De digitale stand van zaken 3

450 miljoen internetnetsurfers
China telde eind november 2010 450 miljoen internetsurfers of 33 % van de bevolking, wat meer is dan het wereldgemiddelde dat 30% bedraagt. De laatste jaren bedraagt de aangroei 20 % per jaar. In Peking bedraagt het aantal internetsurfers 11 miljoen of 66 % van de bevolking. Het is wel zo dat 7,8 miljoen personen het Internet besurfen via hun GSM. De hoofdstad telt 372.000 websites. Pekings netwerk is overigens klaar voor een internetdebiet van 20 MB breedband.

China’s 4G-signaal gaat globaal
China verwacht dat haar 4G-signaal tegen 2015 wereldwijd zal toegepast worden voornamelijk in Afrika en Latijns-Amerika. Deze landen zouden rechtstreeks van 2G naar 4G kunnen overwippen. China’s 4G-signaal heet TD-LTE en kan downloadsnelheden aan van 150 MB/sec. De Poolse operator Aero2 wil het systeem nog dit jaar toepassen en in andere landen functioneren nog 15 TD-LTE testnetwerken, aldus China Mobile. In 2011 komen er nog 9 testnetwerken bij, maar de rijpe westerse landen zijn minder happig. Had China’s TD-SCDMA, 3G-signaal internationaal minder succes, blijkt de hoop voor 4G dus te groter. Zowel buitenlandse giganten als Ericsson en Alcatel Lucent doen mee met de testen als de Chinese bedrijven Huawei, ZTE en Datang. Het ministerie kondigde vorige week aan in zes steden brede testfases met de 4G-technologie toe te staan, wat er op wijst dat de technologie rijp is voor commercieel gebruik.
Naar Skype-verbod?
Het ministerie van Nijverheid en IT heeft meegedeeld dat opgetreden zal worden tegen illegale internettelefonie. Zij die Voice over IP (VoIP) aanbieden buiten de grote telecomoperatoren dreigen onwettelijk verklaard te worden. In het succesvol kielzog van Skype zijn in China tientallen firma’s ontstaan die telefonie aanbieden over het Internet. Honderd zouden opereren in een grijze zone. In oktober 2009 werd UUcal  reeds verboden en de firma verhuisde de domeinnaam naar Hong Kong. Het ministerie heeft een helplijn opgezet om onwettelijke initiatieven te signaleren. Verwacht kan worden dat het initiatief op veel protest kan stuiten omdat de VoIP van de 3 grote operatoren duurder is dan de kleinere initiatieven. Er zouden minstens 20 miljoen VoIP-gebruikers zijn in China en ook bedrijven maken er gebruiken van. Volgens de enen wil China met het initiatief de grote operatoren beschermen. Anderen signaleren dat er effectief  fraude plaats grijpt die in de tientallen miljoenen beloopt. Volgens betrokken firma Alicall moeten de gebruikers nauwlettend door de overheid gecontroleerd worden om zo misdaden te voorkomen omdat de beller makkelijk anoniem kan zijn. Nog anderen verwijzen naar veiligheidsmotieven na de incidenten in Xinjiang. De Chinese VoIP-diensten zouden kunnen  overleven als ze deals sluiten met de grote providers, maar initiatieven uit Hong Kong zouden buiten schot zijn.
“Groeivoet zoekmachines op GSM: 60%”
Volgens IDC zal de markt van zoekmachines via de GSM volgend jaar met 60 % stijgen. Marktleider is Easou met 35 %; voorts Baidu met 25 % en Google met 5 %. Easou werd maar in 2005 opgericht,  heeft 160 miljoen gebruikers en mikt op 260 miljoen dit jaar. Easou-baas Wang Xi had 100 miljoen bedrijfsomzet in 2010 en hij streeft naar 1 miljard in 2012. Hij beweert geïnspireerd te zijn door Mao’s tactiek om de steden vanuit het platteland te omcirkelen. Bijgevolg bevindt zijn eerste doelpubliek in de tweedelijns- en derdelijns-steden en zelf rurale gebieden. Niet elke rurale familie heeft een computer, maar wel een GSM. 85 % van zijn klanten zijn KMO’s uit kleinere steden en Wang slaagde deze er in te overtuigen eerder via zijn zoekmachine te adverteren dan via de TV. Volgend jaar pakt hij uiteindelijk ook de eerstelijns-steden aan maar hij kan ook concurrentie verwachten van de anderen die ook zullen afdalen naar de kleinere steden.
31 firma’s op shortlist e-betalen
De Nationale Volksbank heeft 17 firma’s weerhouden op de shortlist van firma’s die toegelaten zullen worden betalingen te mogen verrichten via Internet aldus de 21st Century Business Herald.  Zes zijn gevestigd in Peking, 6 te Shanghai, 2 komen uit Shenzhen, de overige zijn van Hangzhou, Kanton en Hainan. China’s enige kredietkaart China UnionPay Ltd controleert vier van de 17. De meest populaire betaalplatforms zoals Alipay, Tenpay, 99bill en Yeepay zijn allen weerhouden. De centrale bank maakte in juni bekend dat de betaalproviders die geen banken zijn een vergunning nodig hadden om te fungeren als derde betaler. Er zouden in China 300 e-betalingsfirma’s zijn waarvan 130 een vergunning aanvroegen.  Het is niet duidelijk wat zal gebeuren met diegene die geen vergunning hebben. De laatste 5 jaren groeide de markt van online-betalingen met 100 % jaarlijks. In 2010 zou het cijfer van 1000 miljard gehaald worden.
.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *