Deze week is Eurocommissaris De Gucht in Beijing waar de jaarlijkse beoordeling gebeurt over de wederzijdse handel en investeringen. Rond het niet-officiële agendapunt van de zonnepanelen lijkt er vooruitgang te worden geboekt. De heropleving in China van de sector van de zonnepanelen en de ware toestand van de Chinese economie zullen allicht een rol spelen bij alle besprekingen.
Volgens minister van Handel Gao Hucheng zijn China en de Europese Unie het in principe eens om het geschil over de zonnepanelen op te lossen door gesprekken over prijsafspraken. Het maken van prijsafspraken of prijsverbintenissen is een beproefde techniek waarbij exporteurs bereid zijn hun prijzen te verhogen om de beschuldiging van dumping te ontkrachten. EU-commissielid Karel De Gucht heeft tegenover de media bevestigd dat de gesprekken van de verschillende diplomatieke medewerkers naar aanleiding van de antidumpingheffing ‘constructief zijn’ en in een vriendschappelijke, eerder zakelijke sfeer verlopen (zie link naar Radio 1, De Ochtend, onderaan). Volgens De Gucht is een akkoord nog niet rond en is er een structurele aanpak in de maak, waar afspraken over de controle een belangrijk onderdeel van zijn. De onderhandelingen over de zonnepanelen staan niet echt op de agenda van de reguliere jaarlijkse beoordeling over de wederzijdse handel en investeringen, waarvoor de vertegenwoordigers van de EU-commissie nu in Beijing zijn. Het onderwerp kon echter vanzelfsprekend niet genegeerd worden.
Vrijdag evalueren de Chinese minister van Handel Gao Hucheng en de Eurocommissaris van Handel zoals elk jaar de wederzijdse handel en investeringen. Zoals bekend heeft de EU onlangs een strafheffing op Chinese zonnepanelen geheven omdat deze zouden gedumpt worden. Volgens EU-woordvoerder John Clancy zijn al technische discussies tussen beide partijen bezig en Reuters meldt dat De Gucht zou willen onderhandelen over een minimumprijs voor deze panelen. Vele Europese landen waaronder Duitsland zijn immers gekant tegen de strafheffing en China repliceerde onder andere met een onderzoek naar dumping tegen de invoer van Franse wijn. Als er geen onderhandelde oplossing uit de bus komt binnen de 6 maand, zijn het de EU-landen die de uiteindelijke beslissing nemen. Volgens het onderzoek door de Commissie zouden de Chinese panelen goed zijn voor 80% van de Europese markt.
Heropleving
Volgens Beijing Daily vertonen de kwartaalcijfers van de PV-sector tekenen van heropleving. JinkoSolar verkocht 10% meer tijdens Q1, JA solar zag een groei met 6% en anderen zoals ReneSola en Yingli Solar groeiden ook tijdens het eerste kwartaal. Directeur Qian jing van Jinko Solar zegt dat de meeste PV-producenten zich nu op de binnenlandse markt toespitsen en als ze naar het buitenland trekken, Europa links laten liggen. Deze strategie loont in elk geval bij Jinko want de winstmarge tijdens Q1 bedroeg 12,7% terwijl dit het kwartaal voordien maar 3,8 % was. Jingko verwacht dat de Europese markt dit jaar maar 20 % zal uitmaken van haar verzendingen. Azië wordt de focus en meer bepaald Japan. Het bedrijf verkocht 100 MW zonnepanelen aan Japan, India en Thailand zowat 35 % van de uitvoer. Ook Jingli Solar beperkte zijn uitvoer naar Europa die nog goed zal zijn voor 40%, terwijl dit vorig jaar nog 63% bedroeg.
Toestand
Nu de inflatie onder controle is en de groei dit jaar wellicht rond 7,5 % zal draaien, laten bepaalde kringen in de VS en Europa daarentegen bijzonder sombere geluiden horen over China en ze worden daarin aangemoedigd door Moody’s dat de schijnwerper richt op de schulden van de lagere overheden. De totale schulden van de Chinese staat plus van de lokale overheden bedragen echter, volgens CNN, 55% van het bnp. Het is een feit dat sommige economische cijfers stagneren, maar dat vloeit voort uit de zwakke prestaties in de VS, de EU en Japan.
De Wereldbank stelt terecht dat China zijn economie omvormt van hoofdzakelijk gedreven door investeringen en uitvoer naar een economie waar het binnenlands verbruik een driver wordt en dit op een meer duurzame manier. Het is dus bewust dat China opteert voor hervormingen die meer kwaliteit en minder kwantiteit impliceren en de regering heeft daartoe gisteren zelfs nog bijkomende maatregelen getroffen. Dezelfde instelling vindt ook dat de extra-butgettaire uitgaven van de lagere overheden een probleem vormen en ze meent dat deze onder de begroting moeten komen te vallen. De organisatie prijst integendeel echter China omdat het een inventaris opmaakt van deze lokale schulden en ook voor het feit dat 4 lokaliteiten mochten obligaties uitschrijven met een waarborg van het ministerie van financiën. Van paniekvoetbal is in dit rapport van begin april geen sprake. Wel van een delicate toestand waar alle begrip voor opgebracht wordt.
Bronnen: Reuters, wantchinatimes, SCMP, Xinhua,
beluister ook Radio 1 (VRT) hierover http://www.radio1.be/programmas/de-ochtend/rondje-pokeren-met-china