Commercieel vastgoed beleeft moeilijke tijden in Chengdu.

Zowel promotoren als eigenaars van commercieel vastgoed in Chengdu vragen hulp van de overheid om overaanbod en dalende huurprijzen aan te pakken. De situatie in Chengdu is extreem maar niet uniek voor de grote Chinese steden.

Shopping-Center-Space-Under-Construction-Onlangs vroeg de bankregulator van de provincie Sichuan voor het eerst gegevens op van de banken: wat is de echte waarde van het vastgoed dat als waarborg voor leningen in hun boeken staat? De resultaten zijn niet gepubliceerd. Indien de echte waarde van het vastgoed lager is dan 30% van de oorspronkelijke schatting dan moet de lening als dubieus ingeschreven worden (dwz ze zal waarschijnlijk niet (tijdig) afgelost worden).
In Chengdu is een overaanbod aan commercieel vastgoed, vooral van burelen, en dit jaar is dat nog verergerd door nieuw afgewerkte gebouwen. Veel gebouwen staan leeg, de huurprijzen dalen en promotoren en eigenaars hopen dat de overheid ter hulp schiet. In Chengdu nam de bouwwoede vooral toe na de aardbeving van 2008. Er was veel geld beschikbaar en de bouw van nieuwe woningen was begrensd door de overheid. Het kapitaal vloeide naar commercieel vastgoed. In 2011 lanceerde de provincie het plan voor de Tianfu New Area, een industrie- en dienstenzone van liefst 650 km². Een groot deel daarvan lag op het grondgebied Chengdu. De banken werden aangemoedigd om vlot leningen te verschaffen voor commercieel vastgoed zonder te veel vragen te stellen over de waarde van de waarborgen. Uit een rapport van de bankregulator van 2013 blijkt dat lokale banken in drie gevallen een lening gaven voor projecten waarvan de eigen inbreng minder dan 30% bedroeg. Anderen verleenden kredieten voor vage projecten, die later in commercieel vastgoed omgezet werden. Van de 54 onderzochte promotoren hadden er maar 16 ervaring in commercieel vastgoed. In de eerste helft van 2013 daalden de verkopen met 22% vergeleken met 2012; het aanbod bedroeg 180% van de vraag en er was per inwoner 1,2 m² commercieel vastgoed op de markt, het dubbele van het internationale gemiddelde. Einde 2014 waarschuwde de bankregulator voor ernstige moeilijkheden en niet terugbetaalbare leningen.
In het eerste trimester van 2015 stond bijna 41% van de kantoorgebouwen leeg, vergeleken met 36% einde 2014. De maandelijkse huurprijs daalde 3,2% tot 97 yuan per m² per maand. Banken stopten met het toekennen van nieuwe leningen voor commercieel vastgoed. Promotoren vragen nu overheidshulp om hun gebouwen te kunnen verkopen of verhuren. Volgens hen is het de overheidsplanning die verantwoordelijk is voor het overaanbod. Ze vragen ook dat de overheid gunstige voorwaarden schept om nieuwe bedrijven aan te trekken. Het stadsbestuur bood 10 miljard subsidies aan de Taiwanese firma Compal om fabrieken voor computers te openen in Tianfu; het mocht niet helpen, Compal verkoos Zuidoost Azië.
Bron: Caixin

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *