Het team van de vredesbeweging Transnational Foundation of Peace and Future Research (TFF) werkt aan een serie van artikelen om meer en breder inzicht in China te bieden. Want er valt meer te winnen valt bij wederzijds begrip en samenwerking, dan bij vooroordeel en confrontatie.


THE TRANSNATIONAL
How to treat others? On the traditional Chinese political wisdom
Wang Yuewei is een academica met een doctorstitel van de Minzu Universiteit, Beijing en een van de École Pratique des Hautes Études Paris Sciences et Lettres, Parijs. Zij vergelijkt het Chinese denken met het westerse. Uit haar analyse komt naar voren dat beide belangrijke en positieve, maar ook negatieve en zelfs rampzalige resultaten hebben gehad in de geschiedenis. Wang geeft een historisch overzicht. Ze begint vanaf de tijd toen het concept van ‘Zhong Guo’ (中国, China) ontstond. Dat is 3000 jaar tot de Westelijke Zhou-dynastie (1046-771 CE). Haar kroniek eindigt in de huidige tijd. Hij bevat ook opmerkingen over de verschillende manieren waarop West en Oost zich tot elkaar hebben verhouden. Voor de huidige tijd stelt Wang een ideaal scenario voor. Laten het Westen en China van elkaar leren en samenwerken tot wederzijds voordeel. Volgens haar heeft China ‘de industriële revolutie en moderne technologie van het Westen geleerd’. Het Westen zou van China ‘respect en tolerantie voor verschillen kunnen leren’. Zij meent dat op die manier catastrofes kunnen worden vermeden. Conclusie: Wangs betoog eindigt als volgt. ‘Er is een mogelijkheid voor een wereld van grote harmonie (大同世界) die verschillen omarmt, overeenkomsten zoekt met respect voor verschillen en vreedzame co-existentie bevordert.’ Het artikel maakt deel uit van de reeks If You Want To Understand China (zie hieronder)

CHINA21JOURNAL en CHINA21BESCHOUWING
If You Want To Understand China
Een aantal bestuursleden en partners van de Transnational Foundation of Peace and Future Research (TFF) brengen op hun website (zie boven) een bloemlezing van artikelen voor meer en breder inzicht in China. Immers, ‘er is zoveel meer te winnen bij wederzijds begrip en samenwerking – met respect voor diversiteit dan bij confrontatie, bedreigingen, ‘rode lijnen’, provocaties, sancties en Koude en Warme oorlogen.’ Peter Peverelli, een redacteur van ChinaSquare, en Gordon Dumoulin, een vriend van ChinaSquare die al vele bijdragen op de website heeft geleverd, zijn nauw bij dit project betrokken. Onlangs publiceerde Peter op ChinaSquare Hoe westerse media ons denken over China proberen te manipuleren. Dat is een artikel uit de reeks. De hele reeks kunt u in het Engels lezen en verder volgen op China21 Journal. In het Nederlands komen de stukken na verloop van tijd op China21 Beschouwing. China21 Journal en China21 Beschouwing zijn substacks van Gordon Dumoulin.