De onthullingen van klokkenluider Snowden hebben de topverantwoordelijken van de BRICS-landen dichter bijeen gebracht, zo laat Meng Jianzhu weten na hun gezamenlijke vergadering in Vladivostok. Ze gaan de samenwerking op het vlak van de cyberveiligheid verdiepen. Dit vormt voor de eerste keer een onderwerp op agenda van de strategische dialoog tussen VS en China deze week.
De topverantwoordelijken betreffende veiligheid van de BRICS-landen (Brazil, Russia, India, China & South Africa) zaten onlangs bijeen op een top in Vladivostok. Meng Jianzhu, de hoogste vertegenwoordiger van China daar, liet weten dat deze opkomende landen eensgezind willen samenwerken om cybermisdaden te bestrijden en de toepassing van veiligheidsregels te versnellen. De vergadering greep plaats nadat Edgard Snowden details bekend maakte over hoe de VS-spionageorganen in het buitenland onder meer de Chinese Tsinghua universiteit en ook telecomfirma’s hacken .
“Deze onthullingen drijven de potentiële rivalen dichter tot elkaar nu het duidelijk is dat de VS een gevaar voor hen is op dit gebied”, zo zegt hoofd Prof. Professor Liu Deliang van het Asia-Pacific Institute for Cyber Law Studies bij de Beijing Normal University. “Ze willen hun afhankelijkheid van Amerikaanse technologie verminderen. Landen als China, Rusland en India voelen aan dat het internet zoals het nu werkt onveilig is voor hen en dat ze samen waakzaam moeten zijn tegen de VS”, aldus nog Liu. China bezit ook heel wat uitrusting en software van Cisco en Microsoft die een veiligheidsrisico kunnen betekenen omdat ze de VS-regering een achterdeur kunnen verschaffen tot belangrijke Chinese systemen. Volgens decaan Jin Canrong van de Renmin University’s School of International Relations toont de eensgezindheid op de BRICS-top aan dat de groep wil wegen als blok met invloed want elk land wil veilig zijn tegen aanvallen en bewakingstoezicht. Het blok werkt nu al samen voor een 1,5 miljard kostende glasvezelkabel die de BRICS-landen en de VS verbindt met 21 landen in Afrika (zie afbeelding). Deze week was overigens ook de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Mostafa Mohammad-Najjar in China waar beide landen een overeenkomst sloten qua veiligheid met inbegrip van samenwerking in cyberveiligheid.
Het gemeenschappelijk BRICS-standpunt kan naar verwachting positie van Beijing verstevigen vlak voor de geplande besprekingen tussen VS en China in Washington deze week. Daar grijpt naar halfjaarlijkse gewoonte de “Strategische dialoog” tussen de VS en China plaats, maar ditmaal voor de eerste keer met een cyberveiligheidsluik. De hoofdbedoeling van deze dialoog is volgens het Volksdagblad fundamentele vooruitgang te maken over een investeringsverdrag waarover al sinds 2008 acht rondes besprekingen plaats vonden. Over de discussie aangaande de cyberveiligheid meent de Financial Times te weten dat de VS zal proberen de onthullingen van Snowden te negeren en naar gewoonte de schuld van het hacken terug in de Chinese schoenen te schuiven. Andere tactiek blijkt het opsplitsen te zijn van “normale” spionage (bedoeld wordt: die door de VS) tegenover de economische spionage (die China aangewreven wordt). China zou tijdelijk de ruimte krijgen om wat stoom af te blazen in de hoop dat de Snowdenbui snel overwaait. Ondertussen bevindt de klokkenluider zich nog op de Russische luchthaven, maar een drietal Zuid-Amerikaanse landen is bereid hem asiel te verlenen. Brazilië wil het cyberveiligheidsthema aankaarten bij de UNO en wil eveneens dat de International Telecommunications Union maatregelen treft. President Dilma Rousseff is woest omdat het vliegtuig van haar Boliviaanse collega Morales in Wenen gedwongen werd tot landen omdat de inlichtingendiensten overtuigd waren dat Snowden zich in het presidentiële vliegtuig bevond en deze gedwongen landing was een daad tegen alle internationale conventies in.
Bronnen: SCMP, Financial Times, english.irib.ir, Peoples Daily
“Andere tactiek blijkt het opsplitsen te zijn van “normale” spionage (bedoeld wordt: die door de VS)”: deze vorm van spionage zal altijd plaatsvinden, ongeacht welk land, welk regime, en in die zin is het inderdaad ‘normaal’. Hier zijn eigenlijk geen grenzen aan te geven.
Economische spionage vindt ook altijd plaats maar kan via rechterlijk ingrijpen bestreden worden. Hiervoor is wel nodig dat ook in China de bedrijven, en speciaal ook de SOE, door een onafhankelijke rechtbank kunnen worden aangepakt. En dat is wat China nu nog ontbeert: een onafhankelijke rechterlijke macht.
het perfecte VS-standpunt: Snowdenspionage is “normaal”; de nog steeds niet bewezen Chinese hacking holamaar! De Chinese bezorgdheid: http://europe.chinadaily.com.cn/china/2013-07/10/content_16754018.htm