Kort ICT-nieuws
Nieuw Internetorganisme
De Chinese regering heeft uiteindelijk een allesomvattend organisme opgezet die het Internet in zijn integraliteit zal regelen, kontroleren en stimuleren. Totnutoe waren diverse diensten hierbij betrokken. Het ministerie van Industrie en IT regelde de technische kant, de politie het veiligheidsaspect, het Bestuur voor Pers en Publicaties het inhoudelijke en tenslotte was ook het ministerie van Cultuur Film, Radio en TV betrokken partij. In het nieuw organisme vinden we toplui uit de diverse besturen. Het agentschap wordt geleid door Wang Chen van de regeringsinformatiedienst waar het nieuw orgaan deel van uitmaakt. Het nieuw organisme zal de ontwikkeling en coördinatie superviseren van nieuwsportaals, diensten die overtredingen gegaan penaliseren en ook technologische steun verlenen voor de websites van overheidsinstellingen. De online gaming wereld, -video en publiceren zullen worden gemonitord. Ook buitenlandse providers vallen onder de nieuwe instelling die eveneens Internet-adressen zal uitdelen en websites registreren. Bepaalde technische aspecten zullen toch onder het Ministerie van Industrie en IT blijven vallen en veiligheidsaspecten onder de politie.
Beursintroductie Renren succesvol
De VS-beursintroductie van de Chinese sociale netwerksite Renren kende een groot succes. De aandelen die aangeboden werden aan 14 $ per aandeel sloten gedurende de eerste dag af op18 $. 53 miljoen aandelen werden verhandeld. Naar verluidt zou LinkedIn –eveneens een sociale netwerksite- ook een beursintroductie overwegen. De waarde van Renren na de beursgang zou 7,5 miljard $ belopen, wat meer is dan Facebooks waarde in 2010. Toch maakte Renren vorig jaar geen winst, maar de investeerders in de VS blijken bijzonder opgezet over de Chinese Internetgroten en het toekomstig potentieel. In China heeft Renren echter nog een concurrent in Kaixin001 en ook Tencent heeft een sociale netwerkdienst Pengyou opgericht. Pittig detail is dat Renren het hoofd van zijn auditdienst heeft vervangen één week voor de beursgang. Revisor Derek Palaschuk was financieel hoofd van Chinese softwarefirma Longtop die recentelijk in opspraak was gekomen. Palaschuk werd reeds vervangen door David Chao, een onafhankelijk revisor in dienst van Renrens minderheidsaandeelhouders.
Veel verschuivingen in online-gaming
Er zijn nogal wat participaties en veranderingen op til in de on-line gaming wereld. Topper is chatgigant Tencent die eventjes 300 miljoen $ investeert in de Rusische grootste spelprovider Digital Sky. Dit zou de grootste transactie zijn in de sector gedurende het laatste jaar. Reeds vorig jaar verwierf Tencent 10 % in de firma die ondertussen van naam veranderde tot Mail.ru groep. De Russische firma heeft ook 2 sociale netwerksites in Oost-europa en bezit eveneens belangen in Facebook en sociaal netwerk-spelontwikkelaar Zynga. Een andere tranasactie in de on-line gamingnijverheid is de investering van 147 miljoen $ in Zynga die de grootste speloperator op Facebook heet te zijn. Een laatste opgemerkte deal was de 80 miljoen $ die Shanda uit Shanghai investeerde om Moche Media uit de VS op te kopen.
Baidu wil gratis muziekdownloads aanbieden
Baidu wil deze maand nog starten met het legaal aanbieden van gratis muziekdownloads. De nieuwe dienst die daartoe opgestart werd heet Baidu Ting. Voorlopig runt Baidu nog de site Baidu MP3 die de lezers helpt muziekdownloads te vinden zelfs als ze niet vergund zijn. Baidu argumenteert dat zij niet de onvergunde muziek aanbieden, maar enkel helpen bij het zoeken. Niettemin heeft Baidu met de auteurs een overeenkomst afgesloten voor de compensatie van de artisten. Het is onduidelijk wanneer Baidu 3 zal ophouden en Baidu Ting deze zou gaan vervangen. Ondertussen heeft het muzieksucces van Baidu concurrent Google-China aangespoord om zich ook te lanceren in het aanbod van muziek.
Facebook en Google hebben oogje op Skype
Zowel Facebook als Google zien een alliantie met Skype wel zitten. Naar verluidt heeft Skype een beursintroductie uitgesteld tot in het najaar en heeft besprekingen gevoerd met beide giganten. Een deal met Skype zou 3 à 4 miljard $ waard zijn. Een beursintroductie zou één miljard $ kunnen opleveren. Voor Facebook zou het een groei betekenen in de internationale markten waar Skype sterk staat en de half miljard Skypers een reden geven om online te blijven. Naar verluidt zou deze combinatie zinvoller zijn dan een verbond met Google dat reeds over de analoge dienst Google Voice beschikt. Skype heeft 124 miljoen gebruikers per maand en bezit 8 miljoen betalende klanten. Ook met de groevoet van Skype zit het snor aldus analisten.