Het toerisme lijdt soms onder de spanningen tussen Japan en China. De grote lijn is echter die van een toename van vredelievende contacten tussen nieuwsgierige, nuchtere en (kooplustige) burgers.
Chinese toeristen hebben tijdens de nieuwjaarsperiode weer in flinke aantallen Japan bezocht. Tokio gaf 79.000 visums aan bezoekers in groep en 30.000 visums aan individuele reizigers. Na de provocerende Japanse ‘aankoop’ van de betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee in september 2012 daalde het aantal toeristen uit China sterk. Tijdens de eerste maanden onder het bewind van de rechtse nationalistische premier Abe bleef het verkeer vanuit China richting Japan minimaal. Nadat het toerisme een beetje was bijgetrokken kwam er eind 2013 een nieuwe malaise rond de tijd van Abe’s uitdagende bezoek aan het Yasukuni-schrijn. Maar de daling was niet zo scherp als in 2012. Uiteindelijk is het toerisme van China naar Japan in 2013 met elf procent gedaald, vergeleken met 2012. Er lijkt een verband te bestaan met het territoriale conflict tussen beide landen.
Toch – en dat zie je aan de cijfers over de nieuwjaarsperiode hierboven – is de grote trend die van een toename van het verkeer van China richting Japan. Na de aardbeving en de tsunami van 2011 was er natuurlijk een dip. Japanse statistieken van de landen waar hun gasten vandaan komen, laten echter zien dat China sinds een aantal jaren stevig op de derde plaats staat. Ondanks de daling onder invloed van de verscherpte tegenstellingen met Tokio en met zijn premier bleef 2012 een topjaar. Meer dan 1,4 miljoen Chinezen bezochten toen Japan. Dit wil zeggen dat 17,5% van de buitenlandse toeristen uit de Volksrepubliek kwamen. Het is daarbij interessant op te merken dat Taiwan en Hongkong, ook Chinees, respectievelijk de 2e en de 5e plaats bekleedden met 17,5% en 5,8% van de toeristen uit het buitenland.
Japan is aantrekkelijk doordat het dichtbij ligt, door de koopjes die je er kunt doen en door het gemak waarmee Tokio tegenwoordig visa verstrekt. Veel Chinezen, voorlopig nog vooral de welvarende bevolkingsgroepen, zijn ook nieuwsgierig naar de cultuur, de geschiedenis en de manier van leven. Deze mensen verwachten waarschijnlijk niet dat de spanningen snel zullen uitmonden in een gewapend conflict. Zij willen dat ook niet en hun aantal neemt toe.
Bronnen: SCMP, Guardian, Global Times, Wall Street Journal, wikipedia