. Een derde van alle Chinese handel met de vier landen passeert via Xinjiang.
RCEP vs IPEF
Intussen krijgt een ander belangrijk economisch project van China vaart. Het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) groepeert 15 Aziatische landen (waaronder de tien ASEAN landen) en is daarmee de grootste vrijhandelszone ter wereld. Begin dit jaar werd het van kracht na ratificatie door tien leden. Het ziet er naar uit dat alle 15 leden eind dit jaar de ratificatie zullen gedaan hebben. Dan zullen de belangrijkste handelsbarrières voor alle vijftien landen verdwenen zijn. Een belangrijke vooruitgang door RCEP zijn de gewijzigde regels over de oorsprong van een product. Die soepeler regels zorgen in veel gevallen voor aanzienlijk lagere of geen invoerrechten.
Aanwijzing voor het succes van RCEP was de onlangs gehouden ASEAN Expo (CAEXPO). Daar werden 267 contracten ondertekend met een waarde van 400 miljard yuan (57 miljard euro). Er waren 1653 deelnemers uit 40 landen, een stijging met 10%.
Gedurende de eerste acht maanden van het jaar steeg de handel tussen China en ASEAN met 14%. Hij maakte 15% van de totale Chinese buitenlandse handel uit. De handel van China binnen de RCEP steeg met 7,5%.
De Amerikaanse tegenhanger van RCEP, het dit jaar gelanceerde Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) lijkt intussen doodgeboren. India, de belangrijkste van de 14 deelnemers na de VS, weigert de belangrijkste pijler, die over handel, te ondertekenen.
Bron: Global Times