Invloed Eurocrisis op China
–Economisten van de universiteiten van Singapore en Xiamen hebben berekend wat een verslechtering van de schuldencrisis in de eurozone China zou kosten aan economische groei. Ze voorspellen voor dit jaar een groei van 7,68 % voor China en 8,93% volgend jaar. Deze zijn gebaseerd op IMF voorspellingen over EU en VS. In het derde kwartaal zou de Chinese economie 7,47% groeien en 7,52 % in het vierde. Indien de EU-schuldencrisis echter dit jaar met meer achteruitgaat dan de voorziene 0,3 %, dan zou bij een contractie van 0,5 % de Chinese groei verder afzwakken tot 7,56 % dit jaar en 8,22 % het volgende. De onderzoekers voorspellen een toename van meer dan 7% bij de binnenlandse consumptie als ook bij de investeringen.
Stimulering eco-toestellen faalt
–De regering heeft 26 miljard yuan uitgetrokken om de aanschaf van groene huishoudtoestellen te bevorderen, maar gedurende de eerste maand van het programma in juni was de reactie niet zoals verhoopt: er viel nauwelijks 1 tot 2 % groei op te tekenen. Opgemerkt wordt dat de markt verzadigd is en dat de verkopers eerst hun inventaris van niet eco-toestellen in de rekken plaatsen. De kritiek merkt ook op dat de toelage maar 10 % bedraagt en dat deze pas begint vruchten af te werpen als deze tussen 20 en 30 % van de prijs bedraagt. Ook wordt bekritiseerd dat airco’s en wasmachines van het tweede hoogste niveau rveneens betoelaagbaar zijn. Ook grote Tv’s zijn niet in lijn met de beoogde energiebesparing. Kortom er wordt enerzijds zel gebrainstormd over de toelag, maar anderzijds wel gehoopt dat het verbruik na augustus terug zal stijgen. (Chinadialogue)
Shanghai zesde bij financiële hubs
Volgens de derde Xinhua-Dow Jones International Financial Centers Development Index staat Shanghai zesde op de rij van de 45 meest aantrekkelijke financiële centra. Peking staat op de elfde plaats en Shenzhen op 19. New York, London en Tokyo zijn de top 3 gevolgd door Hong Kong en Singapore. Andere steden in de top 10 zijn Paris, Frankfurt, Zurich en Chicago dat voor de eerste keer de top 10 haalt. China Daily
Overnamegesprekken Kion
De Duitse vork lift-producent Kion is in handen van Goldman Sachs Capital Partners en Kohlberg Kravis Roberts . Beiden zijn volgens de Financial Times betrokken in gesprekken om een vierde van hun Kion-aandelen te verkopen aan Shandong Heavy Industries en dit voor zowat 750 miljoen euro. Dit zou de grootste Chinese investering zijn in een Duits bedrijf. Kion stelt 22.000 te werk en realiseerde vorig jaar 4,4 miljard euro inkomen. De groep is marktleider in vorkliften in in Europa en kocht in China in 2009 het merk Baoli. Het nieuws stond eerst in het Duitse blad Manager Magazin. Ook Thyssen Krupp zou volgens de FT op zijn beurt Tailored Blanks van de hand willen doen aan een Chinese partner.
Outsourcing sector hoopvol
Van januari tot juli namen de internationale outsourcing-contracten in China toe met 47 % om 22 miljard $ te bereiken. Daarmee komt China qua outsourcing op de tweede plaats wereldwijd na Indië en dit met 28 % van de globale markt. Gedacht wordt dat deze sector jaarlijks kan blijven groeien met 30 %. .De grootste vraag komt uit de meer technische “Business Process Outsourcing” waarin China goed ligt . Toch bestaat 60 % van China’s outsourcing uit “Information Technology Outsourcing” waar de grootste offshore vraag komt uit VS, Europa en Japan. Kenners waarschuwen wel dat de te talrijke providers te klein in omvang zijn. Eind juli telden de 18.977 outsourcing-bedrijven 4,72 miljoen personeelsleden. Voorspeld wordt dat de binnenlandse markt vier maal groter zou kunnen zijn dan de offshore markt. Het twaalfde vijfjarenplan voorziet een toename van de sector in het Bnp van 43 tot 47 % in 2015.
Kasteel Gevrey-Chambertin : Chinees
Een Chinese investeerder heeft het kasteel Gevrey-Chambertin (Côte-d’Or) en zijn wijngaarden opgekocht voor 8 miljoen euro. Het beschermd kasteel dateert uit de twaalfde eeuw, heeft 2 ha wijngaarden en vervaardigde zowat 11.000 flessen per jaar. Gevrey-Chambertin is een van de meest prestigieuze Bourgognewijnen en is nu in handen van een Macao-eigenaar van gokhallen.
Verbetert toestand bij Foxconn ?
In de pers verschijnen berichten gebaseerd op gegevens van de Amerikaanse NGO Fair Labor Association dat Foxconn de arbeidsomstandigheden verbeterd heeft in zijn vestigingen te Shenzhen en te Chengdu. FLA focust voornamelijk op het verminderen van overuren want de gemiddelde Foxconn-werknemer werkte recentelijk nog 56 uren per week. Chinese Ngo’s benadrukken dat indien het loon hoger zou zijn, vanzelf minder uren zouden gewerkt worden. Foxconn zegt zelf niet te zullen toelaten dat werknemers meer dan 80 uren overuren kloppen per maand. Volgens de NGO uit Hong Kong Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour is er niet echt sprake van een fundamentele verbetering van de werkomstandigheden. Blijkt in de praktijk dat hetzelfde werk gebeurt in minder tijd, dat dus de werklast verhoogde, maar met minder inkomen.