De stand van zaken 129

 Statistieken 2012

stats2012

 1000 miljard gespendeerd aan O&O
China heeft vorig jaar meer dan 1000 miljard gespendeerd aan onderzoek & ontwikkeling, een vooruitgang met 17,9 %. O&O maakt nu 1,97% uit van het Bnp. 5 jaar naeen ging het bedrag met meer dan 20% vooruit. Vorig jaar keurde China 217.105 patenten goed (plus 26%) waarvan 63 % aan binnenlandse aanvragers.
Nieuws autosector

  • Het Chinese Geely en Volvo cars zetten in Gotheburg een gemeenschappelijk onderzoeks-en ontwikkelingscentrum op dat werk zal bieden aan 200 personen waarvan de helft Chinezen. Volvo speelt de leidende rol en Geely specialiseert zich in kleine wagens.
  • Nog uit de autosector valt te melden dat Peugeot vorige maal meer voertuigen verkocht in China dan in Frankrijk. Het is de eerste maal dat China voor Peugeot het grootste afzetgebied werd. Bloomberg

Deal centrale banken VK-China
The Bank of England staat op het punt met de Chinese centrale bank een akkoord te sluiten over het verhandelen van yuan gedurende 3 jaar . De Chinese munt is vooralsnog niet volledig uitwisselbaar. Als de deal doorgaat wordt de Britse centrale bank de eerste met een directe swap lijn in yuan waardoor London zijn positie versterkt als wisselcentrum. Indien de andere banken droog staan, zullen de investeerders dus nog terecht kunnen bij de Bank of England voor yuans. The Guardian, China Daily
China in 2015 Lat-Am grootste partner
Der Spiegel online meldt dat China tegen 2014 de Europese unie zal onttronen als grootste handelspartner. Het continent zou volgens het IMF met 4,1 % groeien en de armoedeniveaus gaan dalen tot het laagste niveau sinds 20 jaar. China lonkt vooral naar koper, ijzererts, sojabonen en petroleum.
Concurrentie tussen 2 vrijhandelszones

RCEP

RCEP


In het Verre Oosten woedt een bittere rivaliteit tussen twee economische blokken in oprichting. China werkt aan het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) en de VS aan het Trans-Pacific Partnership (TPP). RCEP omvat 16 landen, de 10 Asean-leden plus China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Die zes hebben al aparte vrijhandelsovereenkomsten met Asean. De onderhandelingen over deze vrijhandelszone zouden dit jaar starten en in 2015 moeten rond zijn. TPP van zijn kant heeft nu 11 geïnteresseerde landen van beide zijden van de Stille Zuidzee, met de VS op kop en China als grote uitgeslotene. Japan en Zuid-Korea ontbreken alsnog. De VS willen dat TPP nog dit jaar in oktober officieel kan opgericht worden, maar na 15 onderhandelingsrondes staat men nog niet ver. Zes landen onderhandelen voor beide blokken, en nog eens drie landen van RCEP willen zich ook voor TPP kandidaat stellen. CSIS, een belangrijke denktank in Washington vroeg deze week aan de deelnemers van het symposium “Asia-Pacific Forecast 2013” welke van de twee blokken het zou halen; slechts 25% zagen het VS-project lukken, terwijl 45% wel iets zien in het Chinees project. TPP voorziet strikte vrijhandel voor zowat alle goederen en diensten. RCEP echter biedt meer mogelijkheden om fragiele lokale sectoren te beschutten wat het meer aantrekkelijk maakt voor ontwikkelingslanden. Wil TPP lukken dan gaat het voor die landen ook soepeler regels moeten open laten. China is de grootste of tweede grootste handelspartner voor bijna alle landen in de regio; die gaan dan ook niet bereid zijn grote inspanningen te doen om deel te nemen aan een TPP dat China expliciet uitsluit. RCEP tenslotte is duidelijk een meer ‘Aziatische’ organisatie dan TPP.
FDI daalt verder in januari
De buitenlandse investeringen in China namen in januari met 7,3% af vergeleken met januari 2012. Dit is nog meer dan de afgang met 4,5% in december. De daling is al bezig sinds juni en dit wordt toegeschreven aan de algemene economische slapte en de hogere lonen. Bij de diensten werd zelfs min 9,8 % opgetekend en bij het vastgoed min 14 %. Eigenaardig is dat de investeringen uit de EU in China sterk stegen.
Gwadar nu Chinees
De Pakistans haven Gwadar is nu officieel door Singapore aan China overgedragen. Het zou de bedoeling zijn om vanuit de haven pijplijnen naar China aan te leggen zodat China minder afhankelijk wordt van olieaanvoer via de straat van Malaga.
Suning investeert 3,5 mld. in logistiek
Handelsketen Suning zal de komende 2 jaar 3,5 miljard spenderen aan de uitbouw van haar logistiek netwerk. Nadat de winst tijdens het eerste semester van vorig jaar met 29% daalde, probeert de keten haar producten uit te breiden om vooral de online verbruikers te bekoren zo meldt Bloomberg.
Meer Chinese investeringen in ASEAN hydro-kracht
De China International Water & Electric Corp (CWE) zal in de toekomst meer in waterkrachtcentrales investeren in ASEAN-landen. Eind 2012 werkte CWE aan 30 projecten in ASEAN. De Chinese staatsonderneming is actief in 30 landen en regio’s met activa boven de 10 miljard yuan.
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *