Verkoop huishoudtoestellen groeit snel
–Volgens een rapport van Gfk-China willen de Chinese consumenten meer betalen voor kwalitatieve huishoudtoestellen, zelfs als deze duurder zijn. Het onderzoeksbureau verwacht een opgang van het verbruik gedurende de volgende 3 jaren. De verkoop werd onderzocht in 270 steden: vergeleken met 2004 toen de verkoop van huishoudtoestellen van meer dan 7000 yuan 5% bedroeg van het geheel, steeg het aandeel tot 15% nu. Vorig jaar werden met 380.000 LCD-Tv’s van 60 inch het dubbele aangekocht van het jaar voordien; er werden 270.000 koelkasten verkocht die meer dan 10.000 yuan kosten; bij wasmachines van meer dan 8 kg bedroeg het recordaantal 360.000 (China Daily)
Traditionele nijverheid waarschuwt Shanghai
–Leiders uit de traditionele nijverheden hebben het stadsbestuur van Shanghai gewaarschuwd hun sector te vergeten ten voordele van de diensten. Deze staan al in voor 60% van het Brp en Shanghai ambieert verder de weg op te gaan van een financieel- en shipping centrum. De traditionele sectoren zoals voeding, kledij en nijverheidsfabricage waarschuwen want de multinationals die naar Shanghai komen, zijn precies uit deze sectoren, plus de autosector. De nijverheid bedroeg niet enkel minder dan 40% Brp, maar vorig jaar daalden de investeringen in de nijverheid zelfs onder het 25%. De sector claimt nochtans goed te zijn voor 77 % van de nijverheidsproductie. De oproep om de nijverheidsroots niet te vergeten wordt ook gedeeld door vliegtuigmaatschappij China Eastern Airlines en Baosteel, de grootste staalproducent. Ze denken met weemoed aan de tijd toen Shanghai nog synoniem was van kwaliteit bv. bij de pennen, uurwerken en fietsen. China Daily
Naar taks op online verkoop?
De belastingdienst heeft maatregelen afgekondigd voor een elektronisch facturatiesysteem op proef. Volgens Time Weekly uit Kanton is dit een eerste stap om later de online verkoop te gaan belasten. Het weekblad meent te weten dat webwinkels die minstens 240.000 yuan verdienen, een taks zouden moeten gaan betalen. Voorzitter Wang Tian van de winkelgroep Better Life stelde tijdens het Volkscongres aan de kaak dat de bakstenen winkels wel belastingen moeten betalen en de webwinkels niet. Hij raamt dat de belastingen zo 100 miljard yuan mislopen. Hierop antwoord het online verkoop platform Taobao dat 94% van hun winkeliers minder dan 240.000 yuan per jaar verdienen. Hoe dan ook de elektronische facturen kunnen hierover meer duidelijkheid verschaffen. Wantchinatimes
China nu ook tweede filmmarkt
Reuters rapporteert dat China vorig jaar een grotere filmmarkt werd dan Japan, aldus cijfers van Motion Picture Association of America (MPAA). China’s filminkomsten stegen vorig jaar met 36% terwijl dit wereldwijd maar 6% bedroeg. China’s groeiend aanbod uit Hollywood zorgde voor een recordinkomen van 34 miljard $. China zegde toe om jaarlijks 34 Amerikaanse films te laten, 14 meer dan voordien.
Harde tijden in sportkledij
Het blad CBNweekly stelt vast dat de sportkledijmerken steeds meer winkels sluiten. Het Duitse Puma sloot vorige maand 90 verlieslatende winkels. Dit kwam na de sluiting door de 2 Chinese merken Peak en Li Ning die vorig jaar samen 1000 winkels dicht deden. Daarna volgden Anta sports met 300 dicht en Xtep die er al 80 sloot en van plan is hetzelfde te doen met 100. Ook Nike die haar inkomen vorig kwartaal met 11 % zag dalen in China, werd niet gespaard. Nochtans steeg het verbruik in de sector met 14% doorheen het land. Het zijn de grote voorraden die vooral wegen op de mindere cijfers. De mode bij de sportkledij is sterk wisselend en onderhevig aan nieuwe trends: momenteel is het Japanse Uniqlo erg in trek. Ook deze sector heeft te lijden onder de concurrentie van de online verkoop.
Meer Chinese investeringen in buitenland
De Chinese investeringen stegen in januari en februari met 147 % op jaarbasis tot 18 miljard $. Het is voor de eerste keer meer dan wat China met 17 miljard $ aan investeringen uit het buitenland ontving. De Chinese investeringen stegen het meest in Australië (+282%), daarna in Hong Kong (+156 %), de VS (+146%) gevolgd door Zuidoost Azië (+114%) en de EU (+81%). Deze in Japan gingen achteruit met 31% en in Rusland met 46%. Bij de buitenlandse investeringen valt vooral de vooruitgang op van de EU-investeringen (+34%) terwijl deze uit VS, Azië en Japan daalden.
Duitsland en China afhankelijker van elkaar
Volgens een onderzoek van het bureau Prognos op last van de Bertelsmann-stichting worden de economie van Duitsland en China almaar afhankelijker van elkaar. De machines die in Duitsland gebouwd worden zijn essentieel in China, terwijl China het meeste verbruiksgoederen levert aan Duitsland. Vooral de import van Chinees textiel is vrij dominant met 31 % van de sector, terwijl dit in 1992 maar 7% bedroeg. Ook in de ICT sector steeg het Chinees aandeel tot 44%, tegen minder dan 1% in 1992. Omgekeerd zou China moeilijk kunnen zonder de Duitse machines.
Tangsteel koopt 10% Duferco
Tangshan Iron and Steel Group of ook Tangsteel heeft 10 % verworven van het in Zwitserland gebaseerde Duferco International Trade Holdings. Het akkoord over de betaling voorziet in de betaling van 1,2 miljard $. De 2 bedrijven startten hun samenwerking op in 2009. De voorzitter van Tangsteel Yu Yong hoopt met de samenwerking kennis op te doen over de verwachtingen van het internationaal cliënteel. In China is er nog altijd een overproductie van staal; deze leidt tot lagere prijzen en deze zijn dan weer een aanleiding tot anti-dumping klachten.
Versnelde handelsbesprekingen Noord-Azië
Reuters meldt dat China van plan is de besprekingen om in Noord-Azië een vrijhandelszone te scheppen, te gaan opdrijven als reactie op de Amerikaanse ommezwaai met klemtoon op Azië. Dit jaar zullen in Seoul nog 3 rondes besprekingen plaats vinden om tot een vrijhandelszone tussen Japan, Z-Korea en China te komen. China ziet het als een middel om haar uitsluiting uit het Trans-Pacific Partnership van Obama tegen te gaan.
.