Conflict China-Japan verzuurt verder

De spanning tussen China en Japan over de Diaoyu/Senkaku eilanden loopt verder op, ondanks enkele oproepen tot redelijkheid.
naamloos.jpegChina heeft aangekondigd dat het kaarten van de betwiste eilanden gaat maken. En de nieuwe Japanse premier Abe kondigt aan dat Japan voor het eerst in elf jaar zijn militaire uitgaven gaat verhogen. Beide landen sturen meer patrouilleboten en verkenningsvliegtuigen  naar de regio rond de eilandjes. De Japanse premier gaf ook kritiek op China dat hij ervan beschuldigde de Japanse zakenbelangen te gijzelen in het meningsverschil over de eilanden. Tegelijk verscheen een artikel in de Chinese Global Times dat opriep om politieke confrontatie geen schade te laten toebrengen aan buitenlandse handel en economische samenwerking. Intussen waren er in Manilla gesprekken tussen de buitenlandministers van Japan en de Filipijnen over een nauwere militaire samenwerking. De Filipijnen hebben eveneens een territoriaal geschil met China. Japan zou eventueel tien patrouilleschepen sturen en communicatiemateriaal om de Filipijnse kustwacht te versterken. De Filipijnen leden zoals andere Zuidoost Aziatische landen erg onder de Japanse bezetting geurende de tweede wereldoorlog. De eerste buitenlandse reis van de nieuwe Japanse premier gaat niet naar China, zoals bij zijn vorige ambtstermijn zeven jaar geleden, maar naar … Zuidoost Azië
Intussen is de voorzitter van de Japanse Democratische Partij en vroegere premier die nu in de oppositie zit, op privé bezoek in Beijing. Jia Qinglin, voorzitter van het Nationale Politieke Raadgevende Volksconferentie (ongeveer het equivalent van de Belgische senaat) ontmoette de man en verklaarde dat het meningsverschil via dialoog en onderhandeling moet opgelost worden. Hij riep in het belang van beide landen op om de bilaterale relaties gezond en stabiel te houden. Ook Hatoyama sprak in dezelfde zin.
Het conflict tussen Japan en China was tientallen jaren bevroren en werd pas opgewarmd nadat de Japanse regering vorig jaar onder druk van rechtse nationalisten de eilandjes ‘nationaliseerde’. Op de achtergrond speelt de nieuwe Azië-focus van de regering Obama een beslissende rol: de VS kiezen nu consequent partij voor de buurlanden die territoriale meningsverschillen met China hebben en moedigen hen impliciet aan zich meer assertief op te stellen; bovendien versterken de VS hun militaire samenwerking met de landen uit de regio en proberen ze er een vrijhandelszone op te zetten zonder China. (BBC, Xinhua)
Het Chinese stadnpunt over de Diaoyu eilanden vind je hier

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *