De regionale cuisines van China: het Centrum

Spreekt Chinees eten u aan? Mooi; geniet ervan. Echter, wees voorzichtig eraan toe te voegen dat u de ‘Chinese cuisine’ kent. Een land zo groot en divers als China kent uiteraard niet één enkele cuisine. Mensen die veel door China reizen hebben de gelegenheid iets van die diversiteit te kunnen proeven, maar ook dat is beperkt. Deze aflevering introduceert de centrale regio.

De locatie van de regio; kaart van de auteur.

Geografie

Geografisch is dit een complexe regio. Het is een conglomeraat van een aantal in het binnenland gelegen provincies (geen grens met het buitenland of zee) die onderling nog best van elkaar verschillen: Henan, Hubei, Hunan en Jiangxi. Een belangrijke gemeenschappelijk aspect is dat deze provincies niet aan een kust gelegen zijn noch aan het buitenland grenzen. Zowel de Gele Rivier als de Yangtze doorkruisen dit gebied. De stad Kaifeng, ten oosten van Zhengzhou is een aantal malen de hoofdstad van het Chinese rijk geweest, in perioden dat China in meerdere staten opgedeeld was. Het noordelijke deel van Henan maakt geologisch in feite nog deel uit van de Noord-Chinese Laagvlakte, maar politiek is het deel uit van een andere economische sleutelregio.

Henan is een belangrijke graan- en vleesproducerende regio. De hoofdstad van Henan, Zhengzhou, is de zetel van China’s enige graanbeurs, de Zhengzhou Commodity Exchange. Zhengzhou is ook de thuisregio van een aantal van China’s belangrijkste producenten van diepvries snacks en (instant) noedels. De Gele Rivier treedt geregeld buiten haar oevers. Aan het begin van deze eeuw is een groot project opgestart voor het ontwikkelen van landbouw (fruit) en veeteelt (vooral melkvee) op de uiterwaarden van deze rivier.

Wuhan, de hoofdstad van Hubei, is een belangrijk multimodaal infrastructureel knooppunt van een rivier (Yangtze), hogesnelheidslijnen (b.v. die tussen Beijing en Hong Kong) en snelwegen. In het verlengde daarvan is Wuhan ook China’s grootste centrum voor de distributie van voedsel door heel China.

Cuisine

De cuisine van Henan lijkt veel op die van de noordelijke regio. Die van de overige gebieden kenmerkt zich door een voorkeur voor gepeperde gerechten. Met name de cuisine van Hunan kan vrij pittig zijn. Van alle provincies in deze regio is die van Hunan wel het meest bekend in andere delen van China. In alle grote steden vind je wel minstens één Hunan restaurant. Een representatief type gerecht is de ganguo, wat letterlijk ‘droge pan’ betekent. Deze gerechten worden met een vuur eronder op de tafel geserveerd (zie foto; baidu disclaimer). Het zijn gerechten zonder saus, vandaar de naam. In Europa is de cuisine van Hunan nauwelijks bekend, maar in Noord-Amerika is ‘Hunan restaurant’ een symbool geworden voor de pittigere Chinese keuken.

Bron: eigen onderzoek en ervaring van de auteur.

Print Friendly, PDF & Email