Chinese Lentefeest op erfgoedlijst UNESCO

UNESCO, een belangrijke instelling van de Verenigde Naties, heeft woensdag het Chinese Lentefeest opgenomen op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

foto Xinhua/Zhu Yubo disclaimer

De Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur UNESCO erkent het geheel van tradities van het Chinese volk bij de viering van het Chinese Nieuwjaar als werelderfgoed. Het was een beslissing van de 19e sessie van het Intergouvernementeel Comité van UNESCO voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, die van 2 tot 7 december plaatsvindt in het Latijns-Amerikaanse land Paraguay. Met deze toevoeging heeft China nu 44 culturele elementen of praktijken die door UNESCO zijn erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Feest voor allen

Het comité van UNESCO merkt op dat het feest met een breed scala aan rituelen en unieke culturele elementen de hele Chinese samenleving (in de Volksrepubliek zelf al 1, 4 miljard mensen) betrekt en aanspreekt. In het rapport benadrukt het comité dat de Chinese maatschappij bij het Lentefeest, waarmee het Chinese Nieuwjaar begint, telkens weer allerlei gebruiken in ere houdt, zoals familieherenigingen en de uitwisseling van wensen. Er zijn feestelijke openbare evenementen en activiteiten voor de oudere generatie in alle buurten en voor alle lagen van de bevolking.

Van generatie op generatie

Specialisten van UNESCO hebben het feest beoordeeld en besluiten dat families en gemeenschappen de traditionele kennis en gebruiken die verbonden zijn aan het Lentefeest op infromele wijze doorgeven en gemeenschappen, maar dat dit ook officieel gebeurd via het onderwijssysteem. De jeugd leert ambachtelijke en artistieke vaardigheden die een rol spelen bij de viering van het festival, en dat is goed voor familiewaarden, sociale cohesie en sociale vrede. Tegelijkertijd creëert het een gevoel van culturele identiteit.

foto Xinhua/Zhu Yubo disclaimer

Harmonie

Het comité benadrukte verder dat bij het festival de harmonie tussen mens en natuur wordt gevierd en dat het bijdraagt aan duurzame ontwikkeling op gebieden als voedselzekerheid en onderwijs. Het speelt ook een belangrijke rol in het vergroten van het milieubewustzijn.

De Chinese viceminister van Cultuur en Toerisme, Rao Quan, die de Chinese delegatie tijdens de UNESCO-sessie leidde, sprak zijn dank uit voor de erkenning. Hij benadrukte dat het Lentefeest de belangrijkste traditionele feestdag van China is en symbool staat voor de hoop van het Chinese volk op een beter leven, sterke banden met familie en land en de waarden van harmonie tussen mens en natuur.

Wereldwijd

Rao legde nog uit dat het festival, dat al generaties lang is doorgegeven, het Chinese volk blijvende geesteskracht heeft gegeven. Het heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bevordering van de harmonie in gezinnen, families en de maatschappij. Het Lentefeest stimuleert de economische ontwikkeling, maar ook de milieubescherming. Het Lentefeest is stilaan over de hele wereld bekend. Ook andere dan de Chinese bevolkingsgroepen in vele landen vieren het en dat speelt een rol bij de bevordering van wereldwijde culturele uitwisseling.

De Chinese viceminister voegde eraan toe dat de opname van het Lentefeest op de UNESCO-lijst zal helpen universele waarden van vrede en harmonie te bevorderen en de belangrijke rol van immaterieel cultureel erfgoed in duurzame ontwikkeling zal benadrukken.

En inderdaad, deze zoveelste erkenning van de waarde van de Chinese beschaving en cultuur door een belangrijke internationale instelling zal uitgerekend de Chinese president veel plezier doen. Xi Jinping roept immers regelmatig op tot wereldwijde samenwerking in respect tussen verschillende culturen. Het is een constante beleidslijn van Xi die weinig aandacht krijgt in onze media, of waar sommigen in het Westen op neerkijken.

Drakendans foto Wang Huabin/Xinhua disclaimer

Bronnen: Xinhua, ich.unesco.org, whc.unesco.org