Te midden van het gejubel en de beursfeestjes over de vaccins van Pfizer en BioNtech valt de totale black-out over Chinese corona-vaccins op. Laat men onze bevolking liever ziek worden dan gered door een Chinees vaccin?
Vijf vaccins van de tien vaccins die in testfase III, de laatste fase vóór goedkeuring zitten, worden in China ontwikkeld. Dat maakte een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken deze week bekend.
Om de kansen op succes te verhogen, ontwikkelen Chinese bedrijven vaccins volgens vijf verschillende technologische procedés, zowel traditionele die met verzwakte of inactieve virussen werken als innovatieve die genen combineren. Het onderzoek gebeurt systematisch.
Goede testresultaten
Testfase III voor deze vaccins gaat door in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië, Pakistan, Peru, Egypte, Marokko, Turkije en Indonesië. In China zelf testen kan niet aangezien er zo goed als geen COVID-19 besmettingen zijn. Wel kunnen bepaalde risicogroepen (Chinezen die naar het buitenland gaan of contact hebben met mensen uit het buitenland, medisch personeel,..) zich al vrijwillig laten inenten met een van de vaccins waarvan het gebruik ‘in noodsituaties’ al is toegestaan. Zowel Sinopharm als Sinocan hebben laten weten dat de testuitslagen tot nu toe erg positief zijn. Van de 100.000 personen die getest werden met het Sinopharm vaccin kreeg niemand bijwerkingen. Van de 56.000 vrijwilligers die gevaccineerd werden vooraleer naar het buitenland te vertrekken, raakte niemand besmet. Sinopharm maakt zich sterk dat het 100 miljoen dosissen ter beschikking zal hebben tegen het einde van het jaar, en dat het 1 miljard dosissen zal produceren in 2021. De gouverneur van Sao Paulo, een regio waar vijf van de tien verst gevorderde vaccins uitgetest worden, noemt het Sinovac vaccin het veiligste en efficiëntste. Dat vermeldt Sven Agten in een column in de Tijd.
Internationale samenwerking
China neemt actief deel aan internationale samenwerking rond vaccins, binnen de Wereldgezondheidsorganisatie, de Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) en de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). China is toegetreden tot COVAX, een samenwerking die door de drie organisaties gelanceerd is om een eerlijke verdeling van vaccins in de wereld en levering tegen een redelijke prijs aan ontwikkelingslanden te verzekeren. COVAX wil tegen eind volgend jaar twee miljard vaccins afgeleverd hebben. China heeft zelf ook al aan verschillende ontwikkelingslanden beloofd vaccins te leveren. De VS neemt geen deel aan COVAX.
De EU doet geen poging om aan een Chinees vaccin te komen. De sponsoring- en levercontracten worden uitsluitend afgesloten met Europese of Amerikaanse farmareuzen. De Chinese vooruitgang qua vaccins is een blinde vlek in onze media. Prevaleren geopolitieke belangen, ideologische voorkeuren en winstbejag van multinationals over de gezondheid van de burgers?
Bronnen:Xinhua, De Tijd