Chinese onderzoekers maken e-skin met grafeen

Chinese onderzoekers hebben ‘elektronische huid’ of e-skin verbeterd. Een onderzoeksteam van de Tsinghua Universiteit, onder leiding van prof. Ren Tianling heeft de aanwending verfijnd van grafeen, een vrij ‘nieuwe’ stof, in zogenaamde electronic skin.

e-skinE-skin is dun, flexibel en rekbaar materiaal vooral gemaakt van grafeen. Die stof kan lichaamssignalen elektronisch geleiden. Dat maakt meting en monitoring van het verloop mogelijk.

Medische tattoo

Het materiaal lijkt op de menselijke huid en kan als een soort tattoo op ‘echte huid’ aangebracht worden. Met water kan je het ook op stoffen of bladeren vastmaken. Er zullen allerlei mogelijkheden ontstaan om via kleren, maskers of op het lichaam zelf functies zoals bloeddruk, ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur en stem te controleren. De e-skin is zeer gevoelig en blijft lange tijd zijn eigenschappen volledig behouden. Hij kan tegen hoge temperaturen en geeft geen ongemak. Grafeen heeft allerlei voordelen: het is bijvoorbeeld vele malen sterker dan staal. Het team van prof. Ren Tianling heeft met een nieuwe methode de grafeen nog kunnen zuiveren. Daardoor werd de ‘elektronische huid’ nog gevoeliger voor signalen gemaakt en resistenter voor hoge temperaturen.

Het oog wil ook wat

Met de techniek van laser scribing (schrijven of graveren met een laserstraal) kan de ‘elektronische huid’ van een tekening worden voorzien. Dat is een extra voordeel. Op die manier is het mogelijk een stukje e-skin dat er uitziet als een tattoo of versiering een persoonlijk karakter te geven. Dat opent op zijn beurt de weg naar andere, commerciële toepassingen. E-skin kan vooral een instrument worden in de gezondheidszorg en in intelligente systemen voor de opslag en het gebruik van data. Binnenkort zal de markt voor grafeen in China naar verwachting 173 miljoen euro waard zijn en de grootste grafeenmarkt van Azië-Pacific worden. Een jaar geleden gaven officiële statistieken aan dat bijna 3.000 Chinese bedrijven grafeen gebruiken of dat overwegen.

Grafeen en China, een love story

e-skinDe stof grafeen is hot in China. De Chinese instellingen onderhouden hartelijke betrekkingen met de Universiteit van Manchester waar grafeen voorgoed ontdekt is en waar een National Graphene Institute is gevestigd. Toen Xi Jinping in 2015 het Verenigd Koninkrijk bezocht ging hij daar ook naartoe. Dat was eigenlijk het begin van een toenemende wederzijdse belangstelling. Die heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat een delegatie van de Universiteit van Manchester en een selectie van belangrijk leiders uit de Chinese zakenwereld elkaar ontmoetten op het UK China Business Forum in Shanghai, februari 2018. China en het Verenigd Koninkrijk zullen samen binnenkort beschikken over de grootste voorraad grafeen in de wereld. Dit dank zij een fabriek die het Britse Versarien & partners gaan bouwen in Jinan (Shandong, in het oosten van China).

Wetenschappelijke rapportage

Een artikel over de uitgewerkte vorm van e-skin is op 24 juli verschenen in het gereputeerde wetenschappelijke tijdschrift  ACS Nano. De Tsinghua Universiteit waar de ontwikkeling en het onderzoek van de eigenschappen van het materiaal gebeurd heeft dat op 31 juli gemeld op zijn website. Ook op Researchgate, een soort LinkedIn voor wetenschappelijk onderzoekers is informatie te vinden over de electronic skin.
Bronnen: Xinhua, pubs.acs.org, wikipedia, chinamoneynetwork.com (website over investeringen en technologie), researchgate.net , China Daily
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *