Het Chinese persagentschap Xinhua vindt dat de eigen economie voldoende bestand is tegen een komende handelsoorlog. Hoewel de regering wil ingaan op een aantal Amerikaanse kritieken, bereidt het land toch na de eerste gematigde sancties verdere heffingen voor. Meest pessimistisch is de editorialist van de South China Morning Post in Hongkong die de nieuw benoemde veiligheidsadviseur van president Trump Bolton de ‘havik van de haviken’ noemt.
In een commentaar stelt het Chinees persagentschap Xinhua dat de vraag niet is wie het meest haalt of verliest uit een handelsoorlog want de twee economieën zijn zo verstrengeld dat beide partijen gehavend uit een handelsoorlog zouden komen. Uit cijfers van de U.S.-China Business Council blijkt dat 2,6 miljoen VS-banen verbonden zijn aan de bilaterale economische samenwerking. Daarvan zijn 104.000 banen het resultaat van Chinese investeringen. Voorts genieten de Amerikaanse verbruikers van goedkope in China vervaardigde producten zodat het persagentschap spreekt van een ‘win-win’ verhouding.
Mocht Trump toch deze positieve dynamiek te niet willen doen, vindt Xinhua dat de Chinese economie voldoende bestand is om door de storm te geraken. Hierbij zou China het Japanse voorbeeld uit de jaren tachtig kunnen volgen. Japan dat toen een handelsoorlog met de VS meemaakte, was gedwongen de productiekosten te verlagen en de technologische innovatie te verbeteren. Na een korte periode van stagnatie groeide de uitvoer weer. China kan en moet zich meer gaan richten op de landen van het ‘Belt & Road Initiative’, de nieuwe zijderoutes. De wereldeconomie zit momenteel in het midden van een delicate heropleving die dreigt teloor te gaan indien Trump de eenzijdige maatregelen handhaaft en de twee betrokken partijen elkaar blijven bestoken, aldus nog de Chinese pers.
Vredespijp?
Vicepremier Liu He heeft dit weekend op VS-verzoek getelefoneerd met de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin. Liu zei dat de laatste ontwikkeling van het VS-onderzoeksrapport over Sectie 301 zowel de wereldwijde handelsregels schendt, en de belangen van China, de VS en van de gehele wereld schaadt. Hij verzekerde Mnuchin dat China in staat is en klaar staat om zijn nationale belangen te vrijwaren. Beide kanten waren het eens om te blijven dialogeren. Volgens de Wall Street Journal wordt de dialoog gevoerd tussen minister van Financiën Steve Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer langs Amerikaanse zijde en door vicepremier Liu He van Chinese kant. Mnuchin bevestigde aan Fox News dat er constructieve gesprekken plaats vinden.
Naast de stoere taal zijn er duidelijke tekenen dat China zich toegeeflijk wil opstellen indien de VS voor rede vatbaar is. Eerste minister Li Keqiang zei na het Volkscongres dat China niet zal aandringen op technologieoverdracht in joint ventures. Consul generaal in de VS Zhang Qiyue die een tijd geleden ambassadeur in België was, ging in New York verder door op de Chinese openingsplannen van de economie.
Zhang beloofde dat de gehele sector van het maakwerk geopend zal worden net zoals de toegang tot telecom, medische diensten, onderwijs, seniorenzorg en groene voertuigen. Er komt ook een fasering in de opening van de bankkaartsector en de beperkingen op de werking van buitenlandse verzekeringen zullen worden opgeheven. Ook de beperking op het toegestane buitenlands aandeel in vennootschappen waaronder banken, effecten, fondsen, futures en activabeheer zal aangepast of afgeschaft worden. De Financial Times meent te weten dat de regering deze laatste liberalisering al in mei wil goedkeuren. Meer duidelijkheid wordt verwacht wanneer Xi Jinping volgende week het Boao Forum for Asia zal toespreken.
Tijdens het jaarlijks China Development Forum herhaalde vicepremier Han Zheng zondag dat een handelsoorlog nefast is voor beide partijen. Viceminister voor Handel Wang Shouwen bevestigde de liberaliseringsbeloften die Zhang Qiyue bekend maakte en hoopt dat beide partijen gaan samen zitten en de problemen oplossen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Voormalig minister van Financiën Lou Jiwei die momenteel de National Council for Social Security Fund voorzit, zei dat hij de door Beijing afgekondigde heffingen aan de slappe kant vindt. Indien hij in de regering zat, zou hij eerst sojabonen treffen, dan auto’s en uiteindelijk de vliegtuigsector. Beijing is echter niet gehaast dit ‘worst case scenario’ toe te passen, omdat het de kans voor een onderhandelde oplossing wil gaaf houden.
Mogelijke tegenmaatregelen
Tijdens het China Development Forum lichtte voormalig onderminister van Handel Wei Jianguo toe dat China al een tweede en derde lijst van heffingen voorbereidt en daarop staan vliegtuigen en chips. Van de 545 kiesmannen uit het Amerikaans Kiescollege komen er 425 uit Staten die Chinese investeringen kregen.
Peoples Daily merkt op dat China voor 33 VS-Staten tot de top 3 behoort van uitvoerlanden van sojabonen en voor de andere 13 staten tot de top 5. DBS Bank economisten zouden het logisch vinden dat China heffingen op sojabonen legt omdat deze staten voor Trump stemden. China is naast de grootste koper van sojabonen en vliegtuigen de tweede VS-markt voor auto’s, chips en katoen, aldus nog het Volksdagblad. Sinds 2010 verkoopt GM meer auto’s in China dan in de VS. Boeing leverde vorig jaar 202 vliegtuigen of een kwart van zijn totaal aan China.
Tim Cook hoopte op voormelde Forum dat gezond verstand het zou halen in het dispuut. China was tijdens het laatste kwartaal van 2017 goed voor 20% van de Apple omzet. In het geval er heffingen vallen bij de chips zullen Intel, Qualcomm, Texas Instruments en Micron Technology het hardst getroffen worden. Last but not least zou China minder VS-schatkistcertificaten kunnen kopen. China heeft voor 1200 miljard dollar VS-kasbonnen.
Pessimisme
De South China Morning Post-editorialist Yonden Lhatoo is het meest uitgesproken pessimistisch na de benoeming van John Bolton tot president Trumps nieuwe nationale veiligheidsadviseur. De editorialist schrijft letterlijk ‘vergeet die Trump handelsoorlog, binnenkort begint een heuse bloedige oorlog’. Hij bestempelt de man met de walrussnor als de ergste havik onder de haviken.
Omdat Bolton als adviseur van George W. Bush een van de medearchitecten van de oorlog tegen Irak was, vreest de columnist dat Bolton vlug het oorlogspad met bombardementen op Iran zal opgaan. Voeg daarbij de benoeming van CIA directeur Mike Pompeo tot minister van Buitenlandse Zaken en de configuratie ligt klaar om Noord-Korea plat te bombarderen, zo gaat hij verder.
Bron: Xinhua, Global Times, SCMP, FT, Peoples Daily
Reacties worden op prijs gesteld.
De redactie herinnert de lezers er echter aan dat ze een geldig e-mailadres moeten opgeven, als ze willen reageren.