De in Hongkong beursgenoteerde arm van de CITIC-groep neemt de moedermaatschappij uit de Volksrepubliek ter waarde van $ 26 miljard over. Voor Hongkong onbetwist een opsteker, wordt de beslissing geïnterpreteerd als een teken dat Beijing zijn financieel vlaggenschip volledig wil conformeren aan de marktwetten van financieel centrum Hongkong.
De CITIC-groep werd in 1979 opgericht door kapitalist Rong Yiren die van Deng Xiaoping carte blanche kreeg om zijn staatsholding uit te bouwen volgens de internationale normen qua management, maar zonder overheidsbemoeienis. Hoofdbedoeling toen was buitenlands kapitaal aan te trekken. Rong Yiren werd tijdens de jaren negentig vicepresident van China, in zijn bedrijf werd hij opgevolgd door zijn zoon Larry Yung die in 2009 ontslag nam. Ondertussen is de in Beijing gebaseerde holding een groep met 44 filialen. Behalve gigant in staal is CITIC ook het topmakelaarshuis in de volksrepubliek met ook een commerciële bank waarvan de activa sinds 2008 verdubbelden. Volgens de SCMP is voorzitter Chang Zhenming van Citic Group die ook een grootmeester in het Chinees schaken is, het brein achter de operatie.
Het filiaal CITIC-Pacific is in Hongkong beursgenoteerd. Dit filiaal deed in Australië een verkeerde gok en verloor enkele miljarden dollar in een magnetiet-mijn. Toch is het de bedoeling van Beijing dat de hoofdzetel van CITIC naar Hongkong verhuist en dat het “kleine” CITIC Pacific ter waarde van $ 6 miljard de moedermaatschappij met $ 26 miljard overneemt. Ook wil CITIC-Pacific voor $ 4 miljard nieuwe aandelen uitschrijven.
Financieel centrum
De investeerders geraakten de laatste tijd wat nerveus over enkele dreigende falingen in de Volksrepubliek. De verplaatsing van CITIC naar Hongkong wordt gezien als een hernieuwd initiatief en bewijs om de financiële sector te hervormen. Beijing wil het “corporate governance” volledig laten spelen en wil dat CITIC zich conformeert aan de marktwetten van financieel centrum Hongkong. Hongkong Chef Executive Leung Chun-ying’s die bij een recent bezoek aan Beijing er op aandrong dat meer staatsondernemingen Hongkong zouden uitkiezen als hoofdkwartier, krijgt met het financiële zwaargewicht meer dan hij wellicht verhoopt had. Analisten zien in de deal een definitief bewijs dat Beijing Hongkong wil versterken als financieel centrum voor China en de wereld.
De vraag stelt zich echter wat zal gebeuren met het 61 % aandeel van de groep in de eveneens in Hongkong beursgenoteerde CITIC-bank en die 62 % uitmaakt van de getransfereerde activa. Het aandeel wordt momenteel onder de boekwaarde verhandeld. Ofwel kan gewacht tot de waarde stijgt ofwel is een speciale toestemming van Beijing nodig. In elk geval stegen na de bekendmaking van de deal de aandelen van de groep met 13 %, nadat ze voordien ook al met meer dan 10 % stegen. Als de transfer lukt, wordt CITIC-Pacific het grootste Chinese beursgenoteerde concern. Sterker en beter moet het uiteraard ook meer kapitaal aantrekken.
(SCMP,FT)