Met het aantreden van Trump die voor de tweede keer in zijn carrière de VS uit het klimaatakkoord van Parijs wil laten treden richten experts de blik op China voor de aanpak van de klimaatcrisis.
De leestafel heeft onlangs mining.com aan zijn leveranciers toegevoegd. Deze professionele website komt meteen binnen met twee elkaar aanvullende artikelen en een link naar een derde.
CHINA DAILY
China’s success can lead climate battle, say experts
‘Nu de wereldwijde consensus over de klimaatcrisis lijkt af te brokkelen tikt de klok voor de temperatuurdoelstellingen’. Zo begint het overzicht van wat deskundigen hiervan zeggen in de grootste officiële Engelstalige krant van China. Het artikel zet de ongekende klimaatuitdagingen van 2024 op een rij. De ontwikkelde landen blijven krenterig tijdens de COP29-conferentie in Azerbeidzjan, tot misnoegen van velen in het mondiale Zuiden. Met hun handelsoorlogen en sancties belemmeren de elites van de EU en de VS in feite de wereldwijde inspanningen om de uitstoot te verminderen. China heeft de afgelopen jaren massaal geïnvesteerd in hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en een koolstofarme industrie. De inzet van China heeft geleid tot drastische prijsverlagingen voor zonne- en windenergie. Het wordt tijd dat dit navolging krijgt in de ‘rijke landen’.
CHATHAM HOUSE
Cooperating with China on Climate Change
De prestigieuze Britse thinktank Chatham House lijkt het met de oproep in China Daily – tot op zekere hoogte – eens te zijn, en pleit voor samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en China om de klimaatcrisis aan te pakken. De beide landen zouden gebruik maken van hun complementaire klimaatcapaciteiten: de expertise van het VK op het gebied van koolstofbudgettering en de successen die China boekt bij het snel en op grote schaal invoeren van koolstofarme technologie. Het VK en China hebben ook een lange staat van dienst op het gebied van bilaterale klimaatactiviteiten, en onderzoek naar de beoordeling van klimaatrisico’s. Het rapport van Chatham House beslaat 5 forse hoofdstukken inclusief een forse set van concrete en gedetailleerde aanbevelingen.
MINING
China leads world in energy transition, Wood Mackenzie says
Volgens het adviesbureau voor grondstoffen Wood Mackenzie is China nu echt de onbetwiste leider in de broodnodige energie-transitie. Mining.com dat trots is op een wereldwijd publiek van alle belanghebbenden in de mijnbouw hecht grote waarde aan dit oordeel en maakt duidelijk waarom.
MINING
China ramping up grid spending after green power supply boom
In een ander artikel wijst Mining op bepaalde problemen waar China mee blijft kampen. Naar verluidt zullen de investeringen in wind- en zonne-energie gigantisch blijven groeien en dan vooral om ervoor te zorgen dat al die schone energie naar huizen en bedrijven kan worden verspreid tot nut van de bevolking (zie bijv. de geplande injectie van 89 miljard dollar door State Grid). Fossiele brandstoffen en kolen in het bijzonder blijven echter hardnekkig hun aandeel in de elektriciteitsopwekking vasthouden. Te vrezen valt dat dit het tempo van de uitbouw van hernieuwbare energiebronnen kan vertragen en een nieuwe hindernis vormen voor China’s energietransitie.