Chinezen met hiv, sociaal geaccepteerd, gesteund en uitgesloten

Vijftien leerlingen die hun diploma haalden op een speciale school voor jongeren met hiv gaan volgende maand naar het wetenschappelijk onderwijs. Twee van hen zullen aan een universiteit studeren, de anderen aan een hogeschool.

De Red Ribbon School van Linfen in de noordelijke provincie Shanxi, is de enige school in China speciaal voor kinderen met hiv.

Solidariteit

Red ribbon, het rode lintje, is wereldwijd een symbool van solidariteit met o.a. hiv en aidspatiënten. De meeste leerlingen zijn kinderen van patiënten die verpleegd worden in het Ziekenhuis voor Besmettelijke Ziekten van Linfen, dat nauw met de school samenwerkt. Ze zijn over het algemeen arm, want ze hebben een ouder verloren of beide ouders.

Ondersteuning

De Chinese Foundation for Prevention of STDs and AIDS bekostigt hun levensonderhoud en studie gedeeltelijk. Deze overheidsstichting ter voorkoming van soa’s en aids zal ook de 15 studenten helpen om hun verdere studie tot een goed einde te brengen. Dat betekent een extra kost voor kamers buiten de campussen. De subsidies die de jongeren van de lokale overheid hebben gekregen hebben ze aan hun ouders gegeven, als die nog leven, of aan hun voogden. De meeste studenten met hiv willen om redenen van privacy niet in studentenflats van de universiteiten of hogescholen wonen. Ze zullen proberen te verzwijgen dat ze hiv hebben. Het is betwijfelbaar of dat zal lukken, omdat ze toch hun medicijnen moeten nemen. Volwassenen en kinderen met hiv worden nog op vele plaatsen uitgesloten.

Onwetendheid leidt tot wreedheid

Volgens Xu Wenqing, een hiv/aids specialist van UNICEF China gebeurt het regelmatig dat ouders eisen dat een kind van anderen van school wordt gestuurd zodra bekend is dat het hiv heeft. Volgens betrouwbare bronnen leven er in China 10.000 kinderen met hiv/aids, wat weinig is vergeleken met bijvoorbeeld het aantal in de VS. Vooroordelen en gebrek aan informatie zijn er echter de oorzaak van dat mensen anderen als een ‘tikkende tijdbom’ van besmetting zien. Dat is zowel onzinnig als wreed. Guo Xiaoping, de directeur van de Red Ribbon School van Linfen, wijst hier ook op. Hij hoopt dat de mensen stilaan slimmer worden. Guo zou willen zien dat zijn leerlingen geen discriminatie ondervinden, en dat ze succes hebben bij hun studies en in hun beroepsleven.

Misbruik

Af en toe is er zelfs een overheidsfunctionaris die zelf misbruik maakt van het stigma dat zijn de landgenoten met hiv in een zwakke positie brengt. Een afdelingsdirecteur van een plaatselijk Centrum voor de Bestrijding en Preventie van Ziekte Disease in Luoyang, Henan (midden China) wordt ervan beschuldigd dat hij ‘tovermedicijn’ heeft opgedrongen aan patiënten met hiv. Zij en hun familie durfden hem niet aan te klagen vanwege het risico dat hun ziekte bekend zou worden. Gelukkig was er een klokkenluider van buiten de streek die de zaak aanhangig kon maken. De foute ambtenaar is uit de partij gezet. Of hij ook gerechtelijk vervolgd wordt is nog niet bekend.

Rol van de overheid

met hivDe Chinese overheid levert serieuze inspanningen om de vooroordelen te bestrijden. Er is ook meer en betere gratis zorg voor  aids patiënten. Dat is erkend en verwelkomd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Sinds 2006 is discriminatie van deze mensen wettelijk verboden. De wet hierover blijkt echter niet altijd gemakkelijk te handhaven. In 2014 heeft Peng Liyuan, de vrouw van Xi Jinping een video gemaakt met de leerlingen van de Red Ribbon School van Linfen.
China Daily, Sixthtone.com, Huffington Post, who.int (website van de Wereldgezondheidsorganisatie)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *