De Gucht volhardt in strategie van confrontatie


De Europese heffingen op Chinese zonnepanelen zijn nog niet officieel aangekondigd of eurocommissaris De Gucht valt alweer frontaal aan. Hij verdenkt China nu van dumping van hardware voor mobiele telefoonnetwerken.

naamloosDe Europese Commissie vermoedt dat de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE verboden subsidies van Peking hebben gekregen om hun producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het gaat om hardware, bijvoorbeeld voor basisstations van waaruit netwerken opereren, voor een totale waarde op de Europese markt van meer dan één miljard per jaar. De Europese Commissie zou na meer dan een jaar zoeken voldoende bewijsmateriaal voor haar vermoeden gevonden hebben. Bovendien wijst de Commissie ook op mogelijke veiligheidsrisico’s wanneer Chinees materiaal in strategische netwerken gestopt wordt. Eerder zijn Huawei en ZTE in de VS al uit overheidsbestellingen geweerd omwille van dit veronderstelde veiligheidsrisico. Uitzonderlijk is dat in deze zaak geen enkele Europees bedrijf klacht heeft ingediend en de grote Europese telecomleveranciers Ericsson, Alcatel-Lucent en Nokia Siemens zich zo ver mogelijk van het onderzoek distantiëren. Het onderzoek gebeurt op initiatief van De Gucht zelf.

Vandaag zou de EU China formeel verwittigen van het onderzoek en dit proberen gebruiken om toegevingen te bekomen door onderhandelingen, met invoerheffingen als stok achter de deur; wanneer het onderzoek officieel start indien de onderhandelingen mislukken is nog geheim. Een woordvoerder van De Gucht ontkent dat dit onderzoek en de eerdere maatregelen tegen zonnepanelen tot een handelsoorlog zullen leiden. Volgens hem staat de EU recht in haar schoenen en volgt ze volledig de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Huawei heeft de EU-beschuldigingen al ontkend. Zonnepanelen staan voor een veel grotere waarde van 21 miljard dollar per jaar maar telecom materiaal is meer gesofistikeerd en strategisch belangrijk. Op een Europese vergadering in april in Dublin bleken de lidstaten verdeeld over de strategie van De Gucht.

Er blijven overigens ook nog steeds negatieve reacties binnenlopen op de beslissing van de commissie om Chinese zonnepanelen te belasten. In een artikel in The Globalist argumenteert specialist ter zake John Matthews dat de EU en de VS niet de goedkope Chinese zonnecellen van de eerste generatie moeten beboeten maar zelf meer steun geven aan de bedrijven die de goedkopere cellen van de tweede generatie aan het ontwikkelen zijn. Zwaarder weegt de uitspraak van Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering: “De kanselier is altijd overtuigd dat een minnelijke schikking die een eerlijke concurrentie zou creëren voor zonnepanelen, de beste oplossing is”.

(Bron: FT)

4 comments for “De Gucht volhardt in strategie van confrontatie

  1. Ik zou wel geinteresseerd zijn in wat meer details over die mogelijke subsidies van de Chinese staat aan privebedrijven als ZTE en Huawei.
    Bij staatsbedrijven is het vanzelfsprekend vestzak-broekzak en zelfs de hoogste managers zijn onderdeel van het personeelsbeleid van de overheid.
    Over Huawei bestaat een aardig onderzoek van David Wolf, waarin hij betoogt dat het gebrek aan staatssteun het bedrijf heeft gedwongen internationaal te gaan en zo moest werken aan haar concurrentiekracht.

  2. Het valt inderdaad op dat je nergens in de media details of concrete elementen vindt die de vermoedens van De Gucht tegenover Huawei en ZTE kunnen staven. Evenmin als over de beschuldigingen tegen de Chinese producenten van zonnepanelen, ook al in de meeste gevallen privé-bedrijven.

  3. Overigens is het zo dat de EU nog steeds weigert China te erkennen als markteconomie. Daardoor moet het volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie vermoedens van dumping niet bewijzen. Het volstaat aan te tonen dat China verkoopt onder de productieprijs van landen met ‘vergelijkbare omstandigheden’ en dat de Europese economie schade ondervindt van de Chinese invoer. In 2016 zou deze discriminerende situatie automatisch moeten eindigen.

  4. De Chinese paneel producenten hebben momenteel de meest moderne fabrieken ter wereld.Er is voor honderden miljoenen geïnvesteerd in Duitse robots.De grote vraag naar zonnepanelen heeft een groot aantal Europese landen zelf gecreëerd door bakken subsidie te geven.Nadat de zelfde Europese landen de subsidie kraan hebben dicht gedraaid is de overproductie ontstaan waarvan wij in Nederland nu kunnen profiteren. Dus wat mij betreft weg met de beoogde heffing,kunnen we in Nederland de achterstand op de rest inhalen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *