Op de Londense boekenbeurs is het boek van president Xi Jinping, The Governance of China (Het Bestuur van China), officieel aan het publiek voorgesteld. Een groot interview met premier Li Keqiang, afgenomen door de Financial Times, staat volledig (plus bespreking) in de Britse zakenkrant. De Chinese media zijn enthousiast over de belangstelling in het Verenigd Koninkrijk (en daarbuiten) voor de woorden van de beide Chinese leiders.
China maakt duidelijk meer dan ooit werk van zijn soft power. In het buitenland (in elk geval in Europa) is er wat meer belangstelling, om op zijn minst naar de Chinese kant van het verhaal te luisteren.
Het boek van Xi Jinping
Het boek The Governance of China bevat 79 toespraken, brieven, interviews en persconferenties van de Chinese president en aanbevelingen die hij heeft uitgeschreven tussen 15 november 2012 en 13 juni 2014. Vorig jaar in oktober kwam het boek op de wereldmarkt, tijdens de Frankfurter Buchmesse. Intussen zijn er wereldwijd meer dan vier miljoen exemplaren verkocht, volgens de uitgever, die aanstipt dat tien procent daarvan in het buitenland aftrek heeft gevonden. Volgens Mark Zuckerberg van Facebook, en volgens publicisten voor de Huffington Post en de BBC is het een aanrader. Het boek is intussen uit in negen talen en ook op de voorstelling tijdens de boekenbeurs in Londen, waren er wat Britse politici en academici, en ook enkele ambassadeurs, nogal lovend. Het lijkt de moeite waard te zijn om de beweegredenen en de doelstellingen van Xi uit zijn eigen mond te vernemen, hoewel: een recensent klaagt dat de formulering als vanouds officieel en vormelijk is. Dat mag diegenen verwonderen die Xi’s voorkeur voor beeldspraak en levendig taalgebruik hebben opgemerkt. De kaft ziet er in elk geval uit zoals de uitgaven van het werk van vroegere leiders. Nog een reden om proefondervindelijk na te gaan of de inhoud voldoet aan de richtlijn tegen het formalisme.
Het interview van Li Keqiang
Premier Li Keqiang heeft drie redacteurs van de Financial Times gastvrij in de Grote Zaal van het Volk ontvangen: Lionel Barber, David Pilling (berichtgeving over Azië) en Jamil Anderlini, (hoofd Bureau Beijing). De twee eerstgenoemden mochten de vragen stellen.
Het complete afschrift staat in de Financial Times en op Xinhua online (de twee versies wijken slechts in die zin van elkaar af dat Xinhua drie regels, met een – positieve – commentaar op de stijl van Li en een grapje over tijgers en vliegen, van de FT-journalisten weglaat).
De FT geeft ook een uitvoerig commentaar in een ander artikel. Het interview is het tweede in een reeks. Tijdens het gesprek verheugen de deelnemers zich al op hun volgende ontmoeting in Beijing, Londen of misschien Hongkong. De onderwerpen: de crisis alleen met antibiotica te lijf gaan of ook met een structurele therapie; groei, inflatie en werkgelegenheid in China; de relatie met Japan en hoe om te gaan met een oorlogsverleden; ook Hongkong, de buitenlandjournalistiek over China en de AIIB komen ter sprake.
Het interview is aangename lectuur en biedt redelijk wat informatie. Dat is niet in de laatste plaats de verdienste van Li Keqiang, die laat merken hoe belangrijk hij het vindt dat China een goede indruk maakt en die de dialoog op een innemende en zelfverzekerde manier in de juiste banen leidt. Voordat hij de FT een laatste vraag toestaat, zegt de Chinese premier, met recht en reden: ‘ik kan de verantwoordelijkheid nemen voor elke zin die ik heb uitgesproken. We hebben een goed gesprek gevoerd en ik zie dat jullie een talent hebben om mij met een hele reeks vragen te bestoken.’
Meer informatie, o.a. de transcripts zelf
http://news.xinhuanet.com/english/china/2015-04/15/c_134154333.htm
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/38307b3e-e28d-11e4-aa1d-00144feab7de.html#axzz3XSjgU4tD
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3a42d156-e288-11e4-aa1d-00144feab7de.html#axzz3XSjgU4tD
De nodige informatie over het boek van Xi Jinping vind je hier.