‘Chinese spionage van Afrikaanse Unie’ fake news?

Vlak voor een Afrikaanse top kwam de Franse krant Le Monde met een rapport over vermoede Chinese spionage op het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie (AU) in Addis Abeba. Klopt het of is het een poging om de Franse invloed in Afrika te beschermen tegen Chinese concurrentie?

spionageHet hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba is volledig betaald en gebouwd door China in 2012 als steunbetuiging aan de pan-Afrikaanse beweging. Het rapport van Le Monde werd niet toevallig bekend gemaakt vlak voor een top van Afrikaanse staats- en regeringsleiders in Addis Abeba.
Volgens het rapport werd het AU-gebouw vijf jaar lang bespioneerd door China. Elke nacht tussen twaalf en twee uur werden alle gegevens uit de servers doorgestuurd naar Shanghai. Toen dit begin 2017 door informatici van de Afrikaanse Unie ontdekt werd is het systeem veranderd. Er kwamen andere servers en Algerijnse beveiligingsspecialisten werden ingeschakeld. Die zouden ook verborgen micro’s ontdekt hebben. Alle communicatie wordt voortaan versleuteld. Er zijn ook speciale lijnen voor de topmensen aangelegd zodat die niet meer via Ethio Telecom, het Ethiopische staatsbedrijf moet passeren. Le Monde weet dit alles van anonieme medewerkers van de Afrikaanse Unie.

Fake?

Grote Westerse media zoals BBC nemen het verhaal van Le Monde voor waar over. De Financial Times gaat er uitvoerig op in en waarschuwt meteen voor de werking van Chinese telecombedrijven zoals Huawei en ZTE in het Westen. De Westerse media vermelden wel dat China de spionage ontkent. Maar alleen het Chinese Xinhua meldt dat ook Afrikaanse diplomaten het verhaal weerleggen.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het rapport nonsens. Ook de voorzitter van de Afrikaanse Unie en de premier van Ethiopië weerleggen het.
Moussa Faki Mahamat, de voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie heeft tijdens de persconferentie na de top van de Afrikaanse Unie verklaard dat hij geen aanwijzingen heeft dat het gebouw bespioneerd werd. Ook de Ethiopische premier Hailemariam Desalegn heeft het rapport verworpen. Volgens hem valt er niets te bespioneren want de betrekkingen tussen Afrika en China zijn strategisch en alomvattend. Het hoofd van de Chinese missie bij de Afrikaanse Unie noemde het rapport ‘op sensatie gericht’, ‘ongerijmd’ en ‘totaal vals’.
Naast het verhaal over China meldt Le Monde nog dat de Britse geheime diensten belangrijke kaderleden van de AU, zoals de vertegenwoordiger in Darfour, Boubou Niang tussen 2009 en 2010 afgeluisterd hebben. Dat blijkt uit de documenten van Edward Snowden. De Franse geheime diensten gebruiken volgens Le Monde ook ‘technische middelen’, maar proberen vooral menselijke informanten te ‘rekruteren’ in de top van de organisatie.
Bron: Le Monde, Xinhua, BBC, Financial Times

1 comment for “‘Chinese spionage van Afrikaanse Unie’ fake news?

  1. Het hoofdkantoor van de AU is gebouw om openlijk te vergaderen van verschillende leden. Dus valt er niks te bespioneren. Anders dan EU en UN hoofdkantoor die zijn gebouwd voor de show. Alle echte beslissingen worden gedaan in een achterdeur van een multinationals bedrijven zoals SHELL. Zoals hoe BP achter het coup zit van Iran voor hun olie. En nu is Iran een theocratic en geen democratic land.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *