De heropbouw na de aardbevingen in China

Naar aanleiding van de Japanse aardbeving gaan we in dit artikel na hoever het staat met de heropbouw van de gebieden die recentelijk in China door aardbevingen werden getroffen. De heropbouw van Wenchuan is quasi klaar. De plannen van Yushu zijn volledig af en de heropbouw zou eind dit jaar een feit moeten zijn.

Heropbouw huis Wenchuan


Op 12 mei 2008 trof een aardbeving met kracht 8 Wenchuan in Sichuan en maakte 80.000 slachtoffers. Goeverneur Jiang Jufeng zei aan het lokaal parlement dat de heropbouw van huizen, scholen en ziekenhuizen die vernield werden quasi af is. Het werk werd op twee jaren afgewerkt, één jaar vroeger dan gepland. De heropbouw van huizen dateert reeds van het eerste semester vorig jaar. 96 % van de scholen en 90 % van de ziekenhuizen waren beschikbaar eind 2010. Het provinciaal  bestuur lanceerde in mei 2008 meer dan 2000 projecten om geologische rampen te voorkomen in de provincie vertelde hij nog. Volgens officiële cijfers werden naar aanleiding van de aardbeving 4,09 miljard yuan giften ingezameld waarvan 4 miljard yuan gebruikt werd. Een legertje van eventjes 8000 kontroleurs heeft toegekeken op het gebruik van deze gelden. De heropbouw van het Beichuan Qiang-museum van 140.000 m² zal 230 miljoen kosten. Zie ook You Tube-driedelige video
Yushu

Heropbouw ziekenhuis Tibetaanse geneeskunde


Een aardbeving met kracht 7,1 trof Yushu op 14 april 2010 in de provincie Qinghai. In het overwegend Tibetaans gebied ligt de oorsprong van drie grote stromlen: De Yangtze, de Gele Rivier en de Lancang alias Mekong-rivier. Van juni tot einde 2010 heeft de provincie Qinghai 5 miljard besteed aan 298 heropbouw-projecten. Volgens partijbaas Qiang Wei zijn de plannen voor de heropbouw van 466 projecten dit jaar af: de heropbouw die 20 miljard yuan zal kosten start volgende maand.Het geld voor de heropbouw komt hoofdzakelijk van de regering, aangevuld door provinciale geldfen en giften.  Tegen eind dit jaar moet de heropbouw van huizen, wegen, elektriciteit en andere infrastructuur een feit zijn. Vooral de Tibetaanse stijl en het ecologische wordt in de heropbouw benadrukt. Qiang zei nog dat zijn provincie 11 provinciale natuurgebieden heeft die 30 % van de oppervlakte beslaan.

Boeddhistisch klooster


87 kloosters werden door de aardbeving in Yushu beschadigd. In feite telt het gebied duizende kloosters waaronder 194 grote of middelgrote. De drie meest bekende die beschadigd werden zijn de Trangu, Gyegu en Renyak kloosters. De regering heeft 1 miljard uitgetrokken voor hun renovatie die 170.000 m² beslaat. Het aantal monnikken en nonnen wordt op 23.000 geschat. Het verlies bedroeg 756 miljoen yuan.
Yingjiang
Een aardschok met kracht 5,8 trof Yingjiang in Yunnan op 10 maart. Er waren 25 slachtoffers en 314 gekwetsten. Huizen van 1039 families werden vernield en 4994 beschadigd. Het gebied wordt overwegend bevolkt door minderheden als de Dai, Jingpo, Lisu en De’ang.

Terug naar klas in tenten


De regering heeft 55 miljoen uitgetrokken voor noodhulp;  50 miljoen voor het herstel van de infrastructuur en 3,7 miljoen voor preventie van epidemies en gezondheidszorg. 10.000 tenten werden ter plaatse gestuurd, 15.000 dekens en 15.000 jassen ter beschikking gesteld. Premier Wen Jiabao heeft zaterdag het gebied van de ramp bezocht. Hij vergewiste zich van de toestand en praatte met verantwoordelijken en soldaten die hulp verlenen.
Nadien definieerde de premier de prioritaire objectieven. Vooreerst moet iedereen voedsel en onderdak hebben. Aandacht moet besteed aan preventie van epidemies en het marktaanbod moet verzekerd met stabiele prijzen. De huizen en infrastructuur moeten gechekt worden op verborgen gevaren zodat naschokken geen schade meer veroorzaken. Het normale leven zou zo vlug mogelijk moeten hersteld worden waaronder de openbare dienstverlening, hospitalen, banken. Premier Wen beloofde ook dat de prioritaire heropbouw zal geïntegreerd worden met het uitroeien van de armoede. De her op te bouwen huizen zullen eveneens aardbevings-bestendig zijn.

1 comment for “De heropbouw na de aardbevingen in China

  1. Het is natuurlijk goed dat ze de boel weer opbouwen na de aardbeving. En dat dat sneller gaat dan gepland is typisch iets voor China. Want snel bouwen kunnen ze daar wel. Maar hoe goed zijn de gebouwen die dit keer worden gebouwd? Iedereen weet dat er duizenden slachtoffers in Sichuan vielen omdat de gebouwen zwak vielen. Vooral de scholen (gebouwen van de overheid!) waren van zulk slecht materiaal dat ze een beving nooit konden overleven en dat dus ook niet deden. Hetzelfde zag je bij de aardbeving van een paar weken terug, in Yunnan. Geen zware beving, maar gebouwen donderden als luciferdoosjes in elkaar. De oorzaak kwam al snel aan het licht. Omdat het allemaal zo goedkoop mogelijk moest, is er bij het bouwen voor de zwakste materialen gekozen. Gaan ze dat nu beter doen? Want dat zou de wederopbouw pas echt de moeite waard maken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *