Op de eerste dag van het partijcongres heeft uitgaand partijleider president Hu Jintao de openingstoespraak gehouden. We geven hierna de commentaar van Xinhua, de BBC en de Financial Times. In bijlage is er tenslotte het perscommuniqué van de Chinese ambassade dat de Xinhua synthese iets meer in detail herneemt:
Xinhua noteert in de toespraak een belangrijke nieuwe doelstelling: Verdubbeling tegen 2020 van het inkomen per inwoner (stadsbewoner maar ook plattelandsbewoner), vergeleken met 2010.
Verder vat het de toespraak als volgt samen:
De theorie van de Wetenschappelijke Benadering van de Ontwikkeling is een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de Partij in de voorbije tien jaren en is een theoretische leidraad voor de Partij geworden.
Van leidende partijkaders wordt verwacht dat ze een strikte zelfdiscipline beoefenen en de controle op het gedrag van hun familie en medewerkers versterken.
China gaat verder politiek hervormen, maar zal nooit een Westers politiek systeem kopiëren.
Het vasteland en Taiwan zouden moeten mechanismes opzetten om militair vertrouwen te scheppen en een vredesverdrag onderhandelen.
De Partij zal volgehouden inspanningen moeten leveren om te strijden tegen corruptie, de integriteit te bevorderen en waakzaam te blijven tegen ontaarding.
De Partij zal zijn bekwaamheid om het land te besturen en corruptie tegen te gaan moeten versterken.
China blijft onverdroten een vreedzame ontwikkeling nastreven en volgt een onafhankelijke buitenlandse politiek van vrede.
Het land zal de landsverdediging en het leger sneller moderniseren.Tegen 2020 moet het leger essentieel volledig gemechaniseerd zijn en grote vooruitgang maken in de toepassing van informaticatechnologie.
China zal ook meer inspanningen doen om een zeemacht te worden: China moet in staat zijn maritieme rijkdommen uit te baten, de maritieme rechten en belangen van het land te vrijwaren.
China geeft een prominente plaats aan groene ontwikkeling; volgens het allesomvattend ontwikkelingsplan moet voruitgang economisch, politiek, cultureel, sociaal én voor het eerst ook groen zijn.
Volgens de BBC is een dergelijke toespraak eerder een ritueel. Ze geeft een overzicht van de voorbije vijf jaren en stelt brede criteria voorop voor de volgende termijn. Het is een zorgvuldig afgewogen consensus van de brede leiding van de Partij en de staat. In 2007 zou de tekst liefst 50 maal herschreven zijn en deze keer waarschijnlijk ook. Hu verklaart dat ” hij een collectief , op consensus gebaseerd leiderschap achterlaat, in een tijdperk waarin de Chinese maatschappij snelle, diepe en verwarrende veranderingen ondergaat”. Hu somde de klassieke inspiratiebronnen van de Partij op, de stellingen van Mao, Deng en Jiang Zemin, en benadrukte zijn eigen inbreng met het concept van wetenschappelijke ontwikkeling ( nvdr: in de tekst van de ambassade wordt hier ook het Marxisme-Leninisme vermeld) . Men moet verder gaan volgens het principe “de mensen eerst”: onderwijs, gezondheidszorg en zorg voor ouderen zijn fundamentele dingen die de Partij moet realiseren, bovenop de absolute prioriteit van het levensniveau verhogen en het bnp doen groeien. Er komen politieke hervormingen, maar zeker geen van het Westen gekopieerde democratie; hervormingen mogen de stabiliteit niet verstoren, moeten stap voor stap gaan en vertrekken van de economische situatie. Verder in de toespraak valt alleen de nadruk op corruptiebestrijding op.
De Financial Times noteert echter dat Hu de oproepen om de dominante rol van de staat in de economie af te zwakken, zoals eerder dit jaar door de Wereldbank met de vermoedelijke steun van de vice-premier Li Keqiang, verwerpt. Hij benadrukte dat China onverdroten zou vasthouden aan het “basis economisch systeem waarbij openbare eigendom de basis is en bedrijven met verschillende andere vormen van eigendom zich tesamen ontwikkelen”. Men moet “ standvastig de vitaliteit van de staatssector van de economie verhogen en zijn vermogen om de economie te bevorderen en te beïnvloeden verhogen”. De staat moet ook de openbare sector “ consolideren en ontwikkelen” , en “de hervorming van de staatsbedrijven verdiepen en de mechanismes verbeteren om alle soorten staatsactiva te besturen”. De krant noteert dat in Hu’s speech op het vorige congres stond dat men moest “de monopolie industrieën hervormen door concurrentie in te voeren, de regelgeving door de regering en de controle door het publiek te versterken.
Het perscommuniqué van de Chinese ambassade lees je hier in het Engels