De maansonde Chang’e 3 met maanjeep Yutu is zaterdag om 14u11 succesvol op de maand geland. Het is daarmee het derde land dat hierin slaagde na de VS en de voormalige Sovjetunie. De landing is een technisch huzarenstukje omdat de maan geen lucht bevat en dus niet geschikt is voor afremming via lucht.
De succesvolle landing van sonde Chang’e 3 met de robotjeep was rechtstreeks te volgen op televisie. Het toestel van de tot nog toe meest ambitieuze onbemande Chinese ruimtemissie werd op 2 december gelanceerd en begon vier dagen later aan zijn elliptische baan rond de maan (met als laagste punt vijftien kilometer boven het oppervlak) alvorens vandaag de daling in te zetten ter hoogte van de Regenboogbaai. De landing verliep zonder problemen. Het project is technisch moeilijk niet enkel omdat het maanoppervlak kraters bevat, maar vooral omdat er geen lucht is. Voor deze landing werd voor de eerste keer een nieuw type stuwkracht motor toegepast. Eenmaal de 15 km lange afdaling werd ingezet, liep alles automatisch. De architect van de sonde Lan Xiaohui, zei CCTV dat de landing perfect was. De kijker zag zelfs het maanstof opstuiven bij de landing. De maanjeep heeft zich ondertussen al in beweging gezet. Hij doet maar 200 meter per uur, maar kan hellingen op tot 30 graden.
De laatste keer dat een succesvolle landing op de maand werd uitgevoerd, dateert al van 37 jaar geleden: in augustus 1976 landde de onbemande Sovjet-Russische Loena-24 op de maan. China is pas het derde land, na Rusland en de Verenigde Staten dat een ruimtetuig op de maan zet. Yudu, de 140 kilo wegende zeswielige robotjeep aan boord van de ruimtesonde moet drie maanden het maanoppervlak verkennen, waarmee de Chinezen hopen natuurlijke bronnen, zoals zeldzame metalen, te vinden. Met de zonnepanelen kan dan weer gemeten worden hoe krachtig de zon schijnt. Tegen 2020 wil China een heus ruimtestation en later plant China een bemande vlucht naar de maan.
Bron: DS, Xinhua, SCMP
Kijk op CCTV