Nadat we eerder 7 Chinese publieke intellectuelen Trump de hand lieten lezen, brengen we nu vier voorspellingen van onverwachte scenario’s waar Trump mee kan komen aanzetten en China dus misschien mee moet afrekenen. Eén pessimistisch geluid uit China en drie ietwat cynische denkoefeningen uit Azië en Europa.
THINK CHINA
Kishore Mahbubani: Who got Trump elected? The liberals did!
Vertrouw op de grote Singaporese ex-diplomaat voor een eigenzinnige analyse. Trump heeft gewonnen omdat de Amerikaanse arbeiders het zwaar te verduren hebben en zich vernederd voelen door hooghartige liberals – omdat zijn kiezers angst hadden voor beïnvloeding van hun kinderen door de vloeibare gendercultuur en de Demokratten dat negeerden – omdat de gewone Amerikanen genoeg hebben van de eindeloze reeks oorlogen. En wat met China dan? China zou van dat laatste kunnen profiteren. Bovendien moeten China, de ASEAN en India wederzijds gunstige voorstellen doen aan de VS om de Amerikaanse arbeidersklasse te helpen. Laat de Europeanen de man maar verder misprijzen. Wel … eigenzinnig of niet?
READING THE CHINA DREAM
Xiao Gongqin on Trump 2.0
Ook eigenzinnig, maar een stuk zwaarwichtiger dan Mahbubani, deze 78-jarige strenge geleerde, die al onder Deng heeft gediend en nu Xi adviseert. ‘Wij moeten ons ernstige zorgen maken’, vindt Xiao. Hij ziet gevaren in de Zuid-Chinese Zee, in Taiwan, en ook in de Straat van Hormuz die kan worden afgesloten. Wij moeten niet de illusie koesteren dat Taiwan Trump niet interesseert, dus dat wij de hereniging kunnen forceren. Wij moeten niet te veel juichen over zijn plannen met de strijd in Oekraïne, want hij wil liever oorlog met China en is er toe in staat om een bondgenootschap met Rusland aan te gaan tegen dit land.
Laten we maar niet geloven dat de anticommunist Poetin dat nooit zou zien zitten. Zullen Xiao’s lezers enige hoop kunnen ontlenen aan zijn slot? Dit luidt: ‘De politieke elites van China, de intellectuelen en de samenleving als geheel zullen zich ten volle bewust zijn van de complexiteit van de uitdagingen die voor ons liggen en zullen de toekomst rationeel tegemoet treden’.
EURASIA ECONOMIC RESEARCH en L’OPINION
China on Trump: indifferent but wary
La Chine face à Trump: indifférence officielle, prudence réelle
Deze tekst, geschreven in opdracht van consultants Natixis en denktank Bruegel, probeert de kansen in te schatten dat Trump, behalve met woeste economische en financiële aanvallen, China ook met aantrekkelijke deals zal willen bestoken. De hamvraag is wat China daarvoor zal moeten inleveren. De auteurs van deze tekst, die dus zowel in het Engels als in het Frans beschikbaar is, winden er echter geen doekjes om: ze hopen dat er geen deal komt tussen Washington en Beijing, zodat de Europese kapitalisten en hun bondgenoten buiten schot blijven.
EGMONT
Trump brings sledgehammer to China and the dollar
Victor De Decker van de semi-officiële denktank van BuZa België heeft helder ingezien dat Trumps vicepresident J.D.Vance die jonge senator was die opviel door in 2023 een uitdagende vraag te stellen: ‘Waarom zou de dollar de wereldreservemunt moeten zijn?’ Hoe onwaarschijnlijk ook (maar van Trump verwacht iedereen nu eenmaal het onverwachte), het zou kunnen dat Trump met die vraag instemt. De voortdurende macht van de dollar zou volgens sommigen nadelige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, en dan vooral voor de export.
Ook De Decker heeft het over een mogelijke deal met China die een opwaardering van de Chinese yuan zou kunnen inhouden, in ruil voor lagere Amerikaanse importtarieven. ‘Dit zou het concurrentievermogen van de Chinese export verzwakken, maar ook de consumptie en de internationale investeringscapaciteit van de Chinese financiële instellingen versterken.’ Trump zal echter af te rekenen krijgen met een Federal Reserve die de afzwakking van de dollar niet ziet zitten.