Chipsector maakt erge overproductie-crisis mee

Diverse chipbedrijven hebben slechte bedrijfsresultaten bekend gemaakt. De consumenten kopen minder apparaten onder meer door de inflatie en daardoor zitten de bedrijven met voorraden die drie maal zo hoog zijn als normaal. Het niet mogen uitvoeren naar China bijt nog bijkomend.

Samsung kan het chipverlies compenseren door de andere afdelingen Foto: Wikimedia Disclaimer

Tijdens de pandemie werden veel tablets en laptops gekocht, maar door de inflatie en groeiende intrestvoeten zijn zowel verbruikers als bedrijven nu meer terughoudend Bijgevolg daalt de vraag naar chips en dit laat zich vooral voelen in de bedrijfsresultaten zelf. De omzet van het chipsegment bij Samsung daalde tijdens K4 met 90% tot $220 miljoen. Het bedrijf kan de schade echter beperken door de andere departementen, maar de chipvoorraden stapelen zich op.
Amerikaans chipbakker Micron zei vorige maand dat het naast het verminderen van de productie ook zal snijden in het budget voor nieuwe fabrieken en apparatuur. Het Zuid-Koreaanse chipmaker Hynix heeft vorig kwartaal US$1.4 miljard verlies gemaakt, het grootste ooit. De prijzen van de geheugenchips die Hynix vervaardigt, tuimelden met de helft en ook Hynix is van plan dit jaar de kapitaaluitgaven te halveren.

Bij Intel daalde de K4 omzet met 32% vergeleken met het jaar voordien. Het bedrijf maakte $664 miljoen netto verlies terwijl het jaar voordien nog $4,6 miljard winst werd gemaakt. Voor het eerste kwartaal van 2023 wordt weinig verbetering verwacht. VS-bouwer van chipapparatuur Lam Research zei vorige week een sinds 25 jaar ongeziene daling van bestellingen mee te maken. De topklanten van Lam zijn Samsung, SK Hynix en Micron en die zitten allemaal met onverkochte voorraden die drie maal zo hoog zijn als normaal. De collectieve operationele verliezen zullen dit jaar naar verwachting een record van $ 5 miljard bereiken. De sector lijdt door een sterke terugval in de vraag naar chips en dit is deels te wijten aan de oorlog in Oekraïne, een historisch hoge inflatie, aan beperkingen op de chipuitvoer naar China en een opdrijven van de capaciteit tijdens de pandemie.

De grote vraag is wanneer de sector zou herleven en Samsung verwacht dit ten vroegste tijdens het tweede kwartaal.  Merkwaardig is dat daarbij de hoop wordt gesteld op een verwachte heropleving van de vraag in China. In de VS willen rabiate anti-Chinakrachten echter dat de VS bedrijven Huawei helemaal geen chips meer zou mogen leveren. Zo te merken de doodgravers van hun eigen nijverheid. Ondertussen drijft China het eigen aandeel in de wereldwijde chipproductie op. Terwijl dit aandeel in 2018 nauwelijks 5% bedroeg, steeg dit tot 10% in 2020. Eind vorig jaar werd dit percentage op 17% geraamd en dit jaar wordt 25% verwacht. Begrijpelijk dus dat in 2022 voor het eerst in 18 jaar de invoer van geïntegreerde schakelingen in China daalde namelijk met 15;3% terwijl deze invoer de jaren voordien aangroeide met dubbele cijfers.

Bron Scmp

.