Meer toeristen uit China en Chinese studenten die zullen profiteren van het zwakkere pond zijn twee gevolgen van een Brexit. De Chinese bedrijven die het VK uitkozen als bruggenhoofd naar de EU zullen echter opnieuw moeten nadenken over hun beslissing. De functie van Londen als financieel centrum zal eveneens aan belang inboeten. Tenslotte meent China dat het VK een vrijhandelsakkoord zal moeten afsluiten zoals IJsland en Zwitserland.
Van de 450.000 buitenlandse studenten in het VK zijn er 130.000 uit China. Door de waardedaling van het pond zullen buitenlandse studenten ervaren dat studeren in het VK minder duur wordt en het leven dus gemakkelijker. De daling van het pond zal ook meer Chinese toeristen aantrekken. Vorig jaar bezochten 270.000 Chinese toeristen het land en dat was 46 % meer dan het jaar voordien. Verwacht wordt dat het visumbeleid niet veel verandert want het VK zat al niet in het Schengensysteem. De impact van de Brexit op de huizenmarkt met Chinese kopers. De meeste Chinezen kopen vastgoed op de lange termijn en voor hun kinderen die in het VK onderwijs volgen. Nog een reden waarom bijvoorbeeld DTZ/Cushman & Wakefield op de sector weinig impact verwachten is dat de vraag op de huizenmarkt altijd hoger blijft dan het aanbod.
Voor de Chinese bedrijven die het VK uitkozen als bruggenhoofd naar de EU-markt wordt het een ander verhaal. Hun zaken zullen getroffen worden door de Brexit. Neem bijvoorbeeld Hytera Communications UK waarvan 45 % van de omzet kwam van andere Europese landen. Directeur Andrew Yuan vreest voor het verdwijnen van een derde van zijn omzet. Hytera dat uit Shenzhen komt en apparatuur voor radiocommunicatie maakt, heeft al sinds 2005 een hoofdkwartier in het VK voor de markt in West- en Noord-Europa. Volgens onderzoeker Zeng Gang van de Chinese Academy of Social Sciences’ Institute of Finance and Banking zullen de Chinese firma’s met activa in het VK hun strategie moeten aanpassen vanwege de waardedaling en hun investering in andere Europese landen moeten diversifiëren.
Voorts zal de status van Parijs, Frankfurt en Luxemburg als offshore haven voor de Chinese munt aan belang winnen ten nadele van de Londense City. Onderdirecteur Zong Liang van het Institute of International Finance at the Bank of China verwacht dat de Chinese banken ook hun strategie aanpassen ten voordele van landen als Duitsland en Frankrijk. Ook voorzitter Sun Yu van het Londens filiaal bij Bank of China is overtuigd dat grote internationale banken voor grote onzekerheden staan omdat ze Londen als zakencentrum kozen.
Tenslotte meent China dat, als het VK concurrentieel wil blijven op internationaal vlak, het met China een vrijhandelsakkoord zal willen afsluiten in het voetspoor van andere rijke landen die niet in de EU zitten, zoals Zwitserland, IJsland. Of als Noorwegen dat hierover met China onderhandelt. Volgens onderzoeker Ma Yu bij Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation in Beijing zouden de onderhandelingen hierover niet lang duren, maar de onderhandeling met de EU over een investeringsverdrag zou langer kunnen aanslepen. Volgens douanegegevens bedroeg de Chinese handel met de EU in 2015 $ 564 miljard terwijl die tussen China en het VK $ 78 miljard bedroeg.
Bron: China Daily