De Leestafel is een wekelijkse rubriek op ChinaSquare waarin we de aandacht vestigen op artikelen over China die ons zijn opgevallen. Elke week voegen we het voorlaatste nummer toe aan het dossier De Leeslijst. Vanaf # 21 beginnen we met een nieuwe Leeslijst. De afleveringen 1 t/m 20 kunt u downloaden via deze link.
De Leestafel #41 focus op socialistisch China
Een delegatie van vrienden van socialistisch China (Friends of Socialist China) (FoSC) bezocht de Volksrepubliek van 14 tot 24 april 2024. Dit op uitnodiging van het China NGO Network for International Exchanges (CNIE), dat werkt onder leiding van de Internationale Afdeling van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (IDCPC), reisden 11 leden van de achterban van FoSC uit Groot-Brittannië, twee uit de Verenigde Staten en één uit Ierland achtereenvolgens naar Beijing, Hangzhou, Jiaxing (provincie Zhejiang), Changchun en Siping (provincie Jilin). Op het uitgebreide programma stonden onder andere bezoeken aan openbare diensten en gemeenschapsvoorzieningen, historische revolutionaire plaatsen en musea, politieke, wetenschappelijke, culturele, industriële en landbouworganisaties, tentoonstellingscentra en coöperaties, en beroemde bezienswaardigheden.
Een zeer gedetailleerd verslag op de FoSC website is
Delegates from Britain, Ireland and the US learn about the past, present and future of Socialist China
Voor andere artikelen over de reis verwijzen wij naar de zoekterm delegates op diezelfde website.
De delegatieleden vonden dat ze enorm veel geleerd hadden over ‘de voortgezette socialistische revolutie in China’ en voelden zich geïnspireerd door de vooruitgang van China en zijn inzet voor vrede, duurzaamheid, gemeenschappelijke welvaart en wereldwijde ontwikkeling. Zij citeerden een bekende uitspraak van Confucius ‘het is fijn om vrienden te hebben die van ver komen’. Het bleek een thema onder de academici, arbeiders, partijleden en anderen die ze tijdens hun bezoeken ontmoetten, en ze waren zeer dankbaar voor de vriendelijkheid, gastvrijheid en, ‘het belangrijkste, de bereidheid om onze vele vragen over China’s socialistische pad te beantwoorden, van de zeer theoretische tot de realiteit van het dagelijks leven’. Eén verslag eindigt als volgt: In 1989 zei Deng Xiaoping tegen de voormalige Tanzaniaanse president Julius Nyerere: ‘Zolang het socialisme in China niet instort, zal het altijd standhouden in de wereld.’ Deze woorden zijn volgens FoSC zeker van toepassing op socialisten die China vandaag de dag bezoeken.
Op 16 juni brachten 7 leden van de groep in een webinar verslag uit
Plus
Ziehier twee inspirerende documenten die van nut kunnen zijn bij de doorgronding van het socialistische karakter van China. Ze zijn allebei van de Australische marxist (en theoloog!) met de Nederlandse naam Roland Boer.
https://archive.org/details/socialism-with-chinese-characteristics
A Truncated Marxism: On the Ideological Structure of Western Marxism (springer.com)
De Leestafel # 40 in Guangxi, Beijing, Shenzhen, Nanning
De regio Guangxi in het zuiden van China is straatarm, maar het ontwikkelingsniveau schiet als een pijl naar boven. Wat is het geheim van dit spectaculaire ontwikkelingsmodel?
Met de zwervende leestafel naar Guangxi? Ook ChinaSquare-redacteur Jan Jonckheere maakte uitgebreide verslagen van een studiereis. Hij vergezelde 11 leden van een Franstalige delegatie die op uitnodiging van de Internationale Afdeling van de CPC drie steden in China en hun omliggende regio konden bezoeken. Het waren in Beijing, Nanning en Shenzhen
Je kan de artikelen van Jan hieronder vinden:
– Lokale specialiteiten stimuleren rurale revitalisatie
– Guangxi door Guangdong geholpen bij armoedebestrijding, door Zhongguancun met technologie
– Hoe bouwt Guangxi haar toegangspoort tot ASEAN uit?
– Shenzhens Qianhai-zone wil osmose met Hongkong als brug naar ASEAN- en RCEP-landen
– Slotbeschouwingen na een Chinareis
Voor de zwervende leestafel* focussen wij op de mooie presentatie die DeWereldMorgen maakte van het stuk over Guangxi
Guangxi: een onbekend maar spectaculair ontwikkelingsmodel
“De regio Guangxi in het zuiden van China is straatarm, maar het ontwikkelingsniveau schiet als een pijl naar boven. Wat is het geheim van dit spectaculaire ontwikkelingsmodel? Jan Jonckheere, China-expert, maakte een studiereis in de regio en zocht naar antwoorden.”
Jan besluit: ‘Hier zien we een veel krachtiger ontwikkelingsmodel aan het werk. Sinds de jaren tachtig is China verantwoordelijk voor driekwart van het uitroeien van extreme armoede wereldwijd en is het erin geslaagd om uit de economische en technologische onderontwikkeling te geraken. Het geeft te denken.’
Het socialisme heeft China sterk gemaakt en het Chinese volk is vastbesloten om zich nooit meer te laten vernederen door buitenlandse mogendheden. Van hoever het is moeten komen kunt u lezen in
Britain’s century-long opium trafficking and China’s ‘Century of Humiliation’ (1839-1949)
——————————————————–
Leestafel #39
In Xinjiang bij de Oeigoeren
Op 18 juni reist de leestafel opnieuw door Xinjiang onder de deskundige leiding van ChinaSquare-redacteur Frank Willems, die met een groep vrienden van China inging op een uitnodiging van de informatiedienst van de Chinese regering om de regio te bezoeken ‘and to see for themselves’.
Bij de Oeigoeren in Xinjiang
De groep gaat naar Urumqi, Kashgar, Yining, en komt tot de conclusie dat het er in Xinjiang wel heel anders aan toe gaat dan westerse reporters en sommige geleerden beweren. Ook al blijft er enige twijfel aan de mate van transparantie over de gevolgde politiek om het extremisme en het separatisme in het noordwesten van China te bestrijden.
Voor de nodige context kan het Qiao collective zorgen met het leerboek
Xinjiang: A Report and Resource Compilation
——————————————-
NB
De ChinaSquare-redacteur die de leestafel dekt gaat enkele weken met vakantie. Hij zal ervoor zorgen dat er toch wat op tafel komt, dank zij de magie van de internettechnologie. Tot 2 juli geen zwevend schaakbord, maar een zwervende leestafel*, met reeksen verhalen over reizen naar China, gedeeltelijk hernemingen van eerder gepubliceerde stukken.
De Leestafel #38 het Westen en China
Op de leestafel van 13 juni 2024 liggen vier forse stukken waarin de auteurs zich vanuit een positieve grondhouding buigen over de relatie tussen westerse landen, en dan vooral die in de EU, en China. Materiaal dat de pas verkozen leden van het Europese parlement en hun kiezers wijzer zou kunnen of moeten maken.
EUROPEAN COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS
Trust and trade-offs: How to manage Europe’s green technology dependence on China
Met groene technologieën wil Europa toekomstige welvaart genereren, een groene transitie mogelijk maken. De EU wil echter ook ‘de veiligheid vergroten door een grotere energieonafhankelijkheid.’ Is ‘de-risking’ van China daartoe wel de meest geschikte strategie. Onderzoekers van de European Council on Foreign Relations (ECFR) zoeken grondig naar mogelijke correcte scenario’s op dit terrein.
MERICS
Dwindling investments become more concentrated – Chinese FDI in Europe: 2023 Update
Samen met collega’s van Rhodium Group maken onderzoekers van het Mercator Institute for China Studies (MERICS) een analyse van de ontwikkelingen in directe buitenlandse investeringen (foreign direct investment, FDI) van China in Europa. Chinese bedrijven beoordelen de kansen die hun aanwezigheid op de Europese markt biedt in de context van de toenemende handelsspanningen tussen de EU en China. Dat is nu al te zien en te vrezen valt dat het in de nabije toekomst een nog somberder beeld zal geven.
CARI via ECONSTOR
Integrating China into Multilateral Debt Relief: Progress and Problems in the G20 DSSI
Chinese crediteuren aan opkomende landen zorgden voor 63 procent van alle schuldopschortingen tussen 2020 en 2021, terwijl ze slechts voor 30 procent van de schuldvorderingen verantwoordelijk waren. In Beijing groeide de bezorgdheid: kon er eigenlijk wel sprake zijn van gezamenlijke actie en eerlijke lastenverdeling met het Westen? Beschuldigingen van G7-leiders dat China ‘schuldvallen’ zou creëren, systematisch verspreid in de westersere media, versterkten het wantrouwen bij Chinese beleidsmakers. Deborah Brautigam en Yufan Huang constateren dat in hun diepgaand onderzoek, vintage Brautigam van het China Africa Research Initiative (CARI), mede verspreid door Econstor.
COMMON DREAMS via FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
The perils and promise of the emerging multipolar world
‘De wereldeconomie maakt een diepgaand proces van economische convergentie door, waarbij regio’s die ooit een achterstand hadden op het Westen op het gebied van industrialisatie, nu de verloren tijd inhalen.’ Zo begint een artikel van de bekende Columbia University professor Jeffrey Sachs in Common Dreams, een Amerikaans magazine voor ‘progressieve kwaliteitsjournalistiek’. Friends of Socialist China neemt het over, onder andere omdat Sachs erkent dat China de gangmaker is van de inhaalslag die de opkomende landen maken. Bij FoSC vinden ze dat het levensbelangrijk is dat ‘de VS en zijn bondgenoten in de post-hegemoniale, multipolaire wereld hun gevaarlijke en zinloze zoektocht naar wereldwijde dominantie opgeven.’
Copyright matters
Robots in een laswerkplaats van een Chinese montagefabriek voor elektrische auto’s 2024 foto Xinhua / Xiao Yijiu (disclaimer)
EU – China meeting Xinhua/Zhang Ling (disclaimer)
Foto samenwerking ziekenhuizen Mozambique en China foto I. Zefanias/Xinhua (disclaimer)
Een herder op een motorfiets verzorgt zijn schapen bij een zonne-energiecentrale in een Tibetaanse autonome prefectuur van Qinghai, 15 april 2024. Nieuwe energie: een terrein waarop het Westen beter kan samenwerken met China in plaats van het te bestrijden (foto Xinhua/Zhang Long) (disclaimer)
De Leestafel # 37 over Taiwan
Deze week op de Leestafel: bewegingen omheen en in Taiwan. China Academy brengt 4 stukken en een video over politieke ontwikkelingen in Taiwan zelf en meningen van experts en ‘het publiek’ over de militaire oefeningen rond de eilandengroep met als hoofdeiland de de facto autonome Chinese provincie. Daarnaast een analyse door een expert van een Belgische denktank.
THE CHINA ACADEMY
PLA Drills Around Taiwan – China’s Military Strategies and Public Reactions
Het Eastern Theatre Command van de PLA (het Volksbevrijdingsleger) voerde van 23 tot 24 mei de ‘Joint Sword-2024A’ -oefening rond Taiwan uit, waarbij troepen van het leger, de marine, de luchtmacht en de raketmacht betrokken waren. Uit de naamgeving (A) leidt de China Academy af dat dit het begin van een reeks (…B,C,D) zal blijken. De redacteurs menen dat deze oefeningen het onderwerp van de dag in China zelf vormen, zowel op het Chinese eiland Taiwan als op het Chinese vasteland. De lezer krijgt een korte timeline van vroegere manoeuvres en de aanleidingen ervoor. (Voor de aanpak tijdens de drills van mei waren er twee aanleidingen!) en de focuspoints in de online debatten erover.
Regarding Taiwan, Why Doesn’t the US Worry China?
Een (zoals steeds) zelfverzekerde professor politicologie Zhang Weiwei legt dat China veel meer dan alleen militaire macht kan uitoefenen om de huidige Taiwanese patstelling op te lossen. Het artikel is een fragment uit een vraag- en antwoordsessie bij een Maleisische denktank, bijgewoond door professor Zhang.
How Will China Use Military Force to Peacefully Unify Taiwan Island?
Volgens de Chinese strateeg en voormalig luchtmachtkolonel professor Wang Xiangsui is Beijing bezig over te schakelen op een ‘hybride oorlogvoering’, een soort van ‘gedwongen vreedzame nationale eenwording. Met acties van lage intensiteit die worden gevoerd in de ‘grijze zone’ tussen vrede en oorlog.
Why is Military Drills Alone Far from Solving the Taiwan Question ?
Volgens een commentator van de Global Times houden de oefeningen geen boodschap in voor de bevolking van Taiwan, want raken ze die mensen ook nauwelijks. Een van de belangrijkste functies van de drills is, ‘externe krachten’ (guess who) af te schrikken ‘die nog altijd willen ingrijpen in het streven naar hereniging van China’, maar alweer heel wat andere tactieken inzetten om de Chinese ontwikkeling te fnuiken.
SOUTH CHINA MORNING POST
Taiwan’s opposition gives William Lai and his DPP minority government a headache
Op het eiland zelf gaan politieke partijen verder met elkaar bitter te bestrijden, waarbij het soms tot handgemeen komt. De twee belangrijkste stromingen beweren van elkaar dat ze Beijing in de kaart spelen. De partij die echt steun zoekt bij de partijen op Taiwan, en die steun nodig heeft om zich te kunnen mengen in Chinese aangelegenheden, is natuurlijk de VS. Washington zal het misschien wat moeilijker krijgen om alle kemphanen te vriend te houden, iets wat ze ook bij de Financial Times beseffen.
EGMONT INSTITUUT
Lai Ching-te Inaugurated in Taiwan: Managing Legislative Turmoil and Cross-Strait Status Quo – Egmont Institute
Ook Jasper Roctus van het Koninklijk Instituut voor Internationale betrekkingen Egmont beschrijft de tegenstellingen in de Taiwanese politiek, en relativeert ze. Zijn stuk is een staaltje van: lippendienst aan de Eén-China politiek bewijzen om te vermijden alle bruggen met Beijing op te blazen, maar intussen Taiwan tegemoet treden als een onafhankelijk land. Waar leidt dat uiteindelijk toe: een advies om Beijing aan het lijntje te houden met beloften over een Comprehensive Agreement on Investment (CAI) of een nieuw verdrag, en intussen een Bilateral Investment Agreement (BIA) met Taiwan te realiseren. Het doel moet zijn: ‘de status quo te normaliseren’. De auteur merkt verder op: ‘Gegeven het feit dat de Europese Volkspartij (EVP), die waarschijnlijk de grootste partij zal worden, in haar manifest oproept tot een langetermijnstrategie ‘inclusief China en Taiwan’, is het denkbaar dat Taiwan een belangrijkere rol zal spelen in het volgende grote beleidsdocument over China (en Taiwan?) dat verder gaat dan alleen een voetnoot.’ Of: hoe sommige Europese politici en academici blind blijven voor de wil van de overgrote meerderheid van de Chinese bevolking (waarvan de burgers in Taiwan een deel zijn) om China te herenigen.
Meer over Taiwan (of liever ‘alles over Taiwan’):
Taiwan: An Anti-Imperialist Resource van het Qiao Collective
Zie ook, voor IT-specialisten, deze video over de (on)mogelijkheden van de VS om de chips-industrie een rol te laten spelen in een uiterst risicovol conflict rond Taiwan
De Leestafel # 36 op 28 mei 2024
Op de Leestafel artikelen over de betrekkingen die China aangaat met de regio Zuidoost-Azië, met andere grote machten en machtsblokken. Academici geven daarin andere staten ter overweging om belangstelling te tonen voor wat het Chinese geopolitieke model te bieden kan hebben.
ARI ASIA RESEARCH INSTITUTE
Southeast Asia, China, and the Belt and Road Initiative: Still Going Strong?
‘China heeft een belangrijke rol gespeeld bij het voldoen aan de dringende behoefte aan infrastructuurontwikkeling in Zuidoost-Azië door middel van het Belt and Road Initiative (BRI). Politieke en economische dividenden zijn resultaten van het initiatief.’
‘Economische onderlinge afhankelijkheid heeft het ook duurder gemaakt om regionale conflicten uit te lokken. De rol die het BRI heeft gespeeld in het in goede banen leiden van de relatie tussen China en Zuidoost-Azië kan dienen als een waardevol studiemodel voor andere grootmachten die -hun betrekkingen met buurlanden willen verbeteren. Denk maar aan de Verenigde Staten en Latijns-Amerika of de Europese Unie en Noord-Afrika’.
Het zijn gedachten die Guanie Lim, een professor aan een Japanse universiteit, ter overweging geeft aan politici in de VS en de EU die worstelen met rechts-populistische stromingen (onder andere) ten gevolge van de migratiegolven die de beide westerse blokken in gang hebben gezet. Het artikel verscheen in een academische publicatie in Singapore en in de South China Morning Post.
CHINA / US FOCUS
Putin Visit to China Highlights Security Cooperation
Xiao Bin is de tweede secretaris-generaal van het Center for Shanghai Cooperation Organization Studies bij de Chinese Association of Social Sciences. In een stuk geschreven aan de vooravond van Poetins bezoek aan China legt hij uit volgens welke principes respectievelijk Rusland en China als grote machten betrekkingen met elkaar willen aangaan. De beide regeringen trekken daarbij lessen uit de teloorgang die de Sovjet-Unie kende door fouten in de omgang met de VS. Zij kiezen allebei voor een eigen versie van het idee om voor een quasi-alliantie te kiezen in plaats van elkaar te proberen inperken. Dat levert genoeg gemeenschappelijke belangen en doelstellingen op om een nuttige samenwerking aan te gaan en tegelijk een positieve rol te spelen in de wereldpolitiek.
PEKINGNOLOGY
Yan Xuetong on Counter-Globalization and China’s Foreign Policy
Professor Yan Xuetong van de Tsinghua Universiteit gaf een lezing getiteld ‘De trend tegen mondialisering en het buitenlands beleid van China’ in april 2024 aan het Donau Instituut in Boedapest, Hongarije. Yan legt de verschillen uit tussen de Koude Oorlog en wat er nu aan de hand is tussen China en het Westen. Pekingnology wekt de belangstelling hiervoor met de volgende samenvatting: ‘Yan legt uit waarom en hoe China probeert een gunstig geopolitiek klimaat te creëren en de uitdagingen die dit met zich meebrengt vanwege de successen die de VS heeft met het aantrekken van bondgenoten. Hij pleit ervoor dat China constructief samenwerkt met de internationale gemeenschap om normen en regels op te stellen die niet uitsluitend worden gedicteerd door de belangen van de VS. Tot slot overweegt de professor de verschuiving van globalisering naar tegenglobalisering, die hij toeschrijft aan de groeiende ongelijkheid en de opkomst van het populisme, dat de liberalistische normen die de internationale betrekkingen in het tijdperk na de Koude Oorlog hebben beheerst, ter discussie stelt. De spreker roept op tot een kritisch onderzoek van de huidige trends en beleidsmaatregelen die de-globalisering bevorderen en pleit voor inspanningen om deze trends om te buigen naar een meer coöperatieve en progressieve wereldorde.’ Een video van het evenement is op YouTube. De Nederlandse professor Eric Hendriks leidt Yan in.
Copyright matters
kaart BRI uit The Hindu disclaimer
foto Poetin en Xi Xinhua disclaimer
foto Yan Xuetong Danube Institute disclaimer
De Leestafel # 35 op 22 mei 2024
Een media-collectief van Chinese Amerikanen publiceert zijn bijgewerkte syllabus over Taiwan. Een bekende Chinese intellectueel geeft zijn mening over kansen voor een vreedzame hereniging met het eiland. Een andere publieke intellectueel uit de Volksrepubliek beantwoordt kritische vragen in een interview met de grootste krant van Slovenië. China en Rusland leggen in een grote gezamenlijke verklaring uit hoe zij de wereldpolitiek willen zien evolueren. Op deze leestafel studiemateriaal voor wie geen genoegen neemt met simplistische ideeën over tirannen en ‘bedreigingen van onze democratie en onze waarden’.
QIAO COLLECTIVE
Taiwan: An Anti-Imperialist Resource — Qiao Collective
Het Qiao Collectief is ‘een mediacollectief uit de Chinese diaspora dat zich verzet tegen de VS agressie tegen China’. Begin dit jaar gaven deze onderzoekers en burgerjournalisten een leerboek uit met een gedetailleerde geschiedenis van Taiwan en met diepgaande artikelen van verschillende kanten over ‘de kwestie Taiwan’, de meningen onder de bevolking met betrekking tot de hereniging met het moederland, de risico’s op een oorlog, de rol van imperialistische machten. De uitgebreide syllabus is aangevuld en heruitgegeven nu bij het aantreden van een nieuwe leider op het eiland.
PEKINGNOLOGY
Zheng Yongnian calls for mainland’s unilateral opening-up to Taiwan after Ching-te Lai’s inauguration speech
De (ook in het buitenland) bekende Professor Zheng Yongnian, reageert via zijn WeChat blog op de inhuldiging van de nieuwe Taiwanese leider, een overtuigd separatist. Zheng vindt dat Beijing een strategie moet aannemen om kalmte te bewaren en rationeel te oordelen. Hij geeft aan waarom de Chinese regering alles op alles moet zetten voor een vreedzame hereniging en hoe ze dat doel naderbij kan brengen.
CCG UPDATE
Henry Huiyao Wang’s interview with the largest newspaper in Slovenia
Een Chinese en een Sloveense denktank organiseerden samen een rondetafelgesprek met Tanja Fajon, vice-premier en minister van Buitenlandse en Europese Zaken van Slovenië en met de Chinese klimaatgezant Liu Zhenmin. Het hoofd van de Chinese denktank, Henry Huiyao Wang (foto) gaf ter gelegenheid daarvan een interview aan de Sloveense krant Delo. Wang geeft duidelijk en geraffineerd antwoord op soms kritische vragen over zowat alle heikele punten in de geopolitiek en de Chinese houding hierin.
INSIDE CHINA BLOG via FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Joint Statement between the People’s Republic of China and the Russian Federation
Na gesprekken tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische collega Vladimir Poetin in Beijing op 16 mei, de eerste dag van het staatsbezoek van de Russische president aan China, hebben de twee landen een gezamenlijke verklaring aangenomen en ondertekend. De verklaring is verdeeld in tien hoofdstukken en telt bijna 8.500 woorden. De tekst geeft de synergie weer tussen de twee belangrijke staten. Van het volledige spectrum van bilaterale betrekkingen, over kwesties van buitenlands beleid tot alle belangrijke uitdagingen waarmee de wereldbevolking vandaag wordt geconfronteerd. Friends of Socialist China geeft de volledige tekst weer van deze gezamenlijke verklaring. Het is een automatische vertaling gemaakt door de Inside China-blog, door FoSC licht is bewerkt. Voor wie het Chinees machtig is: hier de Chinese tekst.
Copyright matters
foto’s bij rondetafel CCG en denktank BLED disclaimer
logo Qiao Collective disclaimer
foto Poetin en Xi: FoSC disclaimer
De Leestafel # 34 op 15 mei
De echo’s van het bezoek dat Xi Jinping aan Europa bracht kunnen nog een tijd nagalmen. Belangrijke visies vanuit China delen we graag. Daar dient de leestafel onder andere juist voor. Plus: twee artikelen over de sociale situatie IN China.
PEKINGNOLOGY
The View from China: Perspectives on the West in the Xi Jinping Era
De substack van Zichen Wang is in de gelegenheid om een hoofdstuk te publiceren uit The Transatlantic Community and China in the Age of Disruption: Partners, Competitors, Rivals, een boek onder redactie van Daniel S. Hamilton en Joe Renouard, dit jaar uitgegeven door Routledge. De auteur van hoofdstuk 3 is Jing MEN, Zijiang Distinguished Professor, School of Politics and International Relations, East China Normal University in Shanghai. Voordat ze bij deze universiteit ging werken, was ze Baillet Latour-voorzitter van de betrekkingen tussen de Europese Unie en China en directeur van het toenmalige EU-China Research Center van het College of Europe. Ze behaalde een doctoraat in de politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar onderzoek en onderwijs richten zich op de betrekkingen tussen de EU en China en het Chinese buitenlandse beleid. In Europa leerden China-experts haar kennen als een deskundig Europa-expert met een open geest. Dit hoofdstuk over de manier waarop haar Chinese collega’s van allerlei strekkingen het Westen zien in de huidige tijd is een resultaat van haar kwaliteitsvol onderzoek.
GINGER RIVER REVIEW
China-EU relations and Xi’s Europe visit
GRR brengt belangrijke inzichten uit een artikel met de titel ‘Europa overweegt: na het verlies van Rusland kan het zich niet veroorloven China te verliezen’ door Dr. Wang Wen, hoofddecaan van het Chongyang Instituut voor Financiële Studies aan de Renmin Universiteit van China. Zijn stuk werd gepubliceerd op guancha.cn. Daarnaast deelt Ren Ke, een Xinhua-journalist met ervaring in de Europese journalistiek, zijn gedachten over Xi’s bezoek aan Europa. En ook nog: een volledige vertaling van de vier gezamenlijke verklaringen die onlangs door China en Frankrijk zijn uitgegeven, aangeleverd door GRR-collega Fred Gao.
FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Cooperatives in China: Current Status and Prospects for Significant Growth
Ali Al-Assam, directeur van de NewsSocial Cooperative, en een levenslange activist in progressieve bewegingen in zowel Groot-Brittannië als Irak, beschrijft zijn bezoek aan de Lu Wei Agricultural Machinery Farmers’ Professional Cooperative in Jilin.
SIXTH TONE
For China’s Workers, 2024 Is the Year of Staying Put
Nog maar een paar jaar geleden was het veranderen van baan routine voor bedienden in de grotere steden van China, vooral in sectoren als de financiële sector of de technologiesector. In sommige gevallen namen werknemers zelf ontslag zonder dat er een andere functie in het verschiet lag. Dat was mede mogelijk omdat ze er vertrouwen in hadden dat ze altijd wel een andere baan konden vinden. Maar uit een recent rapport van rekruteringsplatform Zhaopin blijkt dat 18,9% van de Chinese bedienden denkt dat het vinden van een baan dit jaar ‘erg moeilijk’ zal zijn, tegen 12,6% in 2023. Het percentage huidige bedienden dat aangeeft actief op zoek te zijn naar banen daalde met bijna 20 procentpunten tot 45,4%. Sixthtone brengt een aantal concrete case stories.
Copyright matters
disclaimer Foto Jin Meng bij verwijzing naar hoofdstuk waarvan zij auteur is.
disclaimer foto Xinhua / Li Xueren: Von der Leyen, Xi, Macron
disclaimer overleg in de coöperatieve foto China Daily
disclaimer Traders work at a security company in Hong Kong, April 8, 2014. [Photo/IC] China Daily
Leestafel # 33 op 8 mei 2024
Op de leestafel deze week vier stukken met uiteenlopende redenen om China niet als rivaal te zien, maar als partner. De aanleiding is de terugkerende behoefte om tegengas te geven. Nu Xi Jinping drie Europese landen bezoekt laten commentatoren immers merken hoever zij intussen opgeschoven zijn in de richting van het Amerikaanse vijanddenken over China. Volgens sommigen ‘wil China Europa onder druk zetten en ondermijnen’, anderen stellen de vraag of China ‘Een nieuwe As van het Kwaad vormt samen met Rusland, Iran en Noord-Korea, om de wereld te veranderen’. Nood aan stemmen die daar op een originele wijze tegenin gaan. We geven twee Chinezen en twee westerlingen het woord…
GINGER RIVER REVIEW
Rise of China’s NEV sector and production capacity issues: views from Ningnanshan
Dit is een deel van een WeChat-blog van 宁南山 Ningnanshan, een invloedrijke Chinese blogger die schrijft over de structuur van de Chinese industrie en aanverwante onderwerpen. Ningnanshan is een onafhankelijke opiniemaker, maar dit specifieke artikel zou de aandacht hebben van de hogere kringen in de Chinese politiek. De auteur maakt duidelijk dat van de enorme groei in de export van Chinese auto’s het merendeel nog steeds uit traditionele voertuigen op fossiele brandstoffen bestaat. Hij geeft een verklaring voor de reden waarom mevrouw Yellen dan toch haar pijlen richt op de sector van de Chinese NEV (new energy vehicles,). De Chinese NEV’s zijn uitstekend en bieden de gewone Chinezen de kans een elektrische wagen aan te schaffen. Sommige westerse producenten hebben het al begrepen en laten hun elektrische auto’s in China bouwen.
THE DIPLOMAT
Washington Is Missing the Point on Alternatives to the Belt and Road Initiative
Washington probeert met bondgenoten (bijvoorbeeld India) het Belt & Road Initiative (BRI) te bestrijden door alternatieve ‘nieuwe zijderoutes’ te plannen en/of aan te leggen (zoals de India-Middle East-Europe Economic Corridor, IMEC). Deze alternatieven zullen waarschijnlijk een beroep doen op BRI-hubs en voltooide projecten, waardoor ze complementair worden in plaats van concurrerende initiatieven. Een win win tegen wil en dank als het ware. De BRI infrastructuur is al aanwezig en werkt goed, de landen waarop de VS zich richt zijn al aangesloten bij het BRI en zij verkiezen samenwerking boven de zero sum– aanpak. Tijd voor Washington om wat aan ‘omdenken’ te doen?
THE EAST IS RED
Three decades, three paradigm shifts: how the internet transformed China
Dit is geschreven door 王箐丰 Wang Qingfeng, een bekende commentator die voor verschillende media werkt en door de jaren heen veel over de Chinese maatschappij heeft geschreven op verschillende platforms, en ook voor Caixin, Huxiu, enz. In deze WeChat blog, overgenomen door The East is Read, legt hij uit hoe de brede en supersnelle ontwikkeling van internet in China diepgaande mentaliteitsverschillen heeft teweeggebracht. Het stuk biedt een westers publiek de mogelijkheid de Chinezen van vandaag wat minder als ‘de ander’ te zien.
FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Delegates from Britain, Ireland and the US learn about the past, present and future of Socialist China
China moderniseert, dat is duidelijk. Welk verband is er dan nog met het socialisme? ‘Een heel duidelijk verband’ volgens de Friends of Socialist China waarvan een delegatie op uitnodiging van de Internationale Afdeling van de CPC naar China trok. Een enthousiast reisverslag over ‘het volk dienen’, het marxisme bestuderen en vernieuwen, groen China en het verzet tegen de nieuwe koude oorlog. Ook marxisten (zeker marxisten?) hebben redenen om China als een partner te beschouwen.
De Leestafel # 32 op 2 mei
Op deze leestafel twee intrigerende vragen. Hoe verhoudt China zich tot de rest van de wereld? Wat kan het voor andere landen betekenen? Vier verschillende visies en uiteenlopende mogelijke antwoorden op deze vragen, ditmaal hoofdzakelijk uit Chinese bronnen.
QQ via GINGER RIVER
This time it’s China’s turn! Du Silu x Zheng Yongnian (qq.com)
In een recente aflevering van die andere interessante substack Ginger River vonden we dit stuk van twee bekende Chinese commentatoren met enerzijds hun kritische visie op de ‘overcapacity hype’ van de VS en de EU, maar anderzijds ook een advies aan de eigen ondernemers en beleidsmakers. ‘China moet er niet voor terugschrikken om de impact van zijn export op sommige ontwikkelingslanden te bekijken. .. ook opkomende economieën zoals Brazilië, India en Mexico zetten zich soms, misschien overdreven, tegen China af. .. Misschien moet China toch een opener beleid voeren ten opzichte van deze landen en meer van hun competitieve voordelige producten importeren.’ Het stuk is verschenen op QQ. De tekst in het Mandarijn is moeiteloos te vertalen via de app op een goede browser.
XINHUA
Feature: 69 years on, the Bandung Spirit remains alive in the Global South
Het officiële persbureau Xinhua bracht dit stuk op 21 april 2024 ter gelegenheid van het bezoek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi aan Indonesië. Dat is niet toevallig: de historische Aziatisch-Afrikaanse conferentie, gehouden in Bandung in 1955, en de ideeën die daar werden gelanceerd, blijven van grote betekenis voor de wereld van vandaag. Immers, de Conferentie van Bandung was ‘de eerste keer dat de landen van het Mondiale Zuiden zich verenigden om zich te verzetten tegen het imperialisme en kolonialisme ter verdediging van hun soevereine rechten en een rechtvaardiger wereld.’
THE EAST IS READ
China can play a greater role in mediating major international conflicts
Het Center for China and Globalization (CCG) is een kennispartner van de prestigieuze Global Solutions Summit waarvan de volgende editie op 6 en 7 mei 2024 in Berlijn wordt gehouden. The East is Read, een substack van het CCG, publiceert in pdf de bijdrage die twee leidende figuren, Henry Huiyao Wang en Mabel Lu Miao, aan deze top zullen leveren. Zij geven rationele argumenten waarom China als min of meer neutrale, maar ervaren en bereidwillige actor bemiddelend kan optreden in de grote mondiale conflicten van dit moment.
BRIX
Will Xinjiang Become the New Miracle of Eurasia?
Het BRIX, Belt & Road Institute in Sweden, brengt de komende weken een reeks reportages over recente bezoeken aan Xinjiang. De lezer wordt een boeiende leeservaring beloofd. ‘Door de regio met eigen ogen te zien, ervaringen en informatie uit de eerste hand op te doen en een dialoog aan te gaan met de mensen daar, veranderden alle eerdere percepties.’ Er is sprake van een ‘grote motivatie om .. meer en dieper van dit uitgestrekte, mysterieuze en kleurrijke deel van China te ontdekken.’ Hert eerste deel in deze serie geeft speciale aandacht aan de economische kenmerken van Xinjiang en zijn rol in het Belt and Road Initiative (BRI).
