Chinese economie groter dan Japanse
Tijdens het tweede kwartaal is de Chinese economie volgens de Financial Times groter geworden dan de Japanse. De Japanse groeide maar met 0,4 %, lager dan de verwachte 2,3 %, zodat de Japanse productie 1288 miljard $ voortbracht, terwijl de Chinese 1337 miljard $ bereikte. In termen van koopkracht overtrof China Japan reeds tien jaar geleden, maar per hoofd berekend ligt het Japans cijfer echter tien keer zo hoog als het Chinese BNP/hoofd. Japan en Duitsland concurreren naar verluidt op de Chinese markt inzake investeringsgoederen en machinerie. Duitsland gaat er momenteel economisch het sterkst op vooruit sedert de hereniging. Naar verluidt wordt Duitsland hierbij geholpen door de zwakte van de euro.
Xinjiang uitgebouwd als energiebasis
Gedurende de komende 10 jaar wil de China National Petroleum Corporation (CNPC) Xinjiang verder uitbouwen als de grootste petroleum- en gasbasis. De voorbije 30 jaar heeft de CNPC reeds 300 miljard geïnvesteerd in de autonome regio, zodat er nu een jaarproductie is van 18 miljoen ton ruwe petroleum, 23 miljard m³ aardgas, 12 miljoen ton ethyleen en 20 miljoen ton geraffineerde olie. Volgens vicemanager Wang Yiling wordt Xinjiang de komende 10 jaar China’s grootste olie- en gasbasis, annex petrochemie. In juli werden drie nieuwe initiatieven ingehuldigd: op 14 juli werd in Korla een groot kunstmestproject opgestart met de grootste productie in China: dit kostte 3 miljard yuan. Op 19 juli opende in Urumqi ’s werelds grootste eenheid xyleenproductie (1 miljoen ton) voor 3,7 miljard en ten slotte werd begonnen met de gaspijplijn in Zuid-Xinjiang.
Anhui knipt stroom van 500 fabrieken af
In navolging van de nationale overheid heeft de provincie Anhui de elektriciteit voor een maand afgeknipt van 500 ondernemingen die de uitstootnormen niet naleven. De 506 ondernemingen situeren zich in 8 steden en betreffen nijverheden met zwaar energieverbruik, zoals steenkool, chemie en metaal. Het is de eerste keer dat de provincie zo drastisch optreedt. Bedoeling is dat dit de provincie helpt de (ingeperkte) energiedoelstellingen te halen. Ook in andere kustprovincies krijgen fabrieken beperkingen opgelegd, omdat de gewone consumenten meer elektriciteit verbruiken met het abnormaal warme weer. Overigens wordt het langverwachte plan over het toekomstig gebruik van alternatieve energieën in september bekendgemaakt.
CPC-secretaris China Mobile verdacht van corruptie
De 51-jarige partijsecretaris van China Mobile, Zhang Chunjiang, wordt ondervraagd door de Partijcommissie voor Discipline wegens “ernstige inbreuken”. China Mobile is ’s werelds grootste mobiele operator. In China is het gebruikelijk dat verdenkingen van corruptie bij hoge verantwoordelijken eerst worden onderzocht door deze kamer binnen de partij. Zhang werd niet meer in publiek gezien sedert december en het gonsde reeds van geruchten, die nu officieel worden bevestigd. Zhang studeerde aan Pekings Universiteit voor Post en Telecom en kwam in 2008 over uit China Netcom. Hij is ook een lid van de Consultatieve Commissie, één van de 2 parlementaire assemblees.
Tsingtaobrouwerij maakt 30 % meer winst
China’s oudste brouwerij maakte tijdens het eerste semester 30 % meer winst, namelijk 830 miljoen yuan. Het inkomen steeg met 9,3 % tot 9,8 miljard yuan. De brouwer zegt actief te zoeken naar fusies en verwervingen. Eigenlijk zijn de herstructureringen van de bierproducent al tien jaar bezig. Volgens de Economic Observer heeft Tsingtao 2 miljard veil voor een aandeel van 45 % in Hangzhous Xihu Beer Asahi. Asahi heeft van zijn kant reeds een aandeel in Tsingtao. Tsingtao werd 107 jaar geleden gesticht als een Brits-Duitse onderneming in de haven Qingdao, die toen in Duitse handen was. Tsingtao wordt verkocht in 62 landen en in eigen land is het volgens Wikipedia reeds 11 jaar het meestverkochte merk. China overtrof de VS in 2002 als de grootste bierproducent.
Toyota plant nieuw R&D centrum
Toyota wil een nieuwe eigen onderzoeks- en ontwikkelingscentrum bouwen in de omgeving van Shanghai. Het centrum zou 340 miljoen $ kosten en is bedoeld om de kwaliteit op te drijven. De joint venture tussen FAW en Toyota heeft reeds een R&D-centrum in Tianjin. Dit ligt echter reeds achter op GM’s R&D centrum, het grootste in Azië. Ook Volkswagen heeft een R&D-centrum in China. Toyota moest ook in China recentelijk 700.000 voertuigen terugroepen. Nochtans verkocht de firma tijdens het eerste semester 360.000 wagens in China of 27 % meer dan vorig jaar. FAW-Toyota hebben maar 6 % van de Chinese markt.