Chinese yuan weldra in IMF muntkorf

Het IMF beslist allicht einde november de Chinese munt op te nemen in zijn muntkorf. Het is een belangrijke stap in de internationalisering van de yuan.

indexChristine Lagarde, de directrice van het IMF heeft, ter gelegenheid van de G20 in Turkije dit weekend, herhaald dat ze achter de aanbeveling van het IMF comité van experts staat om de Chinese yuan op te nemen in de korf van referentiemunten. Die korf dient voor de berekening van de Speciale Trekkingsrechten (STR), een soort wereldgeld van het IMF. Een beslissing van het IMF wordt op de voltallige vergadering van 30 november verwacht. Op dit ogenblik bestaat de korf uitsluitend uit de dollar, de euro, het pond en de yen.
Lagarde nam de kans om nogmaals te pleiten voor een ‘snelle ratificatie’ van het akkoord over de hervorming der quota van 2010. Door dit akkoord krijgt China meer invloed in het IMF. 144 van de 188 landen die lid zijn van het IMF hebben het akkoord geratificeerd, maar de VS die met 17% van de aandelen vetomacht heeft, nog niet. Het slotcommuniqué van de G20 dringt eveneens op snelle ratificatie aan.
De Chinese overheid is er lange tijd van beschuldigd de koers van de yuan kunstmatig laag te houden. Doch in hun nieuwste vijfjaarlijks verslag dat vorige vrijdag verscheen zijn de IMF-experts van mening dat de yuan aan alle voorwaarden voldoet om in de muntkorf te komen. De eerste voorwaarde is dat de munt op grote schaal gebruikt wordt in internationale transacties. De tweede voorwaarde is dat ze vrij te gebruiken is. In een voorlopig rapport in augustus stond nog dat er op dit gebied nog veel werk te doen bleef. China heeft daarop gereageerd door al in augustus de richtkoers van de yuan meer marktgevoelig te maken en meer te laten schommelen, waardoor de yuan enkele procenten verzwakte tegenover de dollar. Volgens criticasters was dit eigenlijk een vermomde devaluatie om de uitvoer aan te zwengelen. In oktober sloot China ook aan bij een systeem van het IMF om meer coherente economische statistieken te publiceren.
De VS die de grootste aandeelhouder van het IMF is, beschuldigt China er regelmatig van zijn wisselkoers te laag te houden. Maar in een rapport van einde oktober is deze kritiek afgezwakt: het heet nu dat de koers van de yuan alleen nog lager ligt dan zijn juiste waarde op middellange termijn.
In een communiqué heeft de Chinese centrale bank de aankondigingen van het IMF toegejuicht als een succes van de Chinese politiek van opening naar buiten. Opname in de IMF-muntkorf zal het prestige van de yuan als betrouwbare en bruikbare munt in de wereldeconomie vergroten. Sommigen vergelijken deze gebeurtenis zelfs met de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in 2001.
Westerse experts verwachten dat de opname in de muntkorf een aansporing voor China zal zijn om zijn financiële hervormingen voort te zetten en te versnellen. Zo hoopt men dat op termijn kapitaal in vreemde deviezen volledig ongehinderd naar de yuan en terug zal kunnen stromen waardoor ook de wisselkoers meer door de markttransacties  bepaald zou worden.
Bronnen:China daily, Financial Times
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *