Contractwet verbeterde arbeidsbestel

De contractwet heeft het bezitten van een arbeidscontract met 7 % verhoogd en het hebben van een verzekering tegen arbeidsongevallen met 10 %. Toch liggen beide cijfers nog ver beneden de verplichte 100 %. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Niet evident die wet

Niet evident die wet


De wet op de arbeidscontracten werd van kracht op 1 januari 2008. Deze wet bracht in theorie vernieuwing op vier vlakken. Het bezitten van een arbeidscontract werd verplichtend voor iedereen. Ten tweede moest een contract van onbepaalde duur worden aangeboden aan iedereen die meer dan tien jaar voor dezelfde werkgever werkte ofwel reeds twee contracten van bepaalde duur tekende. Ten derde verduidelijkte het de verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer in geval van onderaanneming en de rol van de vakbonden. En ten slotte bevestigde de arbeidswet de plichten inzake werkongevallen, sociale zekerheid, arbeidsduur en verloning. Wat daar in de praktijk van terechtkwam, werd recentelijk onderzocht door wetenschappers, en dit zijn hun bevindingen.
Na de invoering van de wet had 60 % van de arbeiders een contract, tegenover 53 % voordien. Vele contracten bevatten echter niet alle vereiste bepalingen. Het onderzoek wees een betekenisvolle vooruitgang aan bij de verzekering tegen arbeidsongevallen: van 39,5 % voor tot 49,5 % na de wet. Toch blijven de cijfers op beide vlakken ver beneden de vereiste 100%. Uit het onderzoek blijkt ook dat oudere werknemers minder geholpen werden door de wet dan jongere. Terwijl 66 % een contract heeft bij de categorie 16-24 jaar, daalt dit over 64 % bij de 25- tot 32-jarigen en 60 % voor de 33- tot 40-jarigen, naar uiteindelijk 56 % bij de categorie van 41 tot 52 jaar.
De werkers deden hoofdzakelijk beroep op de massamedia als televisie, kranten en internet als bron voor hun rechten en in mindere mate op vrienden en collega’s. De arbeidsbescherming varieert ook sterk naargelang de sector. De arbeiders in de meubelindustrie en de hardware hadden het minst sociale zekerheid (35 %) of contracten (50%), terwijl in de dienstensector 75 % sociale zekerheid had. Bij de werkgevers werd een vrees vastgesteld om bepaalde onderdelen van de wet toe te passen (zoals contracten van onbepaalde duur), maar toch is er bij hen het begrip dat de wet meer stabiliteit kan brengen in het arbeidsbestel.
Lees ook: tekst wet (Beijing Review)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *