Eurocommissaris De Gucht mag dan al beweren dat hij de dumping van Chinese zonnepanelen kan bewijzen, een recente studie van het Massachusetts Institute of Technology en het Amerikaanse Ministerie van Energie besluit ondubbelzinnig dat het prijsvoordeel van Chinese zonnepanelen voortkomt uit schaalvoordelen bij de productie.
In de studie die op 5 september verscheen in het tijdschrift Energy and Environment werden de diverse factoren die de productiekost beïnvloeden één voor één bekeken om tot een ‘minimale duurzame prijs’ te komen, t.t.z. een prijs waarbij de fabrikant er nog genoeg aan verdient om verder te werken. China heeft wel het voordeel van lagere arbeidskosten dan de ontwikkelde landen, maar het productieproces voor zonnepanelen is in hoge mate geautomatiseerd, zodat de impact van lonen gering is. De auteurs van de studie benadrukken dat ze bij het verzamelen van gegevens heel rigoureus te werk gingen.
In 2011 werd 63% van alle zonnepanelen in China geproduceerd. In 2012 daalde de marktprijs beneden de minimale duurzame prijs. China reageerde door grootschaliger te gaan produceren. Een typische Chinese fabriek is vier maal groter dan een Amerikaanse. Daardoor verwierf China belangrijke schaalvoordelen en kon het zonnepanelen maken die 23 dollarcent per watt goedkoper zijn dan de Amerikaanse. Het besluit van de studie: het is elders ook mogelijk zonnepanelen te produceren aan dezelfde prijs als de Chinezen.
De studie stelt dat rond 2020 zonnepanelen zullen kunnen concurreren met conventionele elektriciteitsopwekking. Daarvoor is nog technologische vooruitgang nodig, in combinatie met veel grotere fabrieken dan vandaag.
Assessing the drivers of regional trends in photovoltaic manufacturing,
Alan C. Goodrich, Douglas M. Powell, Ted L. James, Michael Woodhouse and Tonio Buonassisi
Energy & Environ. Sci., 2012
DOI: 10.1039/C3EE40701b