De Chinese investeringen in het buitenland namen vorig jaar met 44% toe. De groep rond Hainan Airlines HNA is van plan om 3% aandelen te kopen van de Deutsche Bank. Fosun Pharma wil ook een bod doen op de Duitse producent van generische geneesmiddelen Stada, maar twee andere groepen eveneens.
De groep rond Hainan Airlines is al een tijdje op het overnamepad. Vorig jaar gaf de groep $34 miljard uit voor overnames zoals in de VS de IT-groep Ingram Micro, de Carlson Hotels, 25% in Hilton Worldwide en 13 % in Virgin Australia. In Singapore wil de HNA zich de logistieke firma CWT toeëigenen als grootste aandeelhouder. De financiële afdeling van de groep heeft nu haar oog laten vallen op de Deutsche Bank waarvan het een aandeel kocht van 3,04%. Door de deal wordt HNA de vierde grootste aandeelhouder in de bank. De Koninklijke familie van Qatar bezit 6,10% terwijl de groep Blackrock 6,07 % in handen heeft. HNA verwierf in januari een controlerende meerderheid in SkyBridge Capital uit New York.
Stada
De Duitse groep Stada is een producent van generische geneesmiddelen. Twee groepen willen Stada kopen voor $3,6 miljard. Het gaat om een consortium van Advent en van Permira met als rivalen Bain en Cinven. Nu is Fosun Pharma gesprekken begonnen met CVC Capital Partners om ook een bod op Stada te doen. Fosun Pharma heeft vorig jaar al de Indische geneesmiddelen producent Gland Pharma gekocht. Toen zei voorzitter Chen Qiyu dat de firma meer wilde investeren in buitenlandse markten. Fosun Pharma is de arm van het grotere Fosun International dat geleid wordt door miljardair Guo Guangchang. Vooral de strijd van Fosun om de Club Med bij onze zuiderburen ligt nog in het geheugen. Overigens hoopt de grootste uitbater van skiliften ‘Compagnie des Alpes‘ voor het jaareinde met Fosun een overeenkomst qua deelname aan het kapitaal te bereiken. Ook in Portugal kocht Fosun zich in bij een verzekeraar en voor 17% bij de grootste beursgenoteerde Portugese bank Millennium BCP.
ODI
De Chinese niet-financiële investeringen in het buitenland stegen (ODI) vorig jaar volgens officiële cijfers met 44 % om $ 170 miljard te bereiken. Chinese bedrijven investeerden in 7961 buitenlandse bedrijven en dit in 164 landen en regio’s. 18 % van deze ‘outbound investeringen’ ging naar de sector van het maakwerk. Een kwart van deze ODI in het maakwerk betroffen “mergers & acquisitions” Tezelfdertijd ging 12 % naar de IT-sector.
Binnen China wordt getracht om te roekeloze investeringen in het buitenland in te tomen. Zo heeft de Chinese overheid reserves bij het plan van Wang Jianlin om de Dick Clark Productions uit Hollywood op te kopen voor $1 miljard. Binnen West-Europa gaan dan weer stemmen op om zoals in de VS een instelling op te richten die gevoelige buitenlandse investeringen zou moeten goedkeuren. De Europese Unie heeft wel al haar fiat verleend voor de overname door ChemChina van het Zwitserse Syngenta.
Bronnen: China Daily, Reuters, Bloomberg, en.ce.cn, capital.fr