In alle politieke rumoer rond de lancering van de Huawei Mate 60, die zich vooral op de chip van het apparaat concentreert, wordt een andere vernieuwing in een hoek gedrukt: satellietcommunicatie. Een gebruiker meldt een succesvol gesprek vanuit een regio in Xinjiang zonder GSM-dekking.
‘Satellietverbinding tot stand gekomen’ in Fuhai, regio Altay; foto Global Times (disclaimer)
Echte vernieuwing
In combinatie met China’s Tiantong-1 communicatiesatellietsysteem is Huawei’s nieuwe vlaggenschip Mate 60 Pro ’s werelds eerste GSM telefoon met satellietbelfunctie. Dit is de eerste wezenlijke vernieuwing in mobiele communicatie wereldwijd sinds lange tijd.
Tiangong-1
Het Tiantongsysteem is het eerste door China zelf ontwikkelde mobiele communicatiesatellietsysteem en heeft momenteel drie satellieten in een baan om de aarde. China Telecom is de enige exploitant van de mobiele diensten van het Tiantongsysteem. China Telecom-gebruikers van het 1740-nummersegment zouden toegang kunnen krijgen tot het satellietsysteem voor mobiele communicatiediensten, inclusief videogesprekken, in gebieden zonder GSM bereik. China lanceerde de Tiantong-1 01-satelliet op 6 augustus 2016, de Tiantong-1 02 op 12 november 2020 en de laatste, Tiantong-1 03 op 20 januari 2021. Het Tiantong-1-satellietsysteem is in januari 2020 officieel begonnen met het leveren van satellietcommunicatiediensten aan het publiek.
Compleet pakket
Volgens de ontwikkelaars van het Tiantong-1-systeem van de China Academy of Space Technology heeft China de volledige dekking van mobiele communicatiediensten over de Aziatisch-Pacifische regio bereikt. De aangeboden diensten zijn: spraakoproepen, korte berichtendiensten (SMS), date- en videotransmissiediensten voor gebruikers in de regio bieden.
Tweerichtingsverkeer
Huawei introduceerde vorig jaar de Mate 50-serie met de eerste generatie satelliet-sms-technologie, die alleen eenrichtings-sms-connectiviteit mogelijk maakt. Voor de Huawei P60-serie heeft Huawei deze technologie geüpgraded voor tweerichtingsverkeer.
Volledige dekking
Het satellietsysteem heeft nu geen beperkingen op de signaaldekking. Dit maakt het nieuwe model van Huawei naadloos verbonden in bergen, oceanen, plateaus, bossen en andere regio’s, aldus Huawei in een persbericht over de nieuwe functies voor het bellen via satellieten.
Goedkoper
Xiang Ligang, Directeur-Generaal van de in Beijing gevestigde Information Consumption Alliance, vertelde de Global Times woensdag dat het voor gebruikers in vergelijking met traditionele satellietcommunicatieterminals slechts de helft van die prijs kost om toegang te krijgen tot de satellietoproepservice met behulp van een Huawei Mate 60 Pro. ‘De gemakkelijkere en goedkopere toegang tot de satellietdiensten zal de vraag naar satellietcommunicatie vergroten, meer inkomsten in de industrie creëren en in ruil daarvoor de groei van het aantal van dergelijke satellieten en de vooruitgang in de technologie stimuleren’, merkte Xiang op.
Beidou
In deze context is het goed er nogmaals op te wijzen dat deze Huawei telefoon uiteraard ook niet meer met het verouderende Amerikaanse GPS-systeem voor navigatie werkt, maar met China’s eigen Beidou-netwerk. Dit biedt niet enkel een betere navigatie voor gebruikers van deze telefoon, maar is tevens een tweede gebied waarop China de handelsoorlog van de VS doorbreekt.
Cartoon uit Global Times (disclaimer)
Commentaar
De Huawei Mate 60 Pro is niet alleen een belangrijke commerciële stap voor het bedrijf om het marktleiderschap in China te behouden. De lancering van deze telefoon bewijst dat China’s ontwikkeling van een eigen halfgeleiderindustrie ondanks het Amerikaanse verbod vooruitgang boekt. Westerse politici, en helaas ook veel ‘sinologen’ zijn te bevooroordeeld om te begrijpen hoe China dit realiseert. Huawei wordt beschuldigd in dienst van de Chinese overheid te staan. De scheiding tussen administratieve en commerciële organisaties is echter een aspect van het westerse politieke systeem. In China en de meeste andere niet-westerse staten bestaat dit verschil niet. Deze nieuwe telefoon symboliseert de kracht van het Chinese systeem van open innovatie. Naast Huawei en de producent van de chips maken ook universiteiten en onderzoeksinstituten deel uit van de keten van organisaties achter deze ontwikkeling. De verbinding in deze keten zijn de mensen die bij het project betrokken zijn. Zij maken zich hard om hun land vooruit te helpen en hoe harder het westen probeert China klein te houden des te harder zij werken om zich niet klein te laten krijgen.
Bron: Global Times