De Leestafel # 31 van 24 april
Zal de focus van China nog meer verschuiven naar Azië en de zogenaamde ‘Derde Wereld’? Er zijn tekenen dat in ASEAN en in de gemeenschap van landen die volop kiezen voor het Belt & Road Initiative de wil tot samenwerking met China van beide kanten groeit. Zou het kunnen te maken hebben met de omsingeling van China door een steeds agressievere optredende en schijnheiliger sprekende VS? Of met het Europese onvermogen om de wereld ook eens door een Chinese bril te bezien?
CHINA/US FOCUS
ASEAN Nations Are Neither Pro-America Nor Pro-China. They are Pro-ASEAN
Uit een recente enquête bleek dat er een verschuiving is in de houding van leden van de ASEAN ten opzichte van hun relatie met zowel China als de VS. Prof. Wong van Hong Kong University waarschuwt echter dat Beijing dit niet vanzelfsprekend moet vinden. Er blijft aandacht en werk aan de winkel.
CLINGENDAEL SILK ROAD HEADLINES
Chinese investment in Australia falls to second lowest level since 2006
De Chinese investeringen in Australië zijn gediversifieerd maar stijgen niet meer, zo blijkt uit het meest recente rapport daarover van de University of Sydney Business School en KPMG. Enerzijds een geval van ‘remmende voorsprong’ want Australië was een koploper inzake Chinese investeringen, anderzijds gaan er meer investeringen naar ASEAN-landen en BRI-landen nu.
MORNING STAR
Asian ‘Nato’ encircles China
Fiona Edwards van NoColdWar waarschuwt in dit opiniestuk dat de door de VS geleide militaire alliantie Aukus de vijandelijkheden opvoert door Japan uit te nodigen voor het anti-China-pact. Het plaatst de gesprekken die Blinken in Beijing wil voeren extra in een correcte context.
MO*
‘We kunnen China niet begrijpen als we niet de Chinese bril leren kennen’
MO* biedt Carine Defoort, professor Chinese filosofie aan de KU-Leuven, ruimte voor een opiniestuk. De manier waarop de redactie van het tijdschrift dit artikel inleidt kunnen wij niet verbeteren. Een citaat uit MO* dus: ‘China kent het westerse denken veel beter dan omgekeerd. Steeds meer kijkt China naar de huidige internationale werkelijkheid vanuit zijn eigen verleden. Als we dat niet beseffen, bemoeilijkt dat het wederzijds begrip. Dat kan leiden tot misverstanden’.
Copyright matters
Australië -China foto Xinhua/Bai Xuefei disclaimer
AUKUS Morning Star disclaimer
MO* cartoon Feng Zikai (1898 – 1975) disclaimer
De Leestafel in de week van 15 april
Het ‘spook van de Chinese overcapaciteit’, opgeroepen door de regering Biden, ‘waart door de wereld van de mainstream media’. Op de leestafel leggen wij – net zoals vorige week – de teksten en beelden van enkele linkse ‘ghostbusters’.
GEOPOLITICAL ECONOMY REPORT via DEWERELDMORGEN
New tactic in US economic war on China
In DeWereldMorgen lezen wij de volgende aanbeveling van een VIDEO over het spook van de Chinese overcapaciteit: ‘Indiaas-Canadese econome Radhika Desai en VS-econoom Michael Hudson overlopen om de twee weken uitgebreid de economische gebeurtenissen in de wereld tijdens hij Geopolitical Economy Hour. In deze episode bespreken zij de redenen waarom de VS een economische oorlog voeren tegen China – de échte redenen, niet de ideologische argumenten die de mainstream media ongenuanceerd reproduceren.‘
MICHAEL ROBERTS BLOG
China’s unfair ‘overcapacity’
De kritische marxistische econoom maakt brandhout van wat volgens hem de ‘zielige beweringen’ zijn van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen over China’s ‘overcapaciteit’ en ‘oneerlijke subsidies’ aan zijn industrieën. Roberts relativeert ook de klachten over de onevenwichtige handelsbalans die uit de EU komen en hij weerlegt met cijfers de bewering dat China te veel zou produceren voor de export en te weinig voor de binnenlandse consumptie. De marxistische econoom richt zijn pijlen niet alleen op de westerse usual suspects, volgelingen van Keynes. Hij waarschuwt ook dat er Chinese, in het Westen opgeleide, economen zijn die de Chinese regering willen overtuigen om maar voluit te gaan privatiseren.
XINHUA en GLOBAL TIMES
Xinhua Commentary: “Overcapacity” claim unfavorable to globalization, free trade
China’s Commerce Minister hits out at accusations of ‘overcapacity’ by US, Europe
En hoe reageren ‘de Chinezen’ zelf? Net zoals vorige week leggen wij hun eigen argumenten op de leestafel. Dat weerwerk gaat over de noodzaak van faire wereldwijde economische competitie waar China zich zorgvuldig aan houdt, en over het feit dat er mondiaal niet teveel groene, energiezuinige producten verspreid worden, maar juist te weinig. De officiële Chinese pers nodigt Amerikaanse en Europese ondernemingen en politici uit om als conculega’s samen te werken aan een faire globalisering en aanpak van de klimaatcrisis.
Copyright matters
disclaimer : afbeeldingen horen bij de artikelen die ze illustreren, zie de betreffende weblinks.
De foto van het Xiaomi NEV komt van Xinhua/Ju Huanzong en kan ook getraceerd worden via het betreffende artikel
De Leestafel # 29 van 9 april 2024
Een front waarop Washington en Brussel een koude oorlog voeren tegen Beijing en dat op dit moment steeds meer in beeld komt is de aanval op de successen van de Chinese economie en de Chinese aanpak van de klimaatcrisis.
‘China produceert te veel … China verdringt onze bedrijven van de sector nieuwe energie … oneerlijke concurrentie door staatssteun’, heet het. Tot onze verbijstering lezen we in sommige progressieve media hoe gemakkelijk academici en publicisten dit verhaal overnemen. Weliswaar wordt dit overgoten met een links ‘noch-het Westen-noch-China’ sausje. (‘China overspoelt de wereld met elektrische auto’s’ … ‘Chili gevangen tussen China en de EU’). Deze week bevelen wij tekst en beeld aan om als reactie hierop een ander perspectief aan bod te laten komen.
PEKINGNOLOGY
Beijing’s briefing on Janet Yellen’s visit
Het bezoek van de minister van Financiën van de VS, Janet Yellen, is niet onopgemerkt gebleven. Over het centrale thema van wat Washington de overcapaciteit van de Chinese economie noemt, heeft de viceminister van Financiën van China Liao Min een briefing aan de pers gegeven. De viceminister gaat dieper in op de nieuwe consensus en de resultaten van de onderhandelingen met mevrouw Yellen. Hij werkt het standpunt van China over de industriële overcapaciteit uit, waarbij hij naar twee verhalen van het Amerikaanse Bloomberg verwijst.
Zichen Wang, de oprichter en hoofdredacteur van Pekingnology, heeft de toespraak en de er op volgende Q&A met reporters van Xinhua en de nationale televisie van China uit het Chinees vertaald. Wat de elite in de VS en de EU beweren over de Chinese overcapaciteit komen we gemakkelijk (en vaak ongewild) te weten via de gevestigde media. Wat vindt de Chinese regering er echter zelf van? Uit deze briefing en de Q&A kunt u alvast een en ander afleiden. Voor wie de visie van alle kanten wil kennen.
GEOPOLITICAL ECONOMY via DEWERELDMORGEN
The economics of imperialism: Can the Global South resist Western exploitation? Can China help?
In zijn programma Geopolitical Economy brengt Ben Norton Engelstalige YouTube video’s. Je kan naar een van de subthema’s gaan via de tijdcodes in de commentaar onder de video’s of door te scrollen op de rode tijdslijn onderaan in beeld. De aanbeveling van DeWereldMorgen in hun rubriek Tegendraads Leesvoer: ‘dit is een masterclass over de échte wereldeconomie. Essentiële kennis als eerste stap in de strijd voor de omverwerping van een systeem dat het voortbestaan van de mensheid bedreigt’.
YALE ENVIRONMENT 360 via CHINA21 JOURNAL
How China Became the World’s Leader on Renewable Energy
Isabel Hilton, de bekende oprichter en voormalig redacteur van China Dialogue (Chinees klimaat- en milieunieuws), publiceerde in Yale Environment 360,
een online magazine van de Yale School of Environment, dit stuk over lovenswaardige prestaties van de Chinese aanpak van de klimaatcrisis en over de ‘ruimte tot verbetering’ die er volgens haar overblijft.
China21Journal, alweer een nieuw sterrenbeeld in het heelal van substack.com, maakte er een korte samenvatting van, maar beveelt terecht aan om het complete artikel te lezen. Gordon Dumoulin van China21Journal haalt uit Hiltons tekst dat, volgens het Internationale Energie-agentschap, de Chinese productie van hernieuwbare energiebronnen buitengewoon omvangrijk is. Als gevolg daalden de prijzen wereldwijd, wat zeer gunstig is voor de hernieuwbare energiesystemen in armere landen. Hilton vindt echter dat China de capaciteit aan geproduceerde schone energie op een rationelere manier moet inzetten. Daarom hoopt zij dat Beijing erin slaagt daarvoor de nodige regelingen te treffen. Het artikel met alles erop en eraan lezen, een goed idee.
Copyright matters
geopolitical economy DeWereldMorgen tegendraads leesvoer disclaimer
hernieuwbare energie Hilton Xinhua/Zhang Cheng disclaimer
DE LEESTAFEL # 28 van 2 april
Op de leestafel vier artikelen met de economie van China min of meer prominent op de voorgrond. Marxistische publicisten verschillen van mening over het socialistische karakter van het systeem in China en de richting die het kiest. Is de huidige geopolitieke strijd onvermijdelijk tussen concurrerende vormen van kapitalisme of tussen tegengestelde ideologieën? Hoe dan ook, een bekende Chinese economist meent dat China zich tegen die strijd, welke vorm hij ook aanneemt, kan verdedigen dankzij een tweesporenbeleid waarin staats- en privé-economie samen een rol spelen, een aanpak die welvaart en eenheid garandeert.
MORNING STAR
People’s China – what lies ahead? (OPINION)
De Amerikaanse communistische burgerjournalist Zoltan Zigedy (pseudoniem van Greg Godels) stelt in dit opiniestuk scherpe vragen bij het socialisme met Chinese kenmerken. Hij spoort (westerse) linksen aan, of beter gezegd daagt hen uit, om ‘de ontwikkelingen in China met waakzaamheid en een kritische blik te observeren’. Volgens Zigedy zelf is de Volksrepubliek China een ‘creatie met een complexe – vaak tegenstrijdige – relatie met andere landen en met het socialistische project’. Hoewel hij Links verwijt dat het de ‘Chinese kwestie’ te vaak reduceert tot de vraag of China wel of niet een socialistisch land is, doet hij aan dit gezelschapsspel zoals hij het noemt in zekere zin mee. Zigedy wil deze kritiek op hem voorkomen door te suggereren dat hij ‘aandacht besteedt aan de richting’ van het Chinese project, ‘in plaats van over het succes of falen ervan op dit moment te oordelen’. Het is een van de argumenten die deze marxist gemeen heeft met andere linksen bij wie de neiging bestaat om het Chinese en het Amerikaanse systeem op een hoop te gooien en om de huidige terugkeer naar een koude oorlog te zien als een strijd tussen twee vormen van imperialisme. Interessant aan deze tekst is de kijk die hij geeft op enkele redenen waarom veel westerse linksen er zich zo moeilijk kunnen toe brengen het socialisme van China te bestuderen, er over te publiceren en uiteindelijk het te steunen.
GEOPOLITICAL ECONOMY REPORT
What is really happening in China? China’s future: economic decline or the next industrial revolution?
The truth about China’s economy: Debunking Western media myths
Op de website van Ben Norton krijgen professoren politieke economie Radhika Desai, Michael Hudson, en Mick Dunford (in Beijing gevestigd) twee afleveringen van het videoprogramma Geopolitical Economy Hour tot hun beschikking. Zij leggen uit wat er werkelijk gebeurt in de Chinese economie en op het gebied van de technologische ontwikkeling. Het professorale trio schetst de overgang naar een nieuwe industriële revolutie die volgens hen door de Chinese staat in gang is gezet. Zij behandelen ook andere onderwerpen zoals de aanpak van Covid en de buitenlandse politiek, maar altijd in samenhang met de economie. Desai, Hudson en Dunford zeggen niet eenvoudigweg dat China een socialistisch land is. Met nadruk stellen zij wel dat China, met zijn grote particuliere sector en zijn essentiële staatsbedrijven, ‘op betekenisvolle wijze de weg naar het socialisme bewandelt’. Uiteindelijk zijn ‘de teugels van de macht in handen van de leiding van de Communistische Partij van China, die haar legitimiteit dankt aan de bevolking van China, dus niet in handen van de kapitalisten’. Waarbij ze wel het feit serieus nemen dat ook niet-communistische partijen en adviseurs een belangrijke stem hebben in het land. Hun twee gespreken van iets meer dan een uur zijn tot teksten verwerkt. Het bestuderen ervan is een intellectuele uitdaging, mede door de vele grafieken en statistieken. Voor wie hen liever in gesprek ziet is er een VIDEO (en hier) en wie enkel wil luisteren kan dat doen via een PODCAST (en hier).
PEKINGNOLOGY
Justin Yifu Lin: The Pressure, Potential and Pertinacity of the Chinese Economy
Justin Yifu Lin is misschien de bekendste econoom van China. Als adviseur van de regering hield hij een toespraak op 13 maart 2024, na het einde van de jaarlijkse algemene zittingen van het parlement, in China bekend als de ‘Twee Sessies’. Pekingnology kreeg de tekst ter publicatie. Eerst legt Lin uit waarom de hervormingen en openstelling zo’n wonderbaarlijke economische groei konden bewerkstelligen. Vervolgens heeft hij het over de wijdverspreide (buitenlandse) theorieën over de economische ineenstorting van China die sommige van zijn collega’s beïnvloeden, maar volgens hem volledig incorrect zijn. Lin eindigt met zijn persoonlijke en optimistische inschatting van de ontwikkeling van dit jaar en de periode erna. De Chinese regering streeft op twee terreinen naar nationale bloei. Ze wil een sterk land dat zichzelf kan verdedigen en handhaven en een welvarend volk. De planeconomie heeft voor het eerste gezorgd, de belangrijke aanvulling met de markteconomie was nodig voor het tweede. De beide sporen zorgen samen en met succes voor die twee grote doelstellingen en zullen dat blijven doen. Het gaat om een geleidelijk aanpak langs twee sporen, of zoals een Chinees gezegde luidt: 老人老办法,新人新 办法 ‘nieuwe manieren voor nieuwe situaties, oude manieren voor oude situaties.’ De achteruitgang van de Chinese economie moet worden gerelativeerd en de oorzaak is niet dat ‘de staat vooruitgang zou boeken en de particuliere sector zich terugtrekt’. De tegenwind voor China ‘komt voornamelijk voort uit de zwakke buitenlandse vraag’. Het regeringsbeleid dient om dat probleem op te lossen en zal het niet verergeren, in tegendeel.
Justin Yifu LIN kan bogen op een prestigieuze loopbaan aan Chinese universiteiten en bij de Wereldbank. Hij is regeringsadviseur en zetelt in de Chinese People’s Political Consultation Conference (de Politieke Raadgevende conferentie van het Chinese Volk, vergelijkbaar met onze Senaat.)
Copyright matters
bij artikel Zoltan Zigedy Straatbeeld Beijing 2023 foto Xinhua disclaimer
illustratie bij 2 artikelen Geopolitical Economy Report disclaimer
Justin Yifu Lin interview People’s Daily disclaimer
De Leestafel # 27 van 26 maart
‘Vertrouwen’ is het thema op de Leestafel deze week . Chinese opiniemakers verschillen van mening over hoeveel vertrouwen Beijing in Moskou moet en kan hebben. Gebrek aan vertrouwen in Chinese statistieken kan zorgen voor hoofdbrekens bij economisten en Chinavorsers. Ten slotte, dichter bij huis nog: ‘kunnen we China vertrouwen?’ was de titel van een interessant boek alweer een tijdje geleden. Wordt die vraag niet veel te vanzelfsprekend gesteld en negatief beantwoord? Stuiten wij hier op een onderschatte vorm van racisme? Lees en zorg dat je ‘het beter weet’.
SINIFICATION
Why China Should Have Distanced Itself from Russia Over Ukraine
en
Why China-Russia Ties Must be Strengthened
Sinification bracht kort na elkaar twee artikelen met radicaal verschillende visies op Rusland, de oorlog in Oekraïne, en hoe China met het land en met het conflict het beste kan omgaan. Het ene is een commentaar van een van China’s voornaamste Rusland-experts, Feng Yujun, waarin hij zijn eerdere standpunten herhaalde dat de Russische invasie van Oekraïne niet te rechtvaardigen was, en dat China een strategische fout begaat als het in deze kwestie te zeer de kant van Moskou kiest. Het andere is een analyse van een academicus en voormalige luchtmachtkolonel, Wang Xiangsui, waarin precies het tegenovergestelde wordt betoogd en steeds nauwere banden met Moskou worden bepleit. Het enige waarover de twee opiniemakers het eens lijken te zijn, aldus de hoofdredacteur van Sinification, is dat Rusland een wispelturige vriend kan zijn en dat omzichtigheid dus nodig blijft in de betrekkingen ermee.
THE EAST IS READ
Senior statistician explains China’s GDP accounting
In het Westen en daarbuiten, maar ook in China, kijken analisten en journalisten met enige scepsis, om niet te zeggen wantrouwen, naar officiële economische statistieken. Vooral als die uit China komen en opgemaakt zijn door het Nationale Bureau voor de Statistiek van China. Statistieken zijn voor leken soms moeilijk te doorgronden en worden vaak verkeerd geïnterpreteerd. Optimistische en pessimistische berekeningen werken het verschijnsel in de hand dat er radicaal tegengestelde visies bestaan op de toestand en de toekomst van de Chinese economie. Onlangs publiceerde Xu Xianchun een bekend statisticus met een uitstekende reputatie het boek A Probe into China’s Official Statistics: Comprehension and Utilization. The East is Read linkt naar een interview van Xu met de krant Economic Observer. De professor legt uit waarom statistieken fout lijken of zijn, of moeten worden aangepast. Een van de belangrijkste vragen is hoe diegenen die China willen bestuderen en begrijpen statistieken het beste kunnen interpreteren en er gebruik van maken.
MORNING STAR
Sinophobia unmasked: the racism pandemic
In de gevestigde media, die met een progressief imago niet uitgezonderd, zijn verhalen over een Chinese dreiging, Chinese spionnen en onbetrouwbaarheid even gangbaar geworden als het weerbericht. De neerbuigendheid en de vanzelfsprekendheid waarmee Chinese figuranten in die verhalen als knoeiers en bedriegers worden neergezet is opvallend. De vredespolitiek van China en de samenwerking van het land met andere landen uit het mondiale Zuiden wordt als een grote leugen voorgesteld. Achterdocht wordt gewekt in ‘kwesties’ van Huawei tot TikTok. Journalisten doen beweringen zonder bewijzen en ze nemen vaak niet de moeite om bewijzen te zoeken, wetende dat dit niet meer nodig is als het over ‘de Chinezen’ gaat. Hoe dat komt? Volgens Fiona Sim, een freelance politiek commentator die in Londen woont en in de publieke sector werkt, is een belangrijke oorzaak een onderschatte vorm van racisme: de sinofobie die samenhangt met de nieuwe Koude Oorlog tegen dat land. Zij schreef haar artikel ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Bestrijding van het Racisme.
Copyright matters
disclaimer illustraties
bij Rusland-China artikelen afkomstig van CGTN
bij stuk over statistieken, afkomstig van Senior statistician explains China’s GDP accounting
bij artikel sinofobie, afkomstig van FoSC
De leestafel # 26 van 19 maart
Op deze leestafel een artikel over China als ‘retailmacht’ en een rapport (119 pp.) over ontkoppeling, beide met een link naar Nederland en dan vooral het Nederlandse bedrijfsleven. We lezen de analyse van specialisten die zich afvragen wat we kunnen leren van de economische en technische prestaties van China, en die bepaalde vooroordelen willen bestrijden. Sommige Nederlandse ondernemers maken zich toch zorgen, bijvoorbeeld over de successen van de Chinese webshops, anderen (ASML) krijgen verbod van de VS om nog langer met China te handelen. Er zijn echter ook ondernemers die ‘een meer evenwichtige relatie willen, zowel met de VS als met China’. En, over ondernemers gesproken: Jenny Clegg, een levenslange vriendin van China, legt uit dat de speciale verstandhouding tussen die bevolkingsgroep en de CPC wortels in het verleden heeft.
RETAILTRENDS via CHINA TALK
China: van fabriek van de wereld naar retailgrootmacht? Deel 1
Samen met een drietal Rabobank experts schreef Ed Sander (China Talk) voor RetailTrends, ‘het medium voor professionals in retail en brands’ drie artikelen over de invloed van China op (online) detailhandel. Deze vier specialisten zijn onder de indruk van het feit dat ‘China de grootste economie ter wereld wordt en op vele vlakken het Westen heeft ingehaald’. Zij weten waarover ze schrijven omdat ze via contacten, reizen en informatie dit fenomeen al langer grondig bestuderen. In het eerste deel van het drieluik – China, van fabriek van de wereld naar retailgrootmacht? – beschrijven ze de enorme sprongen die het land gemaakt heeft in 30 jaar, op gebieden zoals handel, economie, onderzoek en maatschappelijke ontwikkeling. Ze hebben het ook over nearshoring, het produceren van goederen dichter bij huis, in plaats van in verre landen. Hun doel is om ‘een genuanceerd beeld te schetsen van China als fabriek van de wereld en zijn relatie met het Westen. Ze willen naar eigen zeggen de lezer uitdagen om na te denken over mogelijke kansen, bedreigingen, vooroordelen en (eventueel onjuiste) aannames en slagen daar ook in. Dit, ondanks het feit dat ze een van die aannames, afkomstig uit een bepaalde propagandistische hoek, menen te moeten bevestigen (“vandaag de dag kent China, los van de Oeigoeren, meer vrijheid dan je zou denken”). Hun conclusie is alvast de moeite waard: lees de laatste alinea ‘Dus wat kunnen we leren?’, maar niet zonder eerst het hele en vlot leesbare artikel zelf doorgenomen te hebben. Deel 2 van het drieluik zal gaan over disruptieve Chinese platforms, hun kracht en snelheid en over vraagstukken rondom data en privacy. In deel 3 – Chinese rommel? – behandelen de auteurs de productie van spullen en arbeidsomstandigheden.
Ed Sander, een China Digital Tech Researcher, is geen onbekende voor de lezers van ChinaSquare: we namen verschillende artikelen van hem over (zoals de reeks over China’s grote internetschoonmaak) of verwezen naar hem in onze eigen stukken.
LEIDEN ASIA CENTRE
Dealing with Decoupling from China: Business Strategies in a Changing World
Professor Frank Pieke en Bert Hofman, twee vooraanstaande sinologen, met als werkveld West-Europa en Azië, geven de beschrijving van een onderzoek naar de vraag hoe westerse en Singaporese bedrijven ‘een productieve en voordelige relatie met China kunnen blijven onderhouden zonder al te grote afhankelijkheid van China’. De onderzoekers peilden ook naar de kwetsbaarheid voor binnenlandse veranderingen in China. Anderzijds was het een doel van de studie om na te gaan hoe bedrijven uit verschillende landen van elkaar kunnen leren de risico’s te beheersen die voortvloeien uit het zakendoen met China nu er in toenemende mate beperkingen van hun relatie met China dreigen als gevolg van politieke overwegingen en strategische risico’s, met name vanwege de toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten. Daarom blijken bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven stilaan kritisch te zijn over de Nederlandse steun aan de Verenigde Staten. Zij pleiten voor een meer evenwichtige omgang met zowel de VS als China. Het project Dealing with Decoupling from China omvatte interviews met vertegenwoordigers van 60 bedrijven uit Nederland, Singapore, Japan en Duitsland. Het rapport erover is direct downloadbaar als pdf of via de website van Leiden Asia Centre
De opdracht voor het onderzoek kwam van China Kennisnetwerk (CKN) dat de strategische kennisontwikkeling over China wil bevorderen voor de Nederlandse Rijksoverheid. De studie werd ondersteund door het Leiden Asia Centre en het East Asia Institute van de National University of Singapore. Prof. Pieke, Bert Hofman hebben hieraan samengewerkt met Rumi Aoyama, Emma Burgers, Ryan Ho, Kong Tuan Yuen, Tan Chia How and Eric Siyi Zhang. Goed om te weten: ‘de verantwoordelijkheid voor de inhoud en voor de geuite meningen ligt uitsluitend bij de auteurs en houdt geen goedkeuring in door het secretariaat van het Kennisnetwerk China en/of de Nederlandse ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken’.
FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Understanding the role of the private sector in the Chinese economy
Jenny Clegg hield een toespraak voor de lezers van de linkse Britse krant Morning Star over een thema waar (westerse) linksen het moeilijk mee hebben: de vragen die zij zich stellen bij de groei in de afgelopen decennia van de marktverhoudingen en de particuliere sector. Dr. Clegg legt de rol van de privésector in de huidige fase van de Chinese ontwikkeling uit. Zij begint echter met een stuk geschiedenis over de nationale bourgeoisie tijdens de Chinese Revolutie, het verzet tegen de Japanse invasie en de periode van wederopbouw in de fase van de zogenaamde Nieuwe Democratie 1949 tot 1956. Clegg stelt dat nationale kapitalisten in China soms een anti-imperialistische houding aannamen en dat sommigen onder hen bovendien ‘bereid waren het leiderschap van de CPC onder de juiste omstandigheden te aanvaarden’. Volgens haar ‘beïnvloedt dat vandaag de dag nog steeds de houding van de CPC ten opzichte van de particuliere ondernemers.’ In haar toespraak geeft Dr. Jenny Clegg, die al een leven lang een kenner en vriendin van de China is, meer inzicht in het specifieke karakter van de Chinese socialistische markteconomie, waarin de publieke en private sector in wezen een symbiotische relatie hebben, maar waar de staat de algehele controle behoudt.
Copyright Matters
disclaimer
Alle foto’s staan in het artikel dat ze illustreren en waarnaar wordt verwezen, behalve e-commerce bij het retail-artikel van Retailtrends via China Talk Dat is van Xinhua/Liu Lingyi
De leestafel # 25 van 12 maart
Op de leestafel alweer stukken over de toestand van de Chinese economie en over internationale zaken, veiligheid, defensie. Wie ze leest ontdekt vanzelf het verband tussen deze thema’s.
CHINA DAILY
China’s GDP growth target seen as indication of confidence in rebound
Reporters van de China Daily zijn in Londen, Nairobi en Silicon Valley experts gaan opzoeken om hun mening te vragen over het werkrapport van de Chinese regering dat premier Li Qiang op 5 maart heeft voorgelegd aan het Nationale Volkscongres. Hun gesprekspartners zien in het rapport een positievere en meer aantrekkelijke stand van zaken in de huidige Chinese economie en politiek dan de meeste westerse commentatoren. De buitenlandse deskundigen die het woord krijgen in de China Daily zijn optimistisch gestemd over de plannen die de instemming kregen van het Nationale Volkscongres dat op 11 maart met een oproep tot eenheid en solidariteit werd afgerond. Volgens de westerse analisten die hun sympathie voor het socialistische China niet verhelen zal de Chinese economie op een realistische, maar meer kwaliteitsvolle manier gaan groeien. Dat zal de grondslag leggen voor een geslaagde verdediging tegen westerse ondermijning en oorlogsplannen, en voor een voortzetting van de vredespolitiek en een versterkte focus op Zuidoost-Azië en het Mondiale Zuiden.
MICHAEL ROBERTS BLOG THE NEXT RECESSION
China’s next decade
Ook de invloedrijke marxistische econoom Michael Roberts beoordeelt het werkrapport en de plannen die ter tafel kwamen tijdens het Nationale Volkscongres. Hij ziet dat dit alles naadloos past binnen het huidige vijfjarenplan van China dat in 2021 werd overeengekomen. Roberts merkt op dat China ernaar blijft streven om in 2035 een ‘gematigd ontwikkelde’ economie te worden en de ongelijkheid tussen stedelijke en plattelandsgebieden te verminderen. Beijing werkt volgens het model van dubbele circulatie: een uitbreiding van industriële export gecombineerd met de ontwikkeling van de binnenlandse economie en de vermindering van de afhankelijkheid van buitenlandse import en investeringen. Roberts onderzoekt of China inderdaad kan blijven groeien en de levensstandaard kan verhogen, ‘ondanks pogingen van westerse regeringen om deze groei te beteugelen of te wurgen’. Kan China erin slagen bijna 1,4 miljard mensen een levensstandaard te bezorgen die nog steeds het voorrecht is van een kleine groep landen in Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië? Met concrete cijfers toont de marxistische econoom aan dat zijn westerse (en enkele Chinese) collega’s volledig fout zitten met hun paniekverhalen over de sputterende Chinese economie. Belangrijker nog: Roberts betoogt overtuigend dat wat China nodig heeft niet meer vrijheid voor de privé-economie is, maar juist meer publieke investeringen en staatsinterventie. Afgaande op het lopende vijfjarenplan en de besluiten van het Volkscongres heeft hij er alle vertrouwen in dat dit precies is wat de communistische partij begrijpt en gaat organiseren.
VREDE
Versterkte strategische aanwezigheid van de VS en de NAVO in Zuidoost-Azië
Ludo De Brabander geeft een gedetailleerd en concreet overzicht van hoe hard de VS afgelopen tien jaar heeft gewerkt aan de versterking van zijn strategische aanwezigheid in Zuidoost-Azië, zowel via de NAVO als via regionale partnerschappen. Washington is volgens de woordvoerder van Vrede vzw niet enkel gemotiveerd door het groeiende economische belang van de regio, maar ook door de ‘toenemende macht van China en zijn expansieve maritieme ambities in de Zuid-Chinese Zee’. Het is niet helemaal duidelijk of De Brabander het dan in zekere zin eens is met de westerse beweringen dat er van China een dreiging uitgaat. Ondubbelzinnig wijst het artikel in Vrede echter wel op de gevaren van ‘het VS-beleid dat een belangrijke drijvende kracht lijkt te zijn achter de militarisering van de Indo-Pacific, die de kans op een nucleaire confrontatie heeft vergroot’. Volgens Vrede is ‘datgene wat de landen echt nodig hebben: dialoog, diplomatie, ontwapening en vertrouwenwekkende maatregelen’. En laat dat nu juist ook de boodschap zijn die uit Beijing weerklinkt.
CHINA DAILY
Expert hails China’s global initiatives
Keith Bennett, een Brits analist internationale politiek, betoogt dat de 3 ‘global initiatives’ van Xi Jinping het fundament zijn voor het Chinese buitenlandbeleid. De geopolitiek van Beijing werd uitgelegd tijdens een persconferentie van Wang Yi in de marge van het Nationale Volkscongres. Aan die persconferentie besteedde De Standaard weinig aandacht, behalve met het zinnetje dat ‘tegenover 1200 journalisten buitenlandminister Wang Yi keihard uitgehaald’ zou hebben naar Amerikaanse sancties, een zwaar overtrokken bewering. Nico Tanghe, redacteur van dienst, herhaalt vervolgens belachelijke (maar wel gevaarlijk escalerende) complottheorieën van de Wall Street Journal over een regeringsbevel om minder en minder software uit de VS te gebruiken onder de codenaam Delete A (‘verwijder Amerika’). Hij suggereert dat China ‘stiekem’ handelt, ‘dingen verzwijgt’ en dat de VS met open vizier ‘de Chinese opmars in de wereld willen tegenhouden’. Het valt te betwijfelen of journalisten zoals Tanghe openstaan voor de stellingen van Keith Bennett dat ‘China zijn beleid, zijn filosofie en zijn voorstellen eigenlijk heel duidelijk naar voren brengt’ en dat je dus China beter kunt leren kennen door de overheidsdocumenten serieus te nemen en eens grondig te bestuderen. Bennett heeft dat zelf gedaan en ziet een duidelijke samenhang tussen het Global Development Initiative, het Global Security Initiative en het Global Civilization Initiative. ‘Ontwikkeling is nog steeds de meest dringende behoefte voor de meerderheid van de mensheid… Maar wat hebben de mensen nodig om ontwikkeling te realiseren? Vrede en veiligheid.’ De vervulling van die twee voorwaarden hangt af van het besef dat de geschiedenis van de mensheid, die duizenden jaren beslaat, een verscheidenheid aan beschavingen heeft zien ontstaan’, die je niet met elkaar moet laten botsen of in een hiërarchie onderbrengen. Het is beter de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen te respecteren en zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden. En dat zijn twee kernprincipes van de buitenlandse politiek van China.
Copyright Matters
Portret Li Qiang gehaald bij FoSC disclaimer
Staafdiagram GDP van Michael Roberts blog disclaimer
Marineschepen wikimedia commons via Vrede disclaimer
Illustratie Keith Bennett FoSC disclaimer
De Leestafel # 24 van 5 maart
De meningen onder specialisten over de toestand van de Chinese economie lopen sterk uiteen. Gewapend met statistieken en uiteenlopende systemen om de groei te berekenen voeren zij het debat over welke richting de hervormingen uit zullen gaan (of horen te gaan). Meer of minder planning en marxisme? Meer of minder gelijkheid, consumptie, of vrijheid voor de privésector en de hoger opgeleiden? Jammerlijk afwezig bij de economische debatten is het effect van de Amerikaanse oorlogsvoorbereidingen tegen China. Toch kan het juist het oorlogsgevaar zijn dat Beijing dwingt tot harde economische en technologische ingrepen. Deze week op de leestafel drie artikelen met een weergave van tegengestelde inschattingen over de staat van de Chinese economie en een analyse van hoe en waarom Washington in stilte de Apocalyps in de Pacific lijkt voor te bereiden.
MONTHLY REVIEW
China’s economy is still far outgrowing the U.S. – contrary to Western media “fake news”
Op basis van onlangs vrijgegeven bbp-gegevens voor China, de VS en de andere G7-landen voor het jaar 2023 maakt John Ross een beoordeling van ‘de prestaties van China, de VS en de grote economieën – zowel in termen van de binnenlandse doelstellingen van China als internationale vergelijkingen’. De VS heeft volgens de Britse economist ook op dit terrein een ware propagandacampagne tegen China gelanceerd waarin misleidende statistieken centraal staan. De Chinese economie zou aan een neergang begonnen zijn en op de middle income trap afkoersen. Ross merkt echter op dat het Amerikaanse bbp in 2023 met 2,5% is gestegen –en het Chinese bbp met 5,2%. Dat doet hij onder andere met cijfers van Amerikaanse Bureau of Economic Analysis, het officiële Amerikaanse statistiekbureau voor economische groei. Het bevestigt wat Michael Roberts, een andere marxistische economist (die kritischer dan Ross staat tegenover het Chinese politieke systeem), al schreef in januari dit jaar. Ook Marc Vandepitte’s stuk over de Chinese economie lijkt niet strijdig met de beoordeling van John Ross en van Michael Roberts. Het doel van het westers fake news over de crisis van de Chinese economie is om steun te geven aan adviseurs in China en daarbuiten die willen dat het land de structuur van een westerse economie overneemt. Als dat gebeurt zal China volgens Ross vertragen tot hetzelfde groeitempo als de westerse economieën – en er daarom niet in slagen zijn economische doelstellingen voor 2035 te verwezenlijken. Ross daarentegen hoopt dat de Chinese politici kiezen voor het behoud van de socialistische componenten in de economie, dan kan het land twee keer zo snel groeien als de langetermijntrend van de VS, bijna twee en een half keer zo snel als het gemiddelde voor landen met een hoog inkomen, en meer dan 50% sneller dan de mediaan voor ontwikkelingslanden. China is volgens hem bewijsbaar in staat gebleken om dit doel bereiken. John Ross is een senior fellow bij het Chongyang Institute for Financial Studies, Renmin University of China. Van 2000 tot 2008 was hij directeur economisch beleid van de socialistische burgemeester van Londen Ken Livingstone.
SINIFICATIONYao Yang on China’s New Era: A Return to a Planned Economy? (Part 1)
From reform and opening-up to the new era: how is China changing? (part 2)
Door Yao Yang, de directeur van het China Center for Economic Research en van het Institute of South-South Cooperation and Development, Peking University. Yao die tot voor kort decaan was van de National School of Development, ook Peking University, beschrijft in een long read zijn visie op problemen in de Chinese economie (en maatschappij). Zo heeft ‘het harde optreden van Beijing tegen de overdreven liberalisering van de Chinese economie’ volgens deze gezaghebbende publieke intellectueel ‘ernstige gevolgen gehad voor de Chinese aandelenmarkt, de vastgoedsector en particuliere ondernemingen in het algemeen’. Hij ziet niet graag dat wat hij ‘ouderwets links’ noemt zwaarder is gaan wegen op de politieke agenda en spreekt van een ‘kleine comeback van het marxisme in China’. Yao meent ook dat ‘de centralisering en aanpassingen onder Xi een pijnlijk proces zijn voor Chinezen die de afgelopen decennia gewend raakten aan een meer hervormingsgezind klimaat’ en dat er daarom een vertrouwenscrisis is tussen rijkere Chinese burgers en de partij.’ Het zijn uitspraken die westerse journalisten graag citeren (zie De Standaard van afgelopen weekend). In die kringen zal de remedie die Yao Yang voorschrijft op instemming kunnen rekenen (vooral duidelijk in deel 2 van de long read). Beijing kan maar beter ‘breken met zijn ideologische verleden en met nieuwe politieke doctrines komen’. Yao suggereert daarbij een keuze voor het confucianisme en een gematigd links liberalisme, niet zo heel erg nieuw dus.
GEOPOLITICALECONOMY.COM
After Ukraine, US readies ‘transnational kill chain’ for Taiwan proxy war
De Verenigde Staten hebben de levering van een pakket wapens ter waarde van 75 miljoen dollar aan de autonoom handelende Chinese provincie Taiwan goedgekeurd, met daarin de verkoop van het Link 16-communicatiesysteem. Link 16 is een kernsysteem in het Amerikaanse militaire communicatiearsenaal. Concreet is het een storingsbestendig tactisch gegevensnetwerk voor het coördineren van NAVO-wapensystemen voor gezamenlijke operaties in oorlog. Als de afsluiting van dit contract echt doorgaat, wil dit volgens geopolitiek analist en journalist K.J. Noh zeggen dat de regering-Biden net zo serieus en vastberaden is om een grootschalige oorlog met China over Taiwan uit te lokken en te voeren als met Rusland over Oekraïne. Het US Naval Institute (USNI) noemt het plan om Taiwan verder te bewapenen tevreden en met enige trots de laatste schakel in een Coalition Kill Chain for the Pacific’. De auteur van deze waarschuwende analyse, K.J. Noh, is gespecialiseerd in de geopolitiek en politieke economie van de regio Azië-Pacific. Hij is lid van Veterans for Peace en Pivot to Peace. Noh geeft de economische achtergrond weer van de Amerikaanse zucht naar een wereldoorlog die in Azië zou beginnen en legt uit waarom de elite in Washington vindt dat de tijd dringt om eraan te beginnen.
Copyright matters
foto bij artikel John Ross disclaimer
foto Yao Yang van Cao Yi commons wikipedia disclaimer
link 16 reclame van BAE systems disclaimer
De leestafel # 23
Ook in China is de uitdrukking ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ bekend, maar wordt ze tegelijk wat gerelativeerd: het is immers nodig met beide categorieën goede betrekkingen te onderhouden. Op de leestafel deze week: twee stukken over China en zijn buurlanden en twee over verre vrienden (om precies te zijn: een trouwe vriendin die van verre kwam).
ASIA TIMES
China is not turning Japanese
In deze analyse worden de verschillen tussen economische problemen in China en Japan op een rij gezet, naast de verschillen in situatie, aanpak en prognose. De tekst is bedoeld om voorspellingen te weerleggen dat China na een periode van economische bloei het slachtoffer zal worden van ‘enorme overinvesteringen en verkeerd toegewezen kapitaal’. De economische groei van China zou te danken zijn aan het Japanse model. Beijing zou nu, net als Japan, volgens die redenering een lange periode van pijnlijke economische aanpassingen te wachten staan. De redacteur van AsiaTimes legt echter uit dat dezelfde voorspelling al in 2010 is gedaan en niet is uitgekomen. Intussen is China verder gegroeid en is de situatie er veranderd en grotendeels verbeterd. Bovendien hebben de vier Aziatische tijgers, landen en regio’s die ‘ook gewerkt hebben volgens het Japanse model,’ om diverse redenen niet dezelfde neergang gekend als hun voorbeeld. Het onvergelijkelijk veel grotere China zal dankzij eigen factoren ontsnappen aan het drama van het Japanse model. De grote Chinese troef is de verbetering van zijn menselijk kapitaal door middel van een verstandig en vooruitziend onderwijsbeleid, dat nog maar net op gang begint te komen. Om te voorkomen dat het onderwijs de nationale belangen vergeet heeft China bijvoorbeeld ‘onlangs de hele bijlesindustrie met winstoogmerk verboden’. ‘In de komende twee tot drie decennia zal China zijn personeelsbestand overspoelen met nieuwe wetenschappers en ingenieurs voor bedrijven waar je nog maar kort geleden nog nooit van hebt gehoord – CATL, BYD, DJI, miHoYo, BOE Technology Group.’ De auteur is een onlangs opgedoken AsiaTimes journalist die schrijft onder het pseudoniem Han Feizi, een schuilnaam geleend van een klassieke Chinese filosoof uit de 3e eeuw voor het begin van onze tijdrekening.
CHINA – US FOCUS
Strategic Reset: New Golden Era of China-Vietnam Relations?
Een invloedrijk professor Internationale Betrekkingen uit de Filippijnen beschrijft de gebieden waarop de relatie tussen Vietnam en China inniger wordt, waarom dat zo is en aan welke beperkingen die ontwikkeling onderhevig is. Deze Richard Javad Heydarian geeft gedetailleerde achtergrondinformatie over de grote beleidslijnen van de Vietnamese binnen- en buitenlandse politiek en hun historische wortels. Verder schat Heydarian de kansen in voor de VS, andere westerse landen en hun bondgenoten om Vietnam uit te spelen als economisch, politiek en militair tegengewicht voor China. Dat is Heydarians functie: de VS & Co de nodige informatie verschaffen voor een succesvol laveren tussen verschillende staten in Azië. Het is degelijke informatie waar ook vrienden van China hun voordeel mee kunnen doen.
CCGUPDATE.SUBSTACK.COM
Dario Mihelin: Croatia and China in the Diamond Era of Bilateral Relations
Dario Mihelin, de ambassadeur van de Republiek Kroatië bij de Volksrepubliek China en bij Mongolië heeft een artikel geschreven over de betrekkingen die zijn land met China onderhoudt. Het CCG (het Center for China and Globalization) plaatst het op zijn substack als smaakmaker bij een recente publicatie, The Future of China’s Development and Globalization: Views from Ambassadors to China. Dit boek is het zevende deel in de reeks ‘China and Globalization’ en de tekst hoort bij – China and the World in a Changing Context: Perspectives from Ambassadors to China. Ambassadeur Mihelin geeft een opvallend positief overzicht van projecten waar Kroatië en China aan hebben samengewerkt vroeger en sommige die vandaag nog lopen. Het zijn programma’s op de meest diverse gebieden van infrastructuur, handel, economie en cultuur. Mihelin verwijst een aantal keren naar wat hij ‘de Russische agressie tegen Oekraïne’ noemt en komt tot opmerkelijke conclusies. Zo wil Kroatië een duurzame, betrouwbare en onafhankelijke energievoorziening en rekent het land daarvoor op de nu al succesvolle en toenemende samenwerking met China. Blijkbaar vreest Kroatië de toenaderingspogingen en voorstellen van China niet, en ziet het Balkanland China helemaal niet als een macht die Europa wil verdelen. In zijn ogen is het eerder zo: ‘voor Kroatië als EU-lidstaat is een versterkte samenwerking tussen de Europese Unie en China op het gebied van mondiale vraagstukken, zoals mondiale vrede en veiligheid, klimaatverandering, ontwikkelingshulp en energievraagstukken van het allergrootste belang’.
FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Isabel Crook: an appreciation
Friends of Socialist China (FoSC) publiceert wat het – terecht – een ‘ontroerend en informatief eerbetoon aan de uitmuntende communistische en levenslange vriendin van China, Isabel Crook (1915-2023)’ noemt, geschreven door een goede vriendin van vele tientallen jaren, Dr. Jenny Clegg. De bio van Jenny Clegg luidt: ‘een gepensioneerd academicus, vredesactivist en lid van de FoSC-adviesgroep, die in dit stuk rijke inzichten biedt in een overzicht van Isabel Crook’s levenslange inzet voor de Chinese revolutie, haar unieke en baanbrekende benadering van de antropologie, haar grondige empathie voor de armen op het Chinese platteland, en haar aanhoudende maar voorzichtige optimisme over de toekomst van het socialistische China’. Dat laatste hield stand tijdens de vervolging die Crook en haar man moesten ondergaan tijdens de Culturele Revolutie. Ze werden later gerehabiliteerd en de legendarische premier Zhou Enlai bood namens de regering en de partij verontschuldigingen aan. In 2019 was Isabel een van de tien personen die een speciale vriendschapsmedaille ontvingen, gecreëerd door Xi Jinping ter ere van de bijdrage van buitenlanders aan de ontwikkeling en de internationale betrekkingen van China.
Copyright matters
disclaimers de herkomst van de illustraties is aangegeven bij de foto bij elk artikel, ophaalbaar via de link naar dat artikel.
Bij het artikel over Vietnam staat echter een foto van Xinhua/Hu Jiali disclaimer
De Leestafel # 22
Op deze leestafel alweer artikelen die ons opvielen tijdens de afgelopen twee weken. Twee specialistische stukken over hoe China zich teweerstelt tegen de Amerikaanse chipwar en andere pogingen om zijn technologische opgang te stuiten. Zie ook het artikel https://www.chinasquare.be/kan-china-zich-verdedigen-in-de-chip-war-die-de-vs-voert/
Verder een artikel uit het vooraanstaande Carbon Brief over de intussen vermaarde giga-ontwikkeling van alternatieve energiebronnen in China. Tot slot: een analyse van het Center for Strategic and International Studies (CSIS) met adviezen voor Washington om de kwestie Taiwan zo voordelig mogelijk in te zetten tegen China. Een atypische tekst voor ChinaSquare dus, onder het motto ‘wie de plannen van zijn tegenstander kent is beter voorbereid om weerwerk te bieden’.
CHINA ACADEMY
2024: How Does China Overcome the US’ Chip Sanctions?
De deskundigen van dit wetenschapsmagazine leggen uit waarom en hoe China in zijn chipproductie-sector elk procesknooppunt en elke industriële schakel opnieuw zal moeten uitvinden, wat duur zal zijn en veel tijd zal kosten, maar absoluut nodig is. Zie ook dit ChinaSquare artikel.
PEOPLE’S DEMOCRACY
Chip Wars: Breaking the Siege
De VS ziet de ontwikkeling van halfgeleidertechnologieën met hun buitensporige impact op de moderne productie en economie als een effectief mechanisme om China onder controle te houden. China haalt echer zijn achterstand in en loopt in veel gevallen de VS voorbij op het gebied van grensverleggende technologieën. Volgens de Indiase marxistische auteur dank zij China’s socialistische systeem.
Zie alweer dit ChinaSquare artikel.
CARBON BRIEF
Analysis: Clean energy was top driver of China’s economic growth in 2023
Een analyse met veel statistieken van Lauri Myllyvirta en Qi Qin. Schone energie heeft in 2023 voor een recordbedrag van 11,4 biljoen yuan (1,6 biljoen dollar) bijgedragen aan de Chinese economie. Dat was goed voor de volledige groei van de investeringen en de sector kende een groter aandeel in de economische groei dan welke andere industriële activiteit ook. Carbon Brief liet een nieuwe sector-per-sector analyse maken, gebaseerd op officiële cijfers, maar ook op gegevens uit de industrie zelf en rapporten van analisten. De resultaten ervan laten dus een enorme toename van investeringen in Chinese schone energie zien vorig jaar – in het bijzonder de zogenaamde ‘nieuwe drie’: zonne-energie, elektrische voertuigen (EV’s) en batterijen. Het is waarschijnlijk dat de Chinese regering enorme middelen zal blijven inzetten voor groene energie, waarvan niet alleen China, maar de hele wereld zal profiteren.
CENTER FOR STRATEGIC AND INTERNATIONAL STUDIES (CSIS)
Building International Support for Taiwan
Verslag van een internationale werkgroep van het CSIS die een zestal strategische lijnen naar voren schuift om meer internationale steun voor Taiwan te krijgen. Kernpunt: probeer landen mee te krijgen door specifieke belangen uit te spelen (zoals de angst dat actie vanuit Beijing hun leverketens kan verstoren) eerder dan met ideologische oproepen rond soevereiniteit of democratie. Opmerkelijk: de auteurs danken het Taipei Economic and Cultural Representative Office in de Verenigde Staten (TECRO) voor zijn genereuze steun. (het Tecro is de organisatie die het af en toe niet kan laten zich ‘ambassade’ van Taiwan te noemen)
Copyright Matters
Afbeelding bij artikel China Academy: Wikimedia Commons, lemma ‘integrated circuits’ disclaimer
Afbeelding bij analyse People’s Democracy: Friends of socialist China disclaimer
Foto bij schone energie foto Xinhua/Sui Xiankai disclaimer
Taiwan by night (foto Xinhua Zhu Xiang) disclaimer
De Leestafel # 21 van begin februari 2024
Vandaag op de leestafel: twee verhalen over draken, naar aanleiding van het Lentefeest dat in volle gang is en dat het maanjaar van de Houten Draak heeft ingeluid. Plus: wat kan de wereld verwachten van de tegengestelde geopolitieke benaderingen die enerzijds de VS en anderzijds China te bieden hebben? Zelfs bij het begin van wat hopelijk een gelukkig nieuw jaar wordt, ontsnappen we daar niet aan.
SIXHTTONE
How the Dragon King Emerged From the Waves
Sheng Wenqiang, die je de cultuurredacteur van SixthTone zou kunnen noemen, geeft uitleg over het mythische dier dat het begonnen maanjaar zal beheersen. Het zijn dingen die voor veel westerse lezers nieuw en boeiend kunnen zijn, bijvoorbeeld dat de draak het enige dier in de Chinese dierenriem is dat niet in de echte wereld bestaat en dat hij uit zee komt. Laat u meeslepen en verlustig u in de illustraties.
FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Embracing the Year of the Dragon
Keith Bennett, consultant, geopolitiek analist en mederedacteur van Friends of Socialist China, merkt op dat het feest van het nieuwe maanjaar steeds meer een volksfeest over de hele wereld is geworden. Hij geeft voorbeelden hiervan uit Groot Brittannië. In dat land wordt het Lentefeest niet alleen gevierd door de Chinese gemeenschap en iedereen die een band met China heeft, maar in toenemende mate door mensen uit alle gemeenschappen en alle lagen van de bevolking. Bekende progressieve figuren hebben daar een flinke bijdrage aan geleverd, o.a. de vroegere burgemeester van Londen Ken Livingstone en wijlen Jude Woodward, de auteur van Amerika tegen China
GEOPOLITICAL ECONOMY REPORT
BRICS+ and the future of the international order
In een gedegen en stevig onderbouwd artikel onderzoekt Elias Jabbour – professor aan de staatsuniversiteit van Rio de Janeiro (Brazilië) – de dynamiek van de verschuivende verhouding tussen de wereldmachten en de opkomst van BRICS+ als een belangrijke factor in de nieuwe internationale orde die tot stand lijkt te komen. In het bijzonder belicht Jabbour het belang van de socialistische ontwikkeling in China. Dat land staat volgens hem in het centrum van een opkomende multipolaire wereld. Jabbour ziet een ‘globalisering met Chinese kenmerken’ in het verschiet. Als China erin slaagt de oorlogszucht van het Westen te ontwijken (of er zich tegen te verdedigen) zal met die nieuwe globalisering ontwikkeling, vrede en gemeenschappelijke welvaart worden bevorderd.
SINIFICATION
Trump or Biden: Who is Best for China?
De hoofdredacteur van Sinification is dankbaar dat hij dit artikel mocht overnemen en vertalen. Het Chinese origineel verscheen als Global China (海外看世界) on 3 February 2024. Het is van Wang Hao, een professor aan het Center for American Studies, Fudan University. De lijn en de toon van de Amerikaanse politiek ten aanzien van China zal na de Amerikaanse verkiezingen van 2024 niet veranderen, ongeacht of de Democraten of de Republikeinen aan de macht zijn. De specifieke tactiek van de twee partijen ten aanzien van China zal wel verschillen, waardoor er verschillende kansen en uitdagingen ontstaan voor zowel het Chinese beleid ten aanzien van de Verenigde Staten als voor het buitenlandse beleid in het algemeen. Wang geeft voor elk van beide kandidaten een helder overzicht van de voor- en nadelen die zijn overwinning voor China zouden betekenen, maar laat de keuze aan de Amerikaans kiezers en de voorkeur om te hopen op een overwinning voor Trump of Biden aan de Chinese burgers over.
Copyright Matters
Illustratie bij artikel SixthTone: public domain. disclaimer
Illustratie bij Embracing the year of the dragon: disclaimer
foto bij BRICS+ artikel: afkomstig van Xinhua/Li Xueren disclaimer
foto BidenTrump wikimedia commons disclaimer
FYI
De bronnen voor onze eigen stukken zijn overwegend Engelstalige Chinese overheidsmedia en westerse of Aziatische massamedia (zie ook MEER OVER CHINA). Er komen echter steeds meer, vaak alternatieve of eigenzinnige, websites met waardevolle achtergrond of commentaar over China. Belangrijk en verheugend is dat ze vol staan met bijdragen van Chinese auteurs. Een bewijs dat het klopt wat wij altijd al beweerden: het debat in China is veelzijdiger en levendiger dan hoe (pro)-westerse kranten het doen voorkomen.
Nieuwe bronnen
We putten meer en meer uit de ‘nieuwe bronnen’, maar kunnen niet alles vertalen of verwerken. Daarom geven wij voortaan elke week een klein overzicht van stukken die ons interessant lijken voor de lezers van ChinaSquare, uit de onderstaande websites. Neem alvast een kijkje om zelf uw oordeel te vormen. En ter geruststelling: wij blijven commentaarstukken uit onze vertrouwde media “op De Leestafel leggen”.
Specifiek over China.
Een bont gamma, gerangschikt van pro-Beijing en semiofficieel tot onafhankelijk en kritisch
Friends of Socialist China
Dongsheng, drieluik: nieuws – achtergrond en ‘breed Chinees cultureel’
Learning from China
TibetDoc.org Franstalig
Reading the China Dream
Ginger River Review
Pekingnology
Center for China and Globalization
Sixthtone
The East is Read, pun intended
Belt and Road Initiative Archives – New Cold War: Know Better
Sinification
Think China, denkt na over China, vanuit Singapore
Tracking People’s Daily houdt China bij, vanuit India
China Dialogue
China-US Focus, Voice of America of Voice of People’s Republic?, of geen van beide?
Blogaap, een enkele Nederlandse vreemde eend in de bijt.
De bovenstaande lijst met hyperlinks is niet af, er duiken vast nog nieuwe websites op in de komende maanden en jaren. Wat u hier niet zult vinden: links naar websites die doen aan manufacturing consent voor beweringen zoals: China is een systeemrivaal waar een dreiging van uitgaat…ChinaSquare waarschuwt eerder voor de ware dreiging, die van de koude oorlog tegen China.
Algemeen geopolitiek
En dan zijn er nog algemene websites met een fors geopolitiek onderdeel, dus tegenwoordig vanzelf veel artikelen over China.
New Cold War, know better, nieuwsoverzicht
Geopolitiek in Context
Indian Punchline
Geopolitical Economy, hoofdredacteur Ben Norton
DeWereldMorgen, dit is Belgisch
Investig’action, c’est du Franco-Belge
Michael Robert’s blog van de marxist die 40 jaar als econoom in de City of London heeft gewerkt.
Veel leesgenot, en tot ziens aan De Leestafel of hier in De Leeslijst