Chinese schuldverlichting in Afrika

China doet belangrijke inspanningen om de schulden van Afrikaanse landen in de coronacrisis te verlagen.

In onze media is het bon ton te spreken over de ‘schuldenval’ waarin China andere ontwikkelingslanden zou lokken. Recentelijk publiceerden we een artikel van professor Bräutigam die overtuigend aantoont dat de ‘schuldenval’ een mythe is. Nochtans blijft die mythe hardnekkig verspreid worden, zeer onlangs nog in een artikel van het tijdschrift MO (‘Chinese migranten staan niet open voor onze culturen’ )

Het China Africa Research Initiative (CARI) van de John Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) in de VS heeft cijfers bijeen gezocht van het omgekeerde: de Chinese inspanningen om de Afrikaanse schuldenlast te verlichten, sinds het begin van de coronacrisis.

In 2020 en 2021 hebben Chinese kredietverleners voor minstens 7,6 miljard dollar schuldverlichting toegestaan. Dat valt uiteen in drie categorieën: Schuldverlichting onder het multilaterale G20 Debt Service Suspension Initiative (DSSI), kwijtschelding van schulden in het kader van het Forum on China Africa Cooperation (FOCAC), en ad hoc schuldverlichtingen.

De Chinese inspanningen kwamen van vier Chinese kredietverleners: de Export-Import Bank of China (Eximbank) die zorgt voor handelskredieten, de China Development Bank (CDB) die werkt op infrastructuurprojecten, de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de grootste commerciële bank ter wereld, en de China International Development Cooperation Agency (CIDCA), het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. Dat zijn vier staatsinstellingen.

Eximbank en CIDCA verlenen bilaterale kredieten. Volgens officiële Chinese bronnen hebben ze in het kader van het G20 DSSI schuldverlichting verleend aan 23 landen, waaronder 16 Afrikaanse. Drie van die landen gaven informatie vrij: de Maldiven kregen 25 miljoen dollar, Zambia 110 miljoen en Kenia 378 miljoen. Angola, dat door COVID-19 zwaar in de problemen kwam, kreeg een niet bekend gemaakt bedrag schuldverlichting van de Eximbank.

In het kader van FOCAC heeft de Chinese regering de rentevrije leningen die einde 2020 afgelost dienden te worden geschrapt voor 15 Afrikaanse landen. Daaronder Botswana en Rwanda. De Democratische Republiek Congo kreeg voor minstens 36,2 miljoen.

De ad hoc schuldverlichting is voor zover bekend de hoogste: Naar Ecuador, dat niet in aanmerking komt voor de G20 DSSI, ging 891 miljoen dollar. Angola kreeg van de CDB en de ICBC banken liefst 6,2 miljard dollar schuldverlichting.

Het CARI dashboard voor schuldverlichting geeft meer details over deze en andere betrokken landen. Het is de bedoeling het door regelmatige updates actueel te houden. In juni 2020 verscheen ook al de studie ‘Debt Relief with Chinese Characteristics’ over de schuldverlichting vóór de coronacrisis.

Bron: SAIS-CARI

1 comment for “Chinese schuldverlichting in Afrika

  1. Natuurlijk moeten schulden verlichten , maar als je het constant doet dan versterkt het stereotype dat deze landen lui zijn of onbekwaam om hoge credit score te krijgen. Waardoor alleen China de bank die geld aan je wil lenen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *