De Leestafel # 52   Het Westen en China nader tot elkaar te brengen?

Westen en China

In deze aflevering van onze rubriek over ‘artikelen van andere websites’ twee stukken die vanuit een geopolitieke invalshoek ideeën introduceren hoe je de toenemend conflictueuze relatie tussen het Westen en China zou kunnen keren en twee stukken die datzelfde doel via een culturele, of beschavingsweg nastreven.

THE EAST IS READ
Li Chen: Implementation of global security initiatives needs to be combined with innovation in ideas and concepts

De Chinese President Xi Jinping heeft in 2022 een mondiaal veiligheidsinitiatief voorgesteld om de veiligheid voor iedereen in de wereld te bevorderen. World Affairs, een tijdschrift van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, organiseerde onlangs een rondetafelconferentie over dit Global Security Initiative (GSI) en nodigde zes wetenschappers uit om hierover te discussiëren. Een van hen is Li Chen, universitair hoofddocent, directeur van het Center for International Security and Strategy en vicedecaan van de School of International Studies aan de Renmin University of China. Li is ook in het Westen bekend en als academicus gerespecteerd. Hij legde uit in welke opzichten het GSI staat tegenover de westerse visie op vrede en veiligheid. Maar volgens hem hangt het succes van het GSI af van de vraag of China een voorzichtige langetermijnaanpak hanteert in plaats van te snel te willen gaan en overmoedig te zijn. In plaats daarvan moet China zich richten op wat het realistisch gezien kan bereiken, geduld oefenen en zijn voorstel in de loop van de tijd verfijnen. Deze visie heeft implicaties voor wat China bijvoorbeeld wil en kan bereiken met zijn vredesvoorstellen voor de oorlog in Oekraïne. De tekst van Li’s toespraak wordt op de blog The East is Read voorafgegaan door een handig overzicht van wat het GSI precies inhoudt.

SINIFICATION
North Korean Troops in Russia: Implications for China | by Feng Yujun
Daar waar Li Chen (zie boven) zijn recept voor China (‘voorzichtig aan!’) ook op zichzelf toepast en binnen de officiële krijtlijnen van de geopolitiek blijft, tast Feng Yujun volgens SINIFICATON ‘de grenzen af van datgene wat publiek kan worden gepubliceerd’. Feng staat intussen bekend als een fervent tegenstander van het Russische beleid en dan vooral van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat China zich moet distantiëren van Rusland (zie De Leestafel # 27 van 26 maart). Vanuit deze overtuiging vreest hij dat Beijing zich te veel zal inlaten met Noord-Korea, nu dat land Rusland lijkt te gaan steunen in zijn oorlog met Oekraïne. Feng schrijft in dit stuk dan ook: ‘Ga er nooit van uit dat kracht alleen voortkomt uit het getal. Vaak is het hebben van incompetente bondgenoten schadelijker dan geïsoleerd zijn.’ Benieuwd welke invloed zijn stellingen op het beleid kunnen hebben, if any.

CHINA 21 BESCHOUWING
China bezien door snapshots leidt tot misvattingen
THE TRANSNATIONAL
Making sense of China by snapshot is impossible without watching the film
Dit is een hoofdstuk van het e-boek dat The Transnational maakt over het thema Understanding China (zie De Leestafel #, opgenomen in het dossier de Leeslijst). Je moet er wel even tijd voor uittrekken. Dat er een Nederlandstalige versie is, zal voor vele lezers mooi meegenomen zijn. Auteur Gordon Dumoulin wil de verschillen duidelijk maken tussen de Chinese en de westerse cultuur, die onder andere zijn voortgekomen uit verschillen in religieuze en filosofische invloeden. Zij zorgen voor een andere kijk op de geschiedenis en op de internationale verhoudingen, en de auteur toont dat aan met concrete voorbeelden van historische perioden en ontwikkelingen en de perceptie ervan. Zelf is hij van de grote waarde van de eeuwenoude Chinese en Aziatische culturele gedachten en houdingen overtuigd en hij nodigt de lezer uit om daar kennis mee te maken, en er zich door te laten beïnvloeden. Een belangrijke waarde daarbij is die van de holistische benadering en dat is vervat in de titel ‘China begrijpen via snapshots is onmogelijk zonder de hele film te bekijken’. Het doorgronden en respecteren van China kan volgens Dumoulin bijdragen aan het ontmijnen van (racistische) vooroordelen en uiteindelijk aan het vermijden van de gewapende conflicten die ons bedreigen. Zie ook Als ik een Chinees zou zijn.

SACU.ORG
The Needham Question Re~visited

De Society of Anglo Chinese Understanding (SACU) is een Brits-Chinese vriendschapsvereniging. Ze werd in 1965 gesticht door de beroemde academicus en sinoloog Joseph Needham. Op de website van SACU publiceerde voorzitter Chris Nash van wie wij eerder Volksrepubliek China, 75 jaar van vooruitgang overnamen een stuk over de zogenaamde Needham-question: ‘waarom heeft de moderne wetenschap zich niet in de Chinese (of Indiase) beschaving ontwikkeld, maar alleen in Europa.’ Nash bespreekt twee boeken die uiteenlopende antwoorden op die vraag geven, maar komt voorzichtig tot een eigen conclusie waarin hij de beste ideeën van de besproken werken verwerkt. In dat antwoord op de vraag van Needham spelen kolonialisme en imperialisme een grote rol. Verder is de voorzitter van SACU van mening dat ‘het aannemen van andere waarden ons misschien eindelijk kan wegleiden van het competitieve denken van divergentie en het Westen regeert naar een verhaal dat samenwerking en een gemeenschappelijk doel vooropstelt, de rijkdom van de geschiedenis die we moeten leren delen’.

 Soho Beijing, Zhang Kaiyv (Unsplash) disclaimer

disclaimer andere afbeeldingen: zie de link van het artikel waar ze bij horen.