De Leestafel # 58 voer voor sociologen

Chinese toeristen vieren vrije dagen voor 75 jaar volksrepubliek met een bezoekje aan een oud stadscentrum in Fujian (foto Zhang Jiuqiang/Xinhua)
disclaimer

Voer voor sociologen is het thema van de leestafel van deze week. In die rubriek wijzen wij op interessante artikelen die we niet hebben vertaald of verwerkt, vaak van Chinese publicisten.

GINGER RIVER REVIEW
Ten new characteristics of changes in China’s social class structure (Part 1)

De afgelopen decennia kende China een spectaculaire economische groei. Tegelijk is de samenstelling van de maatschappij veranderd. Zo is de sociale stratificatie bijvoorbeeld complexer geworden. De arbeidersklasse is gegroeid, maar ook van karakter veranderd en wordt nu anders gedefinieerd. De bevolkingsgroep van de boeren is gekrompen en ook veranderd. Hoe ziet de demografische structuur en de verhouding tussen verschillende groepen in China eruit? Twee professoren nemen, vertrekkende van nationale statistieken uit 2023, een tiental kenmerkende veranderingen waar. Zij bieden in hun artikel hierover inzichten voor individuele meningsvoming en voor adviezen aan beleidsmakers. Aan het woord zijn: Prof. Zhu Guanglei, directeur van het United Research Center of Chinese Government Development aan de Nankai University, en Dr. Han Linxiu, onderzoeksassistent aan dezelfde instelling. Jiang Jiang, de oprichter en hoofdredacteur van GRR, heeft het lange essay in twee delen gesplitst om de leesbaarheid te bevorderen. Bij de presentatie van de eerste aflevering verwijst Jiang Jiang naar Mao Zedong en naar Lu Xueyi, een van de bekendste sociologen van China voor en tijdens de hervormingsperiode. Parallel daarmee verwijst Jiang naar Xi Jinping en Cai Qi, kopstukken van de CPC vandaag, voor hij het woord geeft aan de sociologen van de huidige generatie Zhu Guanglei en Han Linxiu.

GINGER RIVER REVIEW
Ten new characteristics of changes in China’s social class structure (Part 2)

Er is een grote laag van flexibele werknemers ontstaan. Vanuit de nieuwe sectoren komt er een zekere druk op de traditionele arbeidsvormen en op de openbare diensten, het sociaal bestuur en de regelgeving van de overheid. Daar waar in deel 1 arbeiders en boeren de hoofdrol krijgen, gaat er in deel 2 vooral aandacht naar particuliere ondernemers en overheidsfunctionarissen. Dit zijn groepen die een grote invloed hebben gekregen, een ontwikkeling die voortduurt. Opmerkelijk is dat de sociale mobiliteit in China relatief vloeiend blijft en dat onderwijs nog steeds een belangrijke rol speelt voor wie wil vooruitkomen in de maatschappij. Verder constateren de sociologen dat de relaties tussen de sociale lagen over het algemeen harmonieus zijn en gericht op samenwerking en vooruitgang. Ze waarschuwen dan ook voor een overdreven veralgemening van negatieve gevallen.

Cao Dewang, voorzitter van Fuyao Group, een bekend lid van de relatief nieuwe bevolkingsgroep van particuliere ondernemers (foto CCTV via Yellowlion) disclaimer

YELLOWLION
Ik wil uw baby niet stelen

Frans Vandenbosch (Chinese naam 方腾波 Fāng Téngbō), de auteur van dit stuk, is een Vlaming die jarenlang in China heeft gewoond. Eerder heeft hij heel China doorkruist en meer dan 50 grote en kleine steden en dorpen door het hele land bezocht. Tijdens zijn professionele activiteiten in China ondersteunde hij bedrijven in de automobiel-, medische, elektronica- en kunststofverwerkende sectoren. Hij is nu medeoprichter en senior consultant bij IIGS (International Institute on Governance and Strategy) een geopolitieke thinktank in Beijing. Vandenbosch beschrijft hoe hij Cao Dewang heeft leren kennen en waarderen. Deze bekende en typerende Chinese ondernemer heeft Fuyao Group laten uitgroeien tot veruit de grootste leider ter wereld in de autoglasindustrie. Volgens de sinofiele Belgische ondernemer staat Cao bekend als een ‘filantroop met zakelijk inzicht en … een sterk boeddhistisch geloof. Zijn strategie is er een van veerkracht, visie en een duurzame toewijding om als dank een bijdrage te leveren aan de Chinese gemeenschap.’

sociologen
Kinderen vermaken zich in het Xiamen Wetenschaps- en Technologiemuseum in Xiamen, de Fujian Provincie in het zuidoosten van China, 2 oktober 2024.
(foto Zeng Demeng/Xinhua) disclaimer