China plant tegen 2028 een permanente maanbasis. Die zal voorlopig echter onbemand zijn want de eerste Chinees zal pas na 2030 voet op de maan zetten. Intussen boekt de Chinese ruimtevaart met de aankomst van een tweede team in het ruimtestation Tiangong succes dichter bij ons.
Voor bemande maanreizen is een zwaardere draagraket van de volgende generatie nodig. Die is gepland voor 2030. Een bemande maanlanding zou dan in 2032 kunnen plaatsvinden; zei Wu Weiran, hoofdontwerper van het maanverkenningsprogramma tijdens een recent interview op de Chinese televisie.
Op afstand gebouwd
Dat weerhoudt China er echter niet vanop afstand een permanente basis op de maan te bouwen tegen 2028. Die zal het Chinese verkenningsprogramma van de maan aanzienlijk versterken. De energievoorziening zal waarschijnlijk niet van zonnepanelen komen maar van kernenergie; zodat men ook tijdens de lange maannacht elektriciteit heeft.
De vluchten voor de bouw van de maanbasis vallen onder het programma Chang’e, genoemd naar de godin van de maan. De maanbasis kan beginnen met basisonderzoek dat meer gesofistikeerd zal worden zodra er mensen aanwezig zijn. In de basis zouden onder meer maanvoertuigen, maanvliegtuigen en herbruikbare ruimtetuigen om terug te keren een plaats kunnen vinden.
Een kleine kernreactor zal voldoen aan de hoge energiebehoeften van de basis. Er komt telecominfrastructuur om permanent met de aarde in contact te kunnen blijven.
De basis wordt geïnstalleerd op de Junar zuidpool. Wetenschappers denken dat hier de grootste kans ligt om water te vinden. Ook de Amerikaanse NASA zou iets willen doen in deze regio. De Chinese maanbasis zou het embryo worden van het International Lunar Research Station (ILRS), een project waarvoor China en Rusland sinds 2021 partners zoeken.
Brede ambities in de ruimte
Volgens Wu zal de maanbasis later ook kunnen dienen als springplank voor verdere reizen, zoals trips naar Mars.
Het maanverkenningsprogramma Chang’e loopt als sinds 2004. Belangrijke successen tot nu toe waren het verzamelen en naar de aarde brengen van monsters van maanstenen door Chang’e 5 in 2020, en het landen op de achterkant van de maan door Chang’e 4 in 2019.
China werkt naast een draagraket van de nieuwe generatie ook aan een nieuwe ruimtecapsule die drie mensen rond de maan en twee mensen op de maand moet brengen.
In januari dit jaar kwam een witboek uit waarin aangekondigd wordt dat China tegen 2030 één van de belangrijkste ruimtenaties wil zijn. Buiten de maanbasis wordt ook geld gestopt in de opsporing van asteroïden, en het verkennen van andere planeten.
Aflossing bemanning Tiangong
Sinds gisteren zijn er voor het eerst zes Chinese astronauten tegelijk in de ruimte. De ploeg van drie die al zes maanden in het Chinese ruimtestation Tiangong verblijft, wordt afgelost door een nieuw trio.
De Chinese televisie zond deze morgen rechtstreeks de ontmoeting van de twee ploegen uit. De drie nieuwe bewoners meerden aan met het Shentou XV ruimteschip op een hoogte van 400 kilometer. Van daar betraden ze de inkomsluis van Tiangong, waar ze door de commandant van Shentou XIV werden verwelkomd.
De Shentou XV was de vorige avond gelanceerd in de Gobi woestijn. De zes astronauten blijven vijf dagen samen in het ruimtestation. Daarna zal de vorige ploeg terug naar de aarde keren met de Shentou XIV, het ruimteschip waarmee ze zes maanden geleden vertrokken.
Gedurende hun verblijf van zes maanden zal de Shentou XV ploeg een aantal ruimtewandelingen maken om het ruimtestation verder van instrumenten te voorzien, een aantal modules voor wetenschappelijk onderzoek uittesten, wetenschappelijke experimenten uitvoeren en technologische demonstraties geven.
Nadat Shentou XV aangekoppeld is heeft Tiangong zijn maximale omvang bereikt. Het bestaat nu uit de kernmodule Tianhe, de labomodules Wentian en Mengtian, de vrachtmodule Tianzhou 5 en de twee Shentou ruimteschepen.
Bronnen: Caixin, China Daily