Colin Huang van TEMU nu de rijkste Chinees

De 44-jarige patroon van Pinduoduo/TEMU werd volgens de Bloomberg Billionaires Index met een vermogen van 51 miljard $ de rijkste Chinees en de 23ste rijkste persoon ter wereld. Hij overvleugelt drankenmagnaat Zhong Shanshan van Nongfu Springs. Merkwaardig is dat Pinduoduo slechts in 2015 opgericht werd en pas in 2022 internationaal ging.

Foto Baidu/SCMP Disclaimer

De nu 44-jarige Colin Huang Zheng werd geboren uit fabrieksarbeiders in Hangzhou en ging naar een gewone basisschool. Nadat hij een prijs in een wiskundeolympiade had gewonnen, raadde zijn leraar hem aan om een toelatingstest te doen voor de Hangzhou Foreign Language School (HFLS), een kwaliteitsschool waar ook de enige zoon van Xi Jinping les volgde.

Op 18-jarige leeftijd begon Huang met zijn studie computerwetenschappen aan de Zhejiang-Universiteit en werd tijdens fellow door de Melton Foundation. Deze werd gesticht door Bill Melton, de oprichter van de Amerikaanse multinational VeriFone. Elke gekozen fellow kreeg een computer en internetgegevens, waardoor ze het internet konden verkennen en met andere fellows konden communiceren. Daarnaast kregen ze de kans om elk jaar naar een aangesloten land te reizen.

Werken

Hij kreeg zijn eerste betaalde baan bij Microsoft, waar hij als stagiair in zowel het kantoor in Peking als in Seattle werkte. Tijdens zijn periode daar stelde een mentor Huang voor om de mogelijkheden bij Google te onderzoeken. Nadat hij in 2004 aan de Universiteit van Wisconsin-Madison zijn mastergraad in computerwetenschappen had behaald, ging hij bij Google aan de slag als software-ingenieur en maakte al snel de overstap naar een rol als productmanager. Op dat moment bereidde Google zich voor om uit te breiden naar China en Huang was betrokken bij het eerste team dat hiermee belast was.

In 2006 verhuisde Huang opnieuw naar China om te helpen bij de oprichting van Google China. Een jaar later vertrok hij echter bij het bedrijf omdat het moeilijk opboksen was tegen Baidu. Daarna richtte hij de e-commercesite Oukou op, waar hij consumentenelektronica verkocht, waaronder mobiele telefoons en huishoudelijke apparaten. Hij verkocht het bedrijf drie jaar later, in 2010. Daarna richtte hij Leqi, zijn tweede bedrijf, op, dat buitenlandse merken hielp bij de marketing van hun online-winkels op Chinese e-commerce platforms zoals Tmall en JD.com. Zijn volgende onderneming was Xunmeng, een gamestudio die webgebaseerde rollenspellen ontwikkelde.

Pinduoduo-TEMU

Screenshot Temu.com

In 2013, op 33-jarige leeftijd, trok Huang zich terug vanwege een oorontsteking en begon hij met het bedenken van Pinduoduo. Hij wou de sociale gemeenschap zoals op Tencent combineren met de e-commerce van Alibaba en richtte zo in 2015  Pinduoduo op. Datzelfde jaar haalde hij 8 miljoen US$ binnen van een groep investeerders onder leiding van Banyan, gevolgd door ongeveer 100 miljoen US$ het jaar daarop. In 2018 begon PDD Holdings met de openbare handel op Nasdaq.

Huang is op 1 juli 2020 afgetreden als algemeen directeur van PDD Holdings, maar volgens Amerikaanse regelgevingsdocumenten is hij nog steeds de grootste aandeelhouder, met een belang van 26,5. In september 2022 introduceerde PDD Holdings Temu in de VS. Temu werd opgericht om te concurreren met andere Chinese fast-fashion koopjessites zoals Shein en kreeg grote bekendheid nadat het reclame had gemaakt tijdens de Super Bowl in februari van dit jaar. Binnen slechts een paar maanden steeg Temu naar de eerste plaats in de downloadranglijst en veroverde het zijn positie als de beste gratis applicatie in zowel de Google als de Apple App Store.

Temu functioneert uitsluitend als een marktplaats. Verkopers, voornamelijk uit China, bieden een breed scala aan producten aan op de website en app, waaronder fast-fashion, make-up, elektronica en huishoudelijke artikelen. Na het succes in de VS breidde Temu uit naar Europa, Latijns-Amerika en andere regio’s in een vijftigtal landen. Het verzamelde alleen al in Europa maandelijks ongeveer 75 miljoen actieve gebruikers. Het succes heeft ertoe geleid dat PDD Holdings een jaar-op-jaar stijging van 375% van de nettowinst voor het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde tot 25.974 miljard yuan, tegenover 6.929 miljard yuan in dezelfde periode in 2023.

Succes versus kritiek

Temu, dat momenteel verlieslatend is, wordt echter rechtgehouden door de winsten van Pinduoduo, maar het opzet is binnen twee jaar winstgevend te zijn. Momenteel realiseert TEMU ‘maar’ een zakencijfer van 60 miljard $ terwijl Amazon 700 miljard $ haalt, maar het doel is om tegen 2027 140 miljard te bereiken.
Het succesvol bedrijf kreeg ook te maken met alle mogelijk denkbare kritiek over de 996-werkomstandigheden, de kwaliteit van de producten, privacy, intellectuele eigendom … Kortom, de gehele panoplie van kritiek. Dit weerhoudt het westers cliënteel er echter niet van de handige goedkope spullen almaar meer te bestellen, ook omdat de verzending alsnog gratis is en het nauwelijks één week in beslag neemt om de Europese koper te bereiken.  

Naschrift: In 1995 werd de vraag gesteld wie de Chinese Bill Gates zou worden. Dertig jaar later zijn er veel gegadigden en niet enkel Colin Huang, Pony Ma van Tencent, Jack Ma van Alibaba, Zhang Yiming van Bytedance, Robin Li van Baidu en William Ding van Netease. Ook Lei Jun van Xiaomi, Yang Yuanqing van Lenovo, Xu Yangtian van Shein, Wang Chunfu van BYD, Robin Zeng van CATL, Li Shufu van Geely, He Xiangjian van Midea, Zhang Ruimin van Haier zijn grensverleggend inzake innovatie.

Bronnen: e.vnexpress.net; Keynote ‘Temu Demystified‘ @SCORE! 2024

Print Friendly, PDF & Email