Damingpaleis en -park weer open in Xi'an

Na jarenlange renovatie en reconstructie zijn Xi’ans voormalig  Damingpaleis en -park, van waaruit 17 Tangkeizers regeerden, hersteld en  opengesteld voor het publiek. De totale kost wordt op 18 miljard geschat, waarvan reeds enkel 8,4 miljard yuan voor de verhuiskosten van 100.000 uitgedreven gezinnen. 

Het gebied van de Damingpaleisruïnes, die sinds 1961 beschermd zijn, beslaat 3,2 ha, 4,5 keer groter dan Pekings Verboden stad.  Het gebied in de buurt van de tweede ring was in de jaren ’90 wel sterk geürbaniseerd. Om het keizerlijk domein in ere te herstellen moest 3,5 miljoen m² aan gebouwen verdwijnen en moesten 100.000 bewoners verhuizen. Enkel deze verhuis alleen al kostte 8,4 miljard yuan. De 3,4 km² is maar een beperkt deel van het project, dat in zijn totaliteit 20 km² beslaat. De kosten voor het archeologisch werk, de conservatie van de overblijfselen, de aanleg van het park en tentoonstelling bedragen 3 miljard. De totale kost wordt op 18 miljard geraamd, terwijl Xi’an in 2009 maar een jaarinkomen had van 16 miljard.
Ter financiering werd een omgekeerd model gevolgd: eerst werd geld aan de banken geleend om de infrastructuur van de percelen te voleindigen; later werd het vruchtgebruik hiervan per openbaar opbod toegekend. Volgens Giora Solar van ‘International Council on Monuments and Sites’ (ICOMOS) moet de renovatie van het erfgoed een model worden voor de toekomst. Een kopie van het Damingpaleis staat trouwens in de ‘Urban Best Practices Areas’ op de Wereldexpo van Shanghai. Xi’an, momenteel hoofdstad van de provincie Shaanxi, stond vroeger bekend onder de naam Chang’an . Het was China’s hoofdstad, vertrekpunt van de zijderoute en de eerste stad ter wereld met meer dan één miljoen inwoners.

De keizers uit de Tangdynastie regeerden vanuit het Damingpaleis, toen het hoogtepunt van alle paleizen.  Door een oorlog na 900 werd alles vernietigd of afgebrand. Enkel de ondergrondse ruïnes bleven over en deze strekken zich uit over 108 km², zowat één honderdste van Xi’ans oppervlakte. Met een omtrek van 7,6 km telde het Damingpaleis 11 poorten. Nu is 70 % van het domein parkgebied, waarvan Xi’an hoopt dat het een gelijkaardige rol kan vervullen als New Yorks Central Park. Hoewel het domein nu open is voor het publiek kan het nog twee jaar duren vooraleer alle ruïnes zijn gerestaureerd.  Het park, dat twee derden van de 200 ha beslaat, is gratis toegankelijk. De toegang tot de paleizen en gebouwen kost 60 yuan.
Indeling

Het Damingpaleis

Het Damingpaleis

De renovatie van het Damingpaleis stond ingeschreven als een van Xi’ans sleutelprojecten gedurende het elfde vijfjarenplan. De bedoeling is van de zone een nieuwe stedelijke zone te maken volgens internationale standaarden, waarbij het erfgoed en cultuur van de Tangdynastie goed bewaard blijven. Bezoekers kunnen rondkuieren, zich ontspannen en genieten van moderne toeristische diensten . Op de Wereldexpo geschiedde de presentatie van het Paleis eveneens via de modernste 3D-filmtechnieken. Ook een kalligrafiemuseum, een pottenbakkersmuseum en een ontspanningscentrum zijn voorzien. Op geschiedkundig onderzoek gebaseerd werd het domein onderverdeeld in 3 delen: de voortuin, het paleis en de achtertuin. In de voortuin zijn belangrijke sites: Dangengpoort, Jianfupoort, de Wanxiantai-tempel … . Neem bijvoorbeeld de Dangengpoort, die heropgebouwd werd als Tangmuseum voor 130 miljoen yuan. De bezoekers hebben er een panoramisch zicht op de archeologische opgravingen. Het linkt de moderne stad met het domein. In de voortuin zijn ook wilgen en robiniabomen (valse acacia’s) aangeplant ter herinnering aan de sfeer uit Chang’an.
Centraal in het domein staat vanzelfsprekend het paleis zelf. Hierin worden de bezoekers de modernste technieken  getoond inzake archeologie en conservering van het erfgoed. Dennen en bamboe zijn er aangeplant, versierd met pruimen-, peer- en osmanthusbloesems. In de achtertuin speelt het leven zich af rond de Taiyevijver met diverse bomen en planten: de keizerlijke tuin werd nagebootst met een pioen-, chrysanten-, pruimen-, rozen-, bamboe-, perziken-  en een dadelpruimtuin.
Zalen

De vijver

De vijver

Net als de Verboden Stad in Peking telt het Damingpaleis ook vele zalen. De Hanyuanzaal was de centrale zaal van 75 op 41 meter, met 11 kamers in de breedte en 4 kamers in de diepte, waar de keizers ceremonies hielden met de gezagdragers. In het westen van het Damingpaleis ligt de Lindezaal van 12.300 m², waar de keizers de buitenlandse gezanten ontvingen. De Sanqingzaal in de noordwestelijke hoek van het paleis is 4000 m² groot en in deze zaal werden tijdens de Tangperiode offers gebracht aan Laozi of andere taoïstische rituelen beleden.  Zo’n 300 meter ten noorden van de Hanyuanzaal liggen de Xuanzheng- en de Zichenzaal op dezelfde as. In de Xuanzhenzaal confereerden de keizers met de mandarijnen en de Zichenzaal was het regeringsgebouw.
De Taiyevijver is ovaal van vorm en 50 meter breed op 320 meter lang. Daarrond staan nog diverse meesterstukken van gebouwtjes. Kortom, een toerist die Xi’an bezoekt kan straks niet meer enkel de moslimwijk en de Drum- en Beltoren aandoen in de stad en het terracottaleger buiten de stad.
Meer informatie en beelden zie site China Daily;    CNTV

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *