Coca-Cola werkers hebben vorige week op drie plaatsen in China actie gevoerd tegen het verkopen door het bedrijf van zijn bottelarijen. De werkers vrezen dat ze na de verkoop er minder goed aan toe zullen zijn en vragen meer bijzonderheden over de verkoop en de overgangsperiode.
China betekent voor Coca-Cola ’s werelds derde grootste markt. De multinational heeft echter beslist om zijn bottelarijen in China te verkopen en zich voornamelijk toe te leggen op marketing en opbouw van het merk. De bottelarijen worden voor $ 1 miljard verkocht aan Swire Pacific en een Cofco filiaal. De dagelijkse werking zou ook meer via franchise worden geregeld. De verkoop verontrust het personeel en deze week werden zowel acties goerd in Chengdu, Chongqing en Jilin. Een arbeider vertelde dat 600 personen in Chengdu staakten. Volgens het bedrijf ging de productie vorige week gewoon verder. Het personeel vraagt de details van het franchiseplan. Omdat ze vrezen dat ze na de verkoop er minder goed aan toe te zullen zijn, eisten ze ook gedurende twee jaar het behouden van hun huidig statuut en arbeidsvoorwaarden. Ze vroegen ook om schadeloosstelling vooraleer contracten met Cofco zouden worden ondertekend. Volgens een mail van Coca-Cola aan het personeel zal alles volgens de Chinese arbeidswet verlopen.
Dergelijke acties bij verandering van management zijn niet ongebruikelijk in China. Ook het personeel van een Danone fabriek in de stad Guangzhou protesteerden de voorbije weken tegen de verkoop aan een lokale opkoper. Arbeiders bij Sony in Guangzhou legden eveneens het werk neer omdat hun fabriek filiaal Sony Electronics Huanan verkocht werd aan Shenzhen O-Film Tech. De 4000 personeelsleden staakten er gedurende 2 weken omdat ze een minder gunstig regime vrezen bij het Chinese bedrijf in vergelijking met Sony. Volgens het in Hongkong gebaseerde China Labour Bulletin zouden er in 2015 in geheel China 2774 arbeidsprotesten hebben plaats gevonden, wat meer is dan tijdens de voorbije 4 jaar samen. Gelijkaardige stakingen braken ook uit in 2011 toen werknemers op 5 Pepsi fabrieken het werk neerlegden toen Pepsi zijn fabrieken verkocht aan een Taiwanees-Japanse firma. In de VS heeft Coca-Cola eveneens aan Swire 9 bottelarijen verkocht omdat daar niet zo veel mee te verdienen valt. Naar verluidt kan volgende week ook actie verwacht worden bij General Electric (GE) Lighting dat in China het licht uitdoet. In het hoofdkwartier te Shanghai werken 100 arbeidskrachten en nog honderden in de provinciale filialen.
Bron: FT, Bloomberg, Deutsche Welle, The Guardian, SCMP