De Leestafel # 64 DeepSeek in the picture

DeepSeek
webillustratie van FoSC disclaimer

Vier visies op DeepSeek, het Chinese AI-bedrijf dat wereldwijd alle krantenkoppen heeft gehaald, dus ook op ChinaSquare aandacht kreeg. Wat denken ‘de Chinezen’ er zelf over, in elk geval die van de communistische partij in Zhejiang? Hoe reageren linkse en progressieve publicisten uit het Westen? De artikelen op onze leestafel leggen beduidend andere accenten dan de paniekerige of competitieve praatjes over DeepSeek die wij aantroffen in andere media. Opvallend is ook het verschil tussen het officiële Chinese commentaar met zijn oproep voor samenwerking en de westerse juich- of angstkreten over de nederlaag van de VS. Voor de bloemlezing van westerse artikelen danken wij Friends of Socialist China.

PEKINGNOLOGY
DeepSeek Leaps onto the Scene

China viert (een nationale) vakantie van een week voor het Nieuwe jaar, het jaar van de Slang. Iedereen is vrij, maar in de oostelijke provincie Zhejiang, slaagden ambtenaren van de socialistische overheid erin nog gauw een commentaar te schrijven over DeepSeek. De hoofdstad van Zhejiang is Hangzhou, de thuisbasis van DeepSeek, de Hangzhou DeepSeek AI Technology Research Co., Ltd.
Het commentaar werd gepubliceerd in 浙江宣传 Zhejiang Publicity, het officiële openbare platform van de Communistische Partij van China, provincie Zhejiang. Het departement Publiciteit (vroeger dept. Propaganda geheten), verspreidde er een blog over via WeChat. De blog is in het Chinees, maar wie de link (zie boven) aanklikt krijgt meestal meteen de Engelse vertaling.
Zhejiang is een van de meest welvarende provincies in China. Xi Jinping was van 2002 tot 2007 secretaris van de Communistische Partij van Zhejiang. Momenteel doen veel belangrijke Chinese ambtenaren werkervaring op in de kustprovincie. Pekingnology publiceert de Engelse vertaling DeepSeek Leaps onto the Scene, met een korte inleiding die wat context geeft: ‘Official provincial commentary on DeepSeek’. Die geven we voor alle zekerheid hier ook mee (klik). De auteurs benadrukken dat ‘het belangrijk is een bekrompen, competitieve denkwijze te overstijgen. China’s technologische vooruitgang kan en moet bijdragen aan de mensheid op een bredere schaal. Uiteindelijk kan wat goed is voor China goed zijn voor de wereld, en vice versa.’ In een notedop heb je hier de kern van alle tegenstellingen tussen de socialistische mentaliteit van China en de kapitalistische van het Westen. Ook interessant zijn de passages over hoe de Chinese overheid succesvol met zijn jonge generatie omgaat en hoe dat nog kan verbeteren.

DeepSeek
illustratie bij artikel pekingnology disclaimer


MICHAEL ROBERTS’ BLOG
AI going DeepSeek

De marxistische econoom merkt op dat DeepSeek R1 volledig open source is, wat betekent dat de code erachter volledig zichtbaar is voor programmeurs over de hele wereld en vrij gebruikt en aangepast kan worden. De hele oriëntatie van DeepSeek is gericht op wetenschappelijk onderzoek en de productie van sociale goederen, in plaats van het meedogenloze streven naar winst tegen elke prijs. Met DeepSeek laten Chinese technici zien dat de Amerikaanse ‘chipoorlogen’ niet het beoogde effect hebben. Als marxist legt Roberts uit dat ‘De door de staat geleide geplande investeringen voor technologie en technische vaardigheden in China zoveel beter werken dan het kapitalistische beleid om te vertrouwen op enorme particuliere techgiganten onder leiding van superrijke kapitalisten.’ Zoals steeds illustreert Roberts zijn stellingen met grafieken en statistieken (vaak van de tegenpartij). Dit keer heeft zich tot vijf beperkt, o.a. van Bloomberg en Deutsche Bank.

STRUGGLE LA LUCHA
Open source vs. closed doors: How China’s DeepSeek beat U.S. AI monopolies

In het Amerikaanse blad dat oproept tot ‘strijd voor het socialisme’ wordt het punt van sociale goederen uitgewerkt: voor DeepSeek is ‘AI als elektriciteit of internet – een basishulpmiddel dat voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn… AI kan juist worden gebruikt als complement van menselijke arbeid, om de veiligheid te verbeteren, sleur te verminderen en beter betaalde banen te creëren in plaats van ze te elimineren.’ Volgens Struggle/La Lucha geldt dat ook voor andere Chinese producten, zoals de telecommunicatie van Huawei, EV’s van BYD, de batterijen van CATL en de geavanceerde fotovoltaïsche systemen van Tongwei Solar.

THE MORNING STAR
Chinese AI advance threatens US hegemony

Een redactioneel commentaar in de Morning Star van 28 januari legt uit dat de technologiesabotage van de VS tegen China niet alleen machteloos is gebleken, maar ook contraproductief. In China waren ontwikkelaars door de sancties van Washington ‘wel gedwongen om hun chips efficiënter te gebruiken.’ Bovendien is DeepSeek een teken dat China een technologische grootmacht aan het worden is. ‘De tijd is voorbij dat de Chinese economische vooruitgang grotendeels afhankelijk was van technische innovaties die elders waren ontwikkeld.’ Als zodanig zijn ‘de gebeurtenissen van deze week een mijlpaal in het verval van de Amerikaanse hegemonie en in de ontwikkeling van wereldwijde multipolariteit,’ iets wat The Morning Star alleen maar kan verwelkomen. Jammer van dat threatens in de titel: de VS bedreigen of verslaan is niet de ambitie van China.

Als uitsmijter: een podcast, niet van westerse ’talking heads’, maar van Chinese journalisten.