Corruptie wordt niet alleen aangepakt bij ambtenaren. Privébedrijven, in het bijzonder grote internetbedrijven, sporen corruptie nu actiever op.
De belangrijkste internetbedrijven zoals Douyin, Tencent en Meituan doen mee aan het nationaal streven naar een maatschappij zonder corruptie, en hebben recentelijk hun inspanningen opgedreven.
Douyin, de Chinese zuster-app van Tiktok, publiceerde een halfjaarlijks rapport voor 2024 over corruptiebestrijding. Het gaat vooral om commerciële omkoperij en misbruik van positie. Tijdens het halfjaar zijn 125 fraudegevallen opgespoord. Dat leidde tot 88 ontslagen. 17 personen werden gerechtelijk vervolgd; het ging bijvoorbeeld om een personeelslid dat zich liet omkopen om externe influencers meer invloed te bezorgen. Een ander geval betrof een voormalige ontwikkelaar die steekpenningen kreeg van externe personen. Bytedance, het bedsrijf achter Douyin, heeft wereldwijd ongeveer 150.000 werknemers.
Bij Tencent, het bedrijf achter Wechat met meer dan 100.000 personeelsleden, is verduistering belangrijk. Want in zijn anti-frauderapport voor 2023 vermeldt het bedrijf 70 fraudegevallen. Dat resulteerde in 120 ontslagen personeelsleden waarvan men er 20 aan het gerecht overdroeg. In 11 gevallen ging het om verduistering. Twee personeelsleden werden hiervoor veroordeeld tot 4, respectievelijk 3,5 jaar cel.
Shopping-portaal Meituan, eveneens met ongeveer 100.000 personeelsleden, hielp vorig jaar het gerecht bij het onderzoek naar 93 individuen, zowel internen als externen. Het bedrijf gaf details over 9 gevallen, waarvan 7 betrekking hadden op omkoperij bij de aankoopdiensten.
Meituan gaat het toezicht op aankopen en grote samenwerkingscontracten verscherpen. Tencent wil zijn anti-fraudesystemen strenger maken en het risicomanagement verbeteren. Ook Douyin belooft meer in te zetten op het bestrijden van omkoperij en verduistering.
Bron: China Daily