Op de leestafel leggen wij artikelen van andere websites. Vaak zijn dat stukken van Chinese experts die in eigen land bekend zijn, maar hier (nog) niet. Deze week: twee vooraanstaande economen en twee academici verbonden aan de Xinhua Institute thinktank. Zelfvertrouwen lijkt de gemeenschappelijke rode draad te zijn tussen hun zeer uiteenlopende betogen.
![](https://www.chinasquare.be/wp-content/uploads/2025/02/straat-bij-spring-fest-2024.jpg)
![](https://www.chinasquare.be/wp-content/uploads/2025/02/Ma-Hong-150x150.png)
PEKINGNOLOGY
Ma Hong: The underlying causes and future of Sino-US trade differences
Dit is een toespraak van Ma Hong die op 21 januari 2025 werd gepubliceerd op de WeChat-blog van de School of National Development van de Universiteit van Peking. Verschillende wetenschappers en hoofdredacteuren bespraken op een symposium de principes en methoden van economisch onderzoek in dit nieuwe tijdperk in China, uitgaande van het Annual Review of Economic Studies. MA Hong is een professor van de School voor Economie en Management aan de Tsinghua Universiteit. Hij legt uit hoe China op een verstandige wijze zijn lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie heeft benut en een grote speler is geworden. De VS heeft daar met zijn neoliberaal systeem verkeerd op gereageerd en probeert de economische en sociale problemen die het daardoor gekregen heeft op te lossen door afbraak van de eigen welvaartstaat en door de internationale handelsstromen te verleggen. China zal op zijn beurt de eigen handelsstromen (moeten) verleggen.
![](https://www.chinasquare.be/wp-content/uploads/2025/02/1110-150x150.jpg)
THE EAST IS READ
Jin Liqun on the Bretton Woods System and the Reform of Multilateral International Institutions
De Chinese econoom Jin Liqun is voorzitter van de Raad van Bestuur en president van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Hij hield een keynote speech tijdens een conferentie over ’80 jaar Bretton Woods’ door het 2024 Shanghai Global Financial Forum. Jin sprak eerst in het Engels en daarna in het Chinees. In het Engels beschreef hij het verval en de ondergang van het Bretton Woods-systeem. Hij benadrukte echter ook de waarde van de belangrijkste nalatenschap van Bretton Woods: het multilateralisme. Dat multilateralisme kenmerkt de bestuursstructuur van de AIIB. ‘Er is een evenwichtige machtsverdeling tussen ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen, waardoor inclusiviteit en partnerschap gewaarborgd zijn’. Vervolgens schakelde Jin over naar het Chinees om ervoor te zorgen dat zijn woorden niet ‘lost in translation’ zouden geraken. Jin legt uit dat China, als grootste aandeelhouder met 26% stemrecht, weliswaar een vetorecht heeft over alle belangrijke beslissingen, maar dat de westerse lidstaten samen meer dan 25% van de stemmen hebben, waardoor ze een vergelijkbaar vetorecht hebben. Hij eindigt met een filosofische beschouwing over ‘waarheid’ en ‘werkelijkheid’. Een debat kun je winnen met woorden die de waarheid van je stellingen laten zien, maar het is even belangrijk dat je daden in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. ‘We moeten moeilijke kwesties proberen op te lossen door stevig op de grond van de realiteit te blijven staan.’ Dat betekent voor Jin (en met hem voor de Chinese politiek): het multilateralisme hooghouden en streven naar samenwerking tussen actoren met uiteenlopende belangen.
![](https://www.chinasquare.be/wp-content/uploads/2025/02/straat-bij-spring-fest-2024-1-150x150.jpg)
CHINA ECOLOGICAL CIVILIZATION
My observation about China during Spring Festival, from 3 aspects
Ying Xue (editor van deze substack) is terug van nieuwjaarsvakantie en geeft haar overpeinzingen over drie dingen die haar zijn opgevallen tijdens het Lentefeest. Het aantal reizigers van en naar familie en vrienden was nog veel groter dan gewoonlijk, het liep in de miljarden. Toch bleef de samenleving rust en orde kennen. De groene verkeersmiddelen zijn aan de winnende hand (en … ook over grote afstanden hoef je in China niet bang te zijn dat je een probleem krijgt om je elektrische auto op te laden). Traditioneel gaan vele Chinezen naar de film tijdens de feestweek en er komen dan ook telkens nieuwe film precies dan uit. Dit jaar werden alle kassarecords gebroken en vooral door in China geproduceerde films. Het derde opvallende feit was: de verschijning van DeepSeek, gratis en magisch, een nieuwjaarscadeau voor de Chinezen en voor de wereld.
![](https://www.chinasquare.be/wp-content/uploads/2025/02/Yu-150x150.png)
GINGER RIVER REVIEW
Thoughts on the Chinese view of politics and its distinctive philosophy
In het bovenstaande artikel schrijft Ying Xue ook: ‘het vertrouwen onder de bevolking is enorm toegenomen’. Dat zelfvertrouwen en die trots op eigen kunnen en cultuur blijkt ook uit het artikel waarin Jiang Jiang en Li Yue, reporters van Ginger River Review en onderzoekers van de Xinhua Institute thinktank, uitleggen wat ‘de Chinese definitie van politiek’ nu eigenlijk is volgens hen. Overtuigend laten ze het voor hen onmiskenbare verband zien tussen hedendaagse politieke begrippen en fenomenen en de eeuwenoude Chinese cultuur en gedachten van verschillende filosofische scholen